Покажи Публикации - programings
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 15
1  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Чат в терминала? -: May 12, 2023, 08:11
На първата машина:
nc -l -p 9090

На втората:
nc [Локалното IP на първата машина] 9090
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Q4OS 4.10 - впечатления -: Nov 10, 2022, 12:34
Много харесвам Trinity. Може би просто ме тресе носталгията, защото KDE 3 беше първата графична среда, която ползвах, но в нея има нещо наистина естетично в духа на computing-а от едно време. Дава някакво усещане за завършеност, което при другите DE-та не откривам.
3  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: В НАСА пак се насраха. -: Sep 06, 2022, 21:54
Последните не умеят друго, освен да събират парченцата заедно и да наливат пара за тестове, докато нещото тръгне.
Че това малко ли е. Ти наистина ли досега си мислеше, че Мъск и Джобс са измислили нещата си?!
Е, тези с ГПС-а и бустерите пък са използвали "идеите" на този измислил колелото и другия огъня - така работи светът по принцип. Съжалявам, че ти се е разбила илюзята.

Ясно е, че човешкото знание се трупа и е колективен феномен - това никой с всичкия си не може да го отрече. Проблемът идва, когато хора като Мъск и Джобс се титулуват изобретатели, каквито не са.
4  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: В НАСА пак се насраха. -: Sep 06, 2022, 11:45
Само не ми хвалете психопата Мъск. Лъже толкова много, че за някои неща дори и той не си вярва. Всичките му по-грандиозни планове за бъдеще са тотален инженерен нонсенс и ето в този канал може да видите защо в детайли (скролнете по-надолу в съдържанието, има голяма серия от видеа за Мъск и SpaceX).

Неслучайно NASA подписва договори с него само за това, което вече е демонстрирал и знаят, че няма как да ос*ре. А в ракетите за многократна употреба изобщо няма някаква революционна иновация, както няма и в iPhone-а например - и двете "иновации" стъпват на технологии, разработени много по-назад във времето от хора, десетки пъти по-умни от Мъск или Джобс. Последните не умеят друго, освен да събират парченцата заедно и да наливат пара за тестове, докато нещото тръгне. Не подценявам това умение, но не може да се сравнява с гения на колектива, измислил GPS, който бустерът на Falcon ползва, за да се приземи.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: В НАСА пак се насраха. -: Sep 06, 2022, 00:45
   Хубаво де,техника е,ама преди 50 години да са били по-високоразвити от сега !?!

   Например,сегашните компютри: сега (почти) всеки носи в джоба си у-во със
хиляди пъти повече памет,и хиляди пъти по-бързо от компютрите в "Аполо".

Преди 50 години са имали повече топки и по-голям бюджет, защото изследването на Космоса е било повече политика, отколкото наука - науката е била между другото. Такъв лукс да не изстрелят, когато знаят, че ракетата на руснаците е вече във вертикално положение на Байконур, просто е нямало как да има.

Сега нещата са много по-различни. Бюджетът на NASA зависи от кефа на администрацята. Дядо Джо им е направил широко около врата, ама не се знае за следващия, а разработката и строежа на космически технологии е многогодишен процес.
Няма как да се рискува ракета и капсула, а и нямат натиск да бързат.
Безопасността на астронавтите, когато мисията е пилотирана, също е много по-важна днес. За сравнение, шансовете на Гагарин са били около 50%, а сега се гони горната граница на деведесетте.

А това, че мисията е отложена два пъти - който следи изстрелвания на NASA знае, че вече все по-рядко се изстрелва в първия прозорец по план. Scrub-овете са често нещо - я заради времето, я заради съмнения за неизправност на бордови системи. Нищо кой знае какво, камо ли да предполага изводи колко некадърни били американците.
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Сравнение на компютри -: Jun 14, 2022, 14:43
Малинката има трасе на платката за външен конектор за Wi-Fi антена, но трябва да се запои допълнително, а също и някои други елементи да се добавят, за да работи.

