Покажи теми - 4096bits
Виж публикациите на потр. | * Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 6
1  Програмиране / Общ форум / Безплатен телефонен номер -: Jul 14, 2021, 21:27
Искам да направя бот за Телеграм за една приятелка, който прави там някакви неща, обаче се оказа, че това нещо за регистрация иска телефонен номер. За тестове. Обаче нямам никакво желание да си давам телефонния номер на това приложение. Оказа се, че Google Voice все още не била налична за страната ни. Търсих някакви подобни услуги, за да взема някакъв номер просто за регистрация, но все са платени. Не възнамерявам и това да правя, за нещо съвсем тривиално.

Ако ви е известно от къде да взема безплатен телефонен номер само за пустата регистрация, ще съм много радостен.
2  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Честита Коледа! -: Dec 25, 2020, 10:18
Да сме здрави, както и хората около нас! Да сме усмихнати и да се веселим! Да бъдем добри един с друг! Да си помагаме! Да имаме повечко късмет!

И да видим сметката на властта!  ;D
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Звукозаписната индустрия не се научи, че не може да се бори срещу технологиите -: Oct 29, 2020, 21:53
Изглежда има опити на RIAA да подлеят водичка на youtube-dl.
Голяма безсмислица, при положение, че информацията за всяко видео идва от самата страница и данните в нея и всеки, който прегледа кода, може да сглоби нещо такова на всеки един език. Или да промени сегашния, ако настъпят промени в Youtube.

4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Махането на отметките за биcквитките явно не е достатъчно. -: Sep 25, 2020, 12:39
Отварям аз един от двата българсски новинарски сайта, дето редовно поглеждам, в друг браузър и разбира се, веднага изскочи прозорче за бизквитките. И като търпелив почти завършен параноик, започнах да плъзгам отметките и да отказвам, каквото мога.
Най-долу на това прозорче се мъдри линк "Предпочитания за доставчиците". Още не мога да измисля, какво толкова доставят тези доставчици. Сигурно съдъжание за сайта и предполагам всеки иска да ни нахака по една бисквитка.
 Обикновено не поглеждам нищо повече, след като махна възможните отметки за бизквитите, обаче този път чукнах и на този линк. Зареди се ново съдържание в прозорчето с един куп "доставчици". И за почти всеки един имаше по още една отметка за махане, срещу която стоеше текст "Законен интерес". Махнах ги всички. 180 броя доставчици. Чукнах на питанката накрая на един от тези надписи. Отвори ми се в отделен таб страница във vodafone.deМисля, че нещата отидоха твърде далеч, но изглежда няма изгледи скоро това да спре. А точно обратното.
5  Програмиране / Web development / Google Geolocation API не работи -: Jun 01, 2020, 10:31
Вчера си направих ключ и пробвах точно това, което са дали като пример на сайта си. Нъцки!

Целта ми е да взема географската локация по IP. Доколкото прочетох, тази локация става по мобилните клетки и разни познати на Google wifi точки, които телефона хващал. Обаче аз искам да го направя за настолна машина, по IP. Или лаптоп съответно.

Изпраща се POST заявка на този адрес, като накрая се добавя и ключа: https://www.googleapis.com/geolocation/v1/geolocate?key={API_key}
Обаче връща 404, а след няколко опита ми каза, че съм стигнал лимита. От пет заявки?!

Към заявката задължително се изпраща и JSON със следните данни, като всички те са опции:

Цитат
    homeMobileCountryCode: The mobile country code (MCC) for the device's home network.
    homeMobileNetworkCode: The mobile network code (MNC) for the device's home network.
    radioType: The mobile radio type. Supported values are lte, gsm, cdma, and wcdma. While this field is optional, it should be included if a value is available, for more accurate results.
    carrier: The carrier name.
    considerIp: Specifies whether to fall back to IP geolocation if wifi and cell tower signals are not available. Defaults to true. Set considerIp to false to disable fall back.
    cellTowers: An array of cell tower objects. See the Cell Tower Objects section below.
    wifiAccessPoints: An array of WiFi access point objects. See the WiFi Access Point Objects section below.

Аз разбира се партих само {"considerIp": "true"}
При успех би трябвало да върне локацията и радиуса. Нещо такова:
Цитат
{
  "location": {
    "lat": 51.0,
    "lng": -0.1
  },
  "accuracy": 1200.4
}

Вместо това, получавай ей туй:
Цитат
'{\n'
   "error": {\n'
     "code": 404,\n'
     "message": "Requested entity was not found.",\n'
     "errors": [\n'
       {\n'
         "message": "Requested entity was not found.",\n'
         "domain": "global",\n'
         "reason": "notFound"\n'
       }\n'
     ],\n'
     "status": "NOT_FOUND"\n'
   }\n'
 }\n')

И не проработи.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Започна се... -: Mar 12, 2020, 22:42
Това, за което предупреждаваха не малко икономисти, финансисти и хора от бизнеса, вече започна да се случва.
Защо от години най-богатите купуват злато... А и държави в това число. Не питам. Онези си имат специалисти и знаят, какво се задава. Няма да е криза, а катастрофа. Има и кого да обвинят. Вируса, дето върлува и само за него се говори. S&P 500, Dow Jones, DAX, NASDAQ, Nikkei, криптовалутите - всичко тръгна надолу. Раздуването на балона на фондовите пазари и алчността на банките отново ще са причина за световна стагнация, та и може би нещо повече. Защото сега цели икономики спират да работят.

