Покажи теми - 4096bits
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 7
1  Нетехнически теми / Коментар / Debian скоро може да спре поддръжката на 32 битова архитектура -: Dec 21, 2023, 13:28
Дебианци скоро може да спрат да правят отделни образи на системата си за 32 битови процесори.
Варианта сам да си настроиш това изглежда ще остане още известно време

https://lists.debian.org/debian-devel-announce/2023/12/msg00003.html
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Холандската трева е най-зелена -: Nov 21, 2022, 12:03
Хората си гледат бизнеса и не ги интересува, кой се чувства застрашен икономически.

https://it.dir.bg/tehnologii/niderlandiya-othvarlya-antikitayskite-sanktsii-po-amerikanski-model
3  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Проблеми с ядрото -: Oct 12, 2022, 13:59
Това за тук ли е?

Има известни проблеми при интелски машини с процесори от по-новите поколения, които предизвикват примигване на екрана.

https://gitlab.freedesktop.org/drm/intel/-/issues/7013
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честит 1ви юни -: Jun 01, 2022, 11:04
На всеки, който все още се чувства дете и гледа света с широко отворени очи, честито! Имате една бира от мен, деца  [_]3
5  Хумор, сатира и забава / Хумор / Помните ли това - как се работело в българските ИТ компании -: Apr 02, 2022, 13:42


Ден 1:

Взеха ме на работа в компания, разработваща игри. Много съм щастлив! Запознах се с колегите - те са малко странни, но вярвам, че ще се сработим чудесно. Колегата Пешев ме предупреди, да стоя на страна от програмистите, тъй като те в момента работят по енджина и заради това са раздразнителни и опасни.

Ден 2:

Разпределиха ме в креативния отдел, тъй като не мога нито да програмирам, нито да рисувам. По всичко личи, че основната ни задача да браузваме из Интернет, да джиткаме детмачове в мрежа и да чатим до края на работното време, поне докато енджинът не бъде готов. Пешев каза, че после може да се наложи да поработим и по играта.

Ден 5:

Пешев е много добър на детмачовете. Каза, че го е постигнал с практика. Играта, която правим, е 3D екшън, така че може да е полезно.

Ден 60:

Дадоха заплати. Надобрявам, но Пешев все още ме бие, без да си дава зор.

Ден 90:

Шефът каза, че няма да дава заплати, докато енджинът не бъде готов. Програмистите го гледат гладно и заплашително.

Ден 98:

Някакво момиче кандидатства за свободното място на умрелия от глад програмист Григор. Шефът ѝ каза, че словосъчетанието "жена програмист" е също толкова нелепо, колкото "морско свинче", защото то не било нито морско, нито свинче. Девойката се тросна и не оцени хумора му. Жалко, беше симпатична и щеше добре да се  впише в колектива.

Ден 104:

Енджинът е готов. Засега всичко изглежда черно, но казаха, че като сложим текстури и светлина, нещата ще станат по-добре.

Ден 105:

Дадоха заплати. След като си получиха парите, програмистите изглеждат почти по човешки. Един от тях дори ми се усмихна. Обмислям, дали да не добавим в играта хорър елементи.

Ден 107:

Сложихме текстури и светлини. Всичко стана бяло. Работим по отстраняване на бъговете. Направих три фрага поред срещу Пешев.

Ден 118:

Добра новина - намерихме си дистрибутор. Пешев каза, че това показва, че много наивни хора са останали по широкия бял свят. Ще празнуваме.

днН 152222222 Були мъ гЛавА... пешеф кАза, че бил L33t H4xor

Ден 154:

Изтрезняхме. Божидар, който е въздържател, сподели, че работил по енджина и дори докарал образ.

Ден 160:

не знам, дали художниците ни са некадърни или е някакъв нов бъг, но противниците вместо на нацисти, до един приличат на извънземни. Шефът взе соломоновото решение и каза, че вместо игра за Втората световна война, ще правим фантастика. а действието вместо в Берлин, ще се развива на Алфа Кентавър. Сценаристите не са щастливи.

Ден 174:

Тестърите констатираха проблем с изкуствения интелект - противниците минават през стените, вместо да ги заобикалят. Работим по въпроса.

Ден 184:

Все още работим. Няма прогрес, освен че противниците започнаха да изпадат и през пода.

Ден 186:

Оправихме проблема с пода. Изплатиха ни бонуси.

Ден 190:

Решихме да махнем стените, които стоят на предполагаемия път на противниците. Където това е невъзможно, ще сложим нов тип врагове-призраци, за които ще документираме в ръководството, че могат да минават през стени. Левел-дизайнерите са в траур. Пешев каза, че така им се пада.