Иначе това с USB 3 е интересно. Дали проблемът ще го има и ако се ползва USB 2 устройство на USB 3 порт?
7  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Въпросче за термопаста -: May 31, 2022, 14:22
Кореселин НЕ!!!!! Разтваря пласмасите!!! И вероятно смолите.

Разбира се, затова само по метала, не и по пластмасите с него.  :)
За сметка на това му отрицателно свойство обаче, чисти с лекота всякакви засъхнали пасти, които със спирта ще търкаш доста продължително.

Изопропилов алкохол продават в повечето химични лаборатории. Краен вариант е и от тук, купувал съм преди време за друга работа и е качествен. За компютри обаче според мен няма смисъл, спирт над 95% върши същата работа.
8  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Въпросче за термопаста -: May 31, 2022, 11:19
Само един съвет за следващи профилактики - не разнасяй пастата с нищо, след като я сложиш. Просто сложи грахово зърно в центъра и сложи охладителя - той ще я разнесе равномерно там, където трябва. Така се елиминира риска от малки въздушни балончета, които могат да нарушат топлообмена.

Naka, какъв е проблемът капачката на кристала на процесора да се чисти със спирт? Просто метал.  :)

Ако става на въпрос, аз съм чистил и с кореселин, когато пастата е много засъхнала. Няма какво да му стане, освен че с кореселина остава един мазен слой, който е добре после да се мине и със спирт.
9  Хардуер за Линукс / Лаптопи / Re: Въпросче за термопаста -: May 29, 2022, 17:59
Вземи си Arctic MX-4. Това е стандартът за термопаста от много време насам.
10  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Какво мислите за "Синята зона" с платеното паркиране в големите градове? -: Jan 18, 2022, 23:47
Нямам автомобил - нямам проблем. :)
11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: VirtualBox shared clipboard-копиране на текст през кипборда м/у виртуалката и К. -: Nov 18, 2021, 12:57
Инсталирани ли са VirtualBox Guest Additions на виртуалката?
12  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Как да накарам beep (системен говорител) да работи при старт на сървър с Debian -: Nov 18, 2021, 12:56
.
13  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България -: Nov 03, 2021, 17:07
Програмингс, точно така е- за известен период е отразено, че ползваш отстъпка. Примерно нещо от сорта  "Цената на пакет "Стандарт" е 40 лева месечно, като с подписване на настоящия договор за период от две години абонатът ползва отстъпка в размер на 50% от цената". Т.е. плащаш 20 лева на месец, а ако проспиш другодишния срок и не подпишеш, на 25-ия месец си неприятно изненадан със сметка 40 лева.

А това си е учебникарски пример за нелоялна търговска практика - чл. 68ж, ал. 1, т. 6, буква А от ЗЗП. ;)
14  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България -: Nov 02, 2021, 22:03
На мен не ми е ясно по каква причина хората, които искат да запазят същите условия по договора, който им изтича, подписват нов, като съгласно чл. 229, ал. 1 ЗЕС, след изтичане на срока на договор с доставчик на електронни съобщителни услуги, същият се преобразува в безсрочен със същите условия и възможност да се прекрати с едномесечно предизвестие по всяко време от потребителя или да се трансформира отоново в срочен.

На теория, всякакви клаузи в договора, противни на законовото положение, трябва да са недействителни.

Дали обаче операторите не правят някакъв друг трик, например след срока да отпада нещо, което за срока на договора е представено като преференция, промоция и т.н., но само за срока на договора (1 или 2 години), съответно това автоматично да води до по-голяма такса?
15  Хумор, сатира и забава / Хумор / Re: Официалните неофициални тарифни планове на мобилните оператори в България -: Nov 01, 2021, 16:59
Магаре се лови за ушите, а човек - за подписа.  ;)
Страници: [1] 2 3 ... 15