Покажи Публикации - nslave
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 7
1  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: ЛзБ си завръща славата -: Jan 10, 2020, 13:49
Личат си годинките и на форума и на сайта, но това в никакъв случай не е лошо нещо. Ще започна с поздравление към екипа, който се занимава с поддръжката им.

Един редизайн едва ли ще докара хора. Конкуренция на този сайт не съм видял в българското пространство, не съм и търсил де. Това ми говори, че тематиката не е особено актуална, та и за това има по-малко хора. По темата с даването на възможност някой да направи нещо по-добро с текущият сайт ми се струва правилно решението да не се случи. Поемането на такова начинание си е отговорност. Разсъжденията от типа да оправим шрифта и [вмъкни други дреболии лесно решими посредством други методи] и хората ще дойдат на талази ми се струва нелепа. Шанса някой да поеме щафетата и след 2-3-5 месеца да я захвърли и да затрие труда на много други хора ми изглежда като по вероятният развой на събитията.
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Добри хора са или не ми се разправя -: Oct 31, 2019, 13:22
Наистина ако целта е обучителна, най-правилният вариант ми се струва да се задържиш на една дистрибуция. По възможност някоя от големите със стабилна общност зад себе си. Това няма да ти реши проблемите, вероятно отново ще се сблъскваш с всякакви глупости, но поне шанса твоят проблем да се е случил на още някого и да е споделил решение е доста по-голям. От скромният ми опит, за да започнеш да се чувстваш комфортно с Линукс е необходима добра доза инат. Да, някакви неща може и да се чупят от време на време, но с търпение, четене и инат.. се оправят. Вече след като започнеш да се чувстваш комфортно и да си вършиш работата без притеснения, тогава може да тръгнеш да търсиш нещо, което повече приляга на ежедневието и нуждите ти като дистрибуция. И все пак трябва да прецениш дали Линукс всъщност е нещото, което ти трябва. Както всички операционни системи, тя е инструмент за постигане на цел. Ако има разминаване между целите ти и инструментите ти.. нормално да останеш недоволен.
3  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: защо трябва да преинсталирам Debian wheezy ? -: Oct 25, 2019, 00:44
Да докладвам на питащият, че upgrade-а е възможен с ресурсите предоставени в тази тема. Говоря на практика, тъй като в началото на вечерта имах изоставен mail сървър с wheezy, който в момента е buster.

Следвах линк-а, който jet даде, възникна ми същата грешка като при теб с Expired хранилището. Решението на този проблем го е дал Dojnow, a именно

Код:
apt-get -o Acquire::Check-Valid-Until=false update

След, което се следва процеса по upgrade между всички версии до buster с подмяна на хранилищата в sources.list

Като стигнах до stretch се счупи fail2ban, но беше заради разлика в конфигурационният файл, за което трябваше да премахна просто един ред от него.
Всички конфигурационни файлове си ги оставих старите и не позволих на upgrade процеса да ми ги презапише с новите, поне за нещата, които бях сигурен, че не искам да ми ги пипа.

В buster се счупи dovecot, но пак беше въпрос на корекция в конфигурационният му файл, а именно:

Код:
ssl_dh = </usr/share/dovecot/dh.pem

Липсващ в старият файл. Имаше и някакви други неща, но при стартиране dovecot си казваше, че не се ползват вече и какви са новите методи за постигане на тези резултати, та стана лесно и бързо.

Тези са не планираните счупени неща. Планираното е Apache, тъй като в wheezy e 2.2, a след това е 2.4 и пак има разлики в конфигурационните файлове и няма да запали. В моят случай не е жизненоважно и ще го оправям после.
4  Хумор, сатира и забава / Кошче / Re: К'во ста'а? -: Sep 07, 2019, 23:22
Относно рекламите.. Pi-hole ми се струва като добро решение.. бях го пробвал по едно време, че имах свободна машина на която да го кача набързо. Доста по-приятно изглеждаше всичко, но това е защото до сега други блокери не съм ползвал сигурно. Определено е добро решение вместо на всяко устройство да се инсталира някакъв вид блокер. Пускаш си го в локалната мрежа, настройваш dhcp-то да раздава него за dns и би трябвало всички в дома да са щастливи :)

Разбира се има и доста коментари из интернет, че троши разни сайтове и хората недоволстват, но то се подразбира според мен, че може и на моменти да създава проблеми.
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: AcademiX Linux от Румъния -: Aug 27, 2019, 14:23
Така като ти чета темите ми се струва, че най-доброто решение за теб е BLFS (Linux from scratch). Там няма да имаш проблеми с хранилищата.  ::)
6  BSD секция / Настройки на софтуер / Re: docker containers -: Aug 11, 2019, 11:57
И аз не съм много в час с тези неща, но последно като съм гледал мисля, че се правеше с wildcard сертификат на host-a и след това монтиране на файловете със сертификатите в контейнера. Това ако не се мъчиш да балансираш каквото и да било де, ами са си отделни неща. Другият вариант, който се сещам е без wildcard, ами всеки контейнер да си има монтирана главната папка на letsencrypt от хоста и да си се грижи сам за обновяването.