Ден 202: Днес звуковия ни артист Спиридон Боримечков обяви, че е готов с алфа-версията на саундтрака.

Ден 209:

Разпространителите настояват да вкараме в играта нинджи. Това е лесно но тъй като нямаме за тях готови текстури, ги представяме като розови извънземни.

Ден 218:

Направиха текстурите на нинджите. Пешев сподели, че според него преди  изглеждали по-добре. Целият отдел на художниците му е сърдит.

Ден 224:

Ужас! Локалната мрежа в офиса се срина. Докато не я поправят, няма да имаме нет и няма да можем да играем детмачове. Налага се да работим.

Ден 226:

Осъществяваме завиден прогрес. Божидар, който е въздържател, каза, че може да направи нов адаптивен изкуствен интелект, който да не минава през всяка конкретна стена повече от един път. Пешев му каза да не се занимава с глупости и с отвращение продължи работата си.

Ден 228:

Оправиха локалната мрежа. Бих Пешев на детмач.

Ден 230:

Отложихме пусковата дата на играта с още три месеца. Пешев каза, че в крайна сметка е за добро.
6  Хумор, сатира и забава / Хумор / бат'Бойко -: Mar 18, 2022, 00:31
Темата си е на Malin, превзех му я с преместени мнения от друга тема, които са по-релевантни за тази.