7  Програмиране / Общ форум / NSA Python Training Document -: Feb 12, 2020, 20:15
Някакъв отправил запитване към NSA по техния закон за достъп до информацията за материалите им по обучение на Python. И те взели, че му върнали документ от четиристотин страници.  :D
Сканирал ги е и ги е направил на PDF.
Който се занимава с Python и му е любопитно да погледне, ето го tweet-a на въпросния пич с линк за сваляне: https://twitter.com/chris_swenson/status/1225836060938125313

А друг си е направил и труда, да го качи в archive.org: https://archive.org/details/comp3321/page/n4/mode/2up
където го има на повече формати.

PDF-а е 118МВ.
8  Нетехнически теми / Коментар / cPanel вдига цените - доста -: Jul 25, 2019, 10:21
Не зная, как да го пусна като новина, та ако някой иска, да го направи
Ето линка - цък
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Ако не можеш да кодиш, оставаш без работа...? -: Jul 17, 2019, 03:25
Попаднах на тази статия и определено се замислих. В нея става въпрос за конкретен език, за конкретен сектор от икономиката. Обаче още  в началото си зададох въпроса, за колко още сфери от живота ни, това ще стане изискване.
Виждал съм, как на ръка се обработват документи. Еднообразни повтаряния на едно и също. Отваряш, променяш или взимаш нещо, затваряш - следващия файл. Часове.

Та, за тези, които не кодят, е време да се замислят по въпроса. Казвам го от личен опит. Езикът от статията е Python и е може би най-лесният за научаване. На мен лично ми се улесни живота, от както мога да го използвам. Не се занимавам професионално - само да вметна.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Планинарски въпрос -: Jun 18, 2019, 14:28
Да ми препоръчате хубави туристически обувки? Не разбирам от тези работи, а не ми се ходи в Декатлона. Не вярвам на тез големите магазини. Кой знае, какво име е качеството...
11  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Започна се -: Mar 31, 2019, 08:03
Който няма някаква квалификация, е време да се погрижи за това. Хората без образование вече ще са вън от трудовия пазар.
https://www.youtube.com/watch?v=nvz3ODBtFlo

Не, че образованието гарантира нещо.
12  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Превантивни мерки. -: Jan 22, 2019, 21:19
Понякога оставям лапито да си бачка през нощта. Може би е спирал тока, защото на сутринта машината беше изключена. Та, при опит да я стартирам, не се получи. Имам три системи на лапито. Скоро преинсталирах две от тях и направих малко промени на дяловете. Двете системи използваха един home дял. Обаче нито една от тях не поиска да зареди. Вече не помня, какво съобщение прочетох при крашването, но ме наведе на разни мисли за причинта и... Пуснах fsck, нещо се развъртя там, нещо ме пита, нещо му позволих да направи и след рестарта и двете започват да зареждат, но не се получава. Та, явно нещо по диска е станало, конкретно в този дял и на място, което пречи да се зареди системата. Не ми пука за двете системи, защото са на няколко дена. Въпросът ми е, може ли това да е индикация, че диска е тръгнал да си заминава и по-добре да си направя архив. И без това купих преди две седмици още един преносим хард, та поне да влезе в употреба. Беше да си прехвърля на него разни неща и да ги подредя своевременно, че е голяма каша на другия портативен. Но друг път ще го направя. Ако диска си отива, как да го тествам?
13  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Преоразмеряване на дял. -: Dec 05, 2018, 10:08
Сестра ми се спъна в кабела на лапито и то за лош или добър късмет се стовари на пода върху кабела на захранването и буксата пое целият удар. Занесох го на ремонт, защото нямам поялник, а и нямах и време да се занимавам. Оказа се, че се е откъртила само буксата ( вече съм тотален фен на Lenovo - здрави машини ). Инцидента беше в събота или неделя, не помня, а го занесох за ремонт в понеделник. До петък може би щели да го оправят. Не можех да стоя просто така, щото с това работех и на следващия ден сутринта си купих един употребяван ThinkPad W540. Просто защото беше с 16 рам. Казах на момчетата там да ми инсталират Windows, защото софтуера, който ползвам има едни екстри, които не можех да ги подкарам с виното, та и без това планирах да инсталирам тази система на първата машина.

Питаха ме, как да направят дяловете и бях им казал да има две по сто за дуал буут и останалото за сторидж. Обаче те направили един дял от двеста, един с останалото пространство и инсталирали на първият системата. Въпросът ми е. Мога ли да преоразмеря безопасно системният дял до сто гигабайта, за да направя от останалите сто дял за линукс? Или направо да го инсталирам върху сегашният втори дял? Ако ще преоразмерявам, разбира се ще пусна дефрагментация и ако още я има тази опция, да нареди файловете един след друг, ще разкарам page файла преди това, а и май ще е най-добре изобщо да го няма, защото диска е ssd и това писане непрестанно не ми харесва като идея.
14  Нетехнически теми / Коментар / Майкрософт прави Open-Source 60 000 техни патента. -: Nov 22, 2018, 11:25
https://www.howtogeek.com/fyi/microsoft-makes-60000-patents-open-source-to-aid-the-linux-community/

Чудя се, защо. Не им е в стила, но изглежда правят опит да сменят бизнес модела, ако нямат някакви други - скрити - намерения. Не им вярвам особено. Дори изобщо.
Дали и как Линукс общонстта ще се възползва от това?!

Все пак VS Code беше добър ход. Може и да видим пълна промяна някой ден. Ако сме живи дотогава.
15  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Интересна и може би полезна програмка -: Nov 14, 2018, 20:18
Не е моя, но ще ѝ прегледам кода

https://github.com/nbedos/termtosvg/

За който иска да публикува в интернет. Предполагам, че браузърите четат svg
Страници: [1] 2 3 ... 6