Иначе за reverse proxy, често срещам да споменават Traefik, но как точно се използва нямам идея.
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Кой прасна НАП-а ? -: Aug 10, 2019, 22:54
Би ли могъл да ми покажеш, кое от тези доказателства е истинско? Защото, според мен всичките са фалшиви. Няма грам достоверност в глупостите показани от гешев-турата.

Идея си нямам кое е истинско и кое фалшиво. Факт е, че първоначално не ми се струваше много правдоподобна версията, че въпрсният е виновен. Но колкото повече време и глупости излизат наяве, все по-убеден ставам, че е замесен по някакъв начин. Съвсем отделен е въпроса така наречените доказателства, колко могат да бъдат използвани за обвинение и присъда. Нямам понятие от тези неща.

Със сигурност не смятам, че е политически заговор за сваляне на правителства.. просто изглежда на детска игра излязла извън контрол и липса на реална преценка за това, което правят въпросните обвиняеми. Което не ги оправдава в действията им обаче.

Честно казано, не се съмнявам и в това, че са си набирали клиенти с предварителна недоговрена атака. Просто твърде много ми звучи като средностатистическият български предприемачески дух. Нищо, че си е най-обикновено изнудване. В тази сфера или си от едната страна или от другата. Такива игри посредата няма.

На мен ми е интересно медиите няма ли да ги позапретнат малко за това показване на линка към данните в ефир.
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Кой прасна НАП-а ? -: Aug 09, 2019, 17:29
https://www.vesti.bg/bulgaria/snimki-ot-chat-sred-dokazatelstvata-sreshtu-tad-grup-6098485

Сега се зачетох в телеграм историята и показанията. Честно казано ми звучи като доста повярвали си хора, които малко не могат да разграничат етичното хакерство (предмет на дейността им) и неетичното такова. Да пазиш информацията на клиентите си, въпреки договор, в който е описано, че трябва да се изтрият след края на взаимоотношенията. И не знам защо, но чат историята им ми идва твърде в стил script kiddie... може и да греша де.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Кой прасна НАП-а ? -: Jul 25, 2019, 15:43
А стана ли поне ясно как и откъде са ги пробили за да източат информация, че това нещо ми убягва по новинарските емисии и сайтове?
10  Нетехнически теми / Коментар / Re: cPanel вдига цените - доста -: Jul 25, 2019, 14:54
Притеснителното в случая е друго. Ако е вярно, че 80% от приходите отиват за лицензионни отчисления, а 20% за всичко останало, то този бизнес трябва и скоро ще бъде закрит. Той е във фактически фалит.
Да, наистина звучи странно, но определено не ме изненадва. Пазара на въпросните услуги доста се промени в последните години. Споделен хостинг не знам за какво точно се ползва освен сайтове визитки.
11  Нетехнически теми / Коментар / Re: cPanel вдига цените - доста -: Jul 25, 2019, 14:40
Поздравления за усилията им да направят алтернатива, но от край време има алтернативи на cPanel, но по една или друга причина хората го предпочитат. Предполагам, че инвеститорите са наясно с това и като истински такива, предпочитат да изкарат някой друг долар. Разбира се доста мирише на монополизиране на пазара, имайки предвид че собственик на cPanel и Plesk е един и същ.

Определено поскъпването е огромно, особено за хостинг компаниите. За крайните потребители ползващи споделен хостинг, предполагам че определено няма да е рентабилно да си наемат човек, който да се справи със задачата без контролен панел, та пак ще им излиза по-евтино и с поскъпването сигурно.
12  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Кой прасна НАП-а ? -: Jul 18, 2019, 20:18
Днес тамън се чудех дали ще постъпят като нормалните хора и да направят страница, в която да може да се провери дали си засегнат от изтичането на информация и взеха, че по радиото казаха, че имали такова намерение.

Чудя се обаче, какви биха могли да бъдат последствията за хората засегнати от този теч. Също така какво трябва да се направи.. да ходим да си сменяме личните карти ли?
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Кой прасна НАП-а ? -: Jul 18, 2019, 11:16
A тази изтекла информация къде се подвизава и от къде може да се изтегли, че ми стана интересно какво пише вътре.
14  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Кой прасна НАП-а ? -: Jul 17, 2019, 20:07
Струва ми се, че родната милиция твърде буквално приема израза, че Google знае всичко :D
15  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Кой прасна НАП-а ? -: Jul 17, 2019, 19:50
Хареса ми как е протекло разследването ;D Намираме файл с някакво потребителско име, търсим в Google, цъкаме върху линк с подобна тематика, случаят решен. Принципно като нищо и да са си намерили правилният човек, но това не прави процеса по-малко смешен :D
Страници: [1] 2 3 ... 7