гофи



~~~

Това видяхте ли го?

https://frognews.bg/novini/zadarjan-boiko-borisov-goranov-menda-stoianova.html

Почти не бях отварял сайта откакто спряха коментарите, защото троленето там ми е като глътка въздух в прашен и зноен ден. Реакцията на истинските тролове е очарователна  :D
Та нещо ме накара да погледна и що да видя...

Дали идва краят на Боко и ГЕРБ?! Дали Петков не се опитва да отклони вниманието от себе си? Как ли ще постъпи Гешев, при положение, че така са си оплели конците с Борисов? Това, последното ще е най-интересно да се наблюдава. Дали Борисов като види, че Гешев гледа да се разграничи от него и да си спаси кожата и вземе, че се обърне срещу бившия си шеф ( щото точно това очаквам от това нищожество ), няма да си отвори устата и да потопи една камара народ заедно със себе си  :D
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Помощ за система за плащане -: Oct 02, 2021, 12:00
Реших да направя нещо, да видя, как ще тръгне и ми трябва да имплементирам система за плащане, обаче не съм много наясно, какво да въведа в търсачката, така че да ми излезе нещо смислено.

Backned или frontend, още не съм решил. Но не мисля, да държа данни за карти на клиенти. Купуват, плащат и се приключва. До следващия път.
8  Програмиране / Общ форум / Безплатен телефонен номер -: Jul 14, 2021, 21:27
Искам да направя бот за Телеграм за една приятелка, който прави там някакви неща, обаче се оказа, че това нещо за регистрация иска телефонен номер. За тестове. Обаче нямам никакво желание да си давам телефонния номер на това приложение. Оказа се, че Google Voice все още не била налична за страната ни. Търсих някакви подобни услуги, за да взема някакъв номер просто за регистрация, но все са платени. Не възнамерявам и това да правя, за нещо съвсем тривиално.

Ако ви е известно от къде да взема безплатен телефонен номер само за пустата регистрация, ще съм много радостен.
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честита Коледа! -: Dec 25, 2020, 10:18
Да сме здрави, както и хората около нас! Да сме усмихнати и да се веселим! Да бъдем добри един с друг! Да си помагаме! Да имаме повечко късмет!

И да видим сметката на властта!  ;D
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Звукозаписната индустрия не се научи, че не може да се бори срещу технологиите -: Oct 29, 2020, 21:53
Изглежда има опити на RIAA да подлеят водичка на youtube-dl.
Голяма безсмислица, при положение, че информацията за всяко видео идва от самата страница и данните в нея и всеки, който прегледа кода, може да сглоби нещо такова на всеки един език. Или да промени сегашния, ако настъпят промени в Youtube.

11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Махането на отметките за биcквитките явно не е достатъчно. -: Sep 25, 2020, 12:39
Отварям аз един от двата българсски новинарски сайта, дето редовно поглеждам, в друг браузър и разбира се, веднага изскочи прозорче за бизквитките. И като търпелив почти завършен параноик, започнах да плъзгам отметките и да отказвам, каквото мога.
Най-долу на това прозорче се мъдри линк "Предпочитания за доставчиците". Още не мога да измисля, какво толкова доставят тези доставчици. Сигурно съдъжание за сайта и предполагам всеки иска да ни нахака по една бисквитка.
 Обикновено не поглеждам нищо повече, след като махна възможните отметки за бизквитите, обаче този път чукнах и на този линк. Зареди се ново съдържание в прозорчето с един куп "доставчици". И за почти всеки един имаше по още една отметка за махане, срещу която стоеше текст "Законен интерес". Махнах ги всички. 180 броя доставчици. Чукнах на питанката накрая на един от тези надписи. Отвори ми се в отделен таб страница във vodafone.de



Мисля, че нещата отидоха твърде далеч, но изглежда няма изгледи скоро това да спре. А точно обратното.
12  Програмиране / Web development / Google Geolocation API не работи -: Jun 01, 2020, 10:31
Вчера си направих ключ и пробвах точно това, което са дали като пример на сайта си. Нъцки!

Целта ми е да взема географската локация по IP. Доколкото прочетох, тази локация става по мобилните клетки и разни познати на Google wifi точки, които телефона хващал. Обаче аз искам да го направя за настолна машина, по IP. Или лаптоп съответно.

Изпраща се POST заявка на този адрес, като накрая се добавя и ключа: https://www.googleapis.com/geolocation/v1/geolocate?key={API_key}
Обаче връща 404, а след няколко опита ми каза, че съм стигнал лимита. От пет заявки?!

Към заявката задължително се изпраща и JSON със следните данни, като всички те са опции:

Цитат
    homeMobileCountryCode: The mobile country code (MCC) for the device's home network.
    homeMobileNetworkCode: The mobile network code (MNC) for the device's home network.
    radioType: The mobile radio type. Supported values are lte, gsm, cdma, and wcdma. While this field is optional, it should be included if a value is available, for more accurate results.
    carrier: The carrier name.
    considerIp: Specifies whether to fall back to IP geolocation if wifi and cell tower signals are not available. Defaults to true. Set considerIp to false to disable fall back.
    cellTowers: An array of cell tower objects. See the Cell Tower Objects section below.
    wifiAccessPoints: An array of WiFi access point objects. See the WiFi Access Point Objects section below.

Аз разбира се партих само {"considerIp": "true"}
При успех би трябвало да върне локацията и радиуса. Нещо такова:
Цитат
{
  "location": {
    "lat": 51.0,
    "lng": -0.1
  },
  "accuracy": 1200.4
}

Вместо това, получавай ей туй:
Цитат
'{\n'
   "error": {\n'
     "code": 404,\n'
     "message": "Requested entity was not found.",\n'
     "errors": [\n'
       {\n'
         "message": "Requested entity was not found.",\n'
         "domain": "global",\n'
         "reason": "notFound"\n'
       }\n'
     ],\n'
     "status": "NOT_FOUND"\n'
   }\n'
 }\n')

И не проработи.
13  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Започна се... -: Mar 12, 2020, 22:42
Това, за което предупреждаваха не малко икономисти, финансисти и хора от бизнеса, вече започна да се случва.
Защо от години най-богатите купуват злато... А и държави в това число. Не питам. Онези си имат специалисти и знаят, какво се задава. Няма да е криза, а катастрофа. Има и кого да обвинят. Вируса, дето върлува и само за него се говори. S&P 500, Dow Jones, DAX, NASDAQ, Nikkei, криптовалутите - всичко тръгна надолу. Раздуването на балона на фондовите пазари и алчността на банките отново ще са причина за световна стагнация, та и може би нещо повече. Защото сега цели икономики спират да работят.

14  Програмиране / Общ форум / NSA Python Training Document -: Feb 12, 2020, 20:15
Някакъв отправил запитване към NSA по техния закон за достъп до информацията за материалите им по обучение на Python. И те взели, че му върнали документ от четиристотин страници.  :D
Сканирал ги е и ги е направил на PDF.
Който се занимава с Python и му е любопитно да погледне, ето го tweet-a на въпросния пич с линк за сваляне: https://twitter.com/chris_swenson/status/1225836060938125313

А друг си е направил и труда, да го качи в archive.org: https://archive.org/details/comp3321/page/n4/mode/2up
където го има на повече формати.

PDF-а е 118МВ.
15  Нетехнически теми / Коментар / cPanel вдига цените - доста -: Jul 25, 2019, 10:21
Не зная, как да го пусна като новина, та ако някой иска, да го направи
Ето линка - цък
Страници: [1] 2 3 ... 7