Автор Тема: Проблем със звука с HDMI  (Прочетена 13396 пъти)

rover65

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 111
  • Distribution: Debian/Wheezy Kernel 3.2.0-4-amd64
  • Window Manager: KDE 4.8.4
    • Профил
Проблем със звука с HDMI
« -: May 12, 2010, 14:04 »
Здравейте!
На лаптопа ми Acer Aspire 5738G е инсталиран Debian/Lenny s kernel 2.6.30.
Графичната ми среда е КДЕ-3.5.10.
С цел да пусна любимия ми концерт на Led Zeppelin :) го включих към телевизора с HDMI кабел. Видеото върви перфектно, но няма звук. :(

Някой да се е сблъсквал с подобен проблем?
Активен

tolostoi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #1 -: May 12, 2010, 18:54 »
С кой плеър? Виж дали отметка да извежда звука през hdmi или spdif. Пробвай xbmc
http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=41582
Въпреки, че с Lenny малко ми е съмнително да тръгне, но опитай.
« Последна редакция: May 12, 2010, 18:56 от tolostoi »
Активен


... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

rover65

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 111
  • Distribution: Debian/Wheezy Kernel 3.2.0-4-amd64
  • Window Manager: KDE 4.8.4
    • Профил
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #2 -: May 12, 2010, 20:53 »
Нямам такава отметка на миксера, но пробвах всички комбинации.
Освен това аз нямам и системен звук, не само от плеъра, нямам и от амарок-а...
Да не би да трябва по-нова версия на Алса-та?
А линка ще го пробвам по-късно като се добера до телевизора.... >:D
Ето и снимка на миксера:
« Последна редакция: May 12, 2010, 21:48 от rover65 »
Активен

tolostoi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #3 -: May 12, 2010, 21:53 »
На миксера виж падащото меню дали има дивайс със hdmi в името. А настройката имах предвид не в миксера а в самия плеър. Снимките са от smplayer, там има отметка за spdif, на втория се вижда и падащото меню за аудио изход, ако имаш там hdmi пробвай с него, ако нямаш ...  ;D


Всъщност отметката за пастру на dts и ac3 е, ако имаш рисийвър който може да ги декодира, ако нямаш ... може би ще се чува само шум.
« Последна редакция: May 12, 2010, 21:55 от tolostoi »
Активен


... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

rover65

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 111
  • Distribution: Debian/Wheezy Kernel 3.2.0-4-amd64
  • Window Manager: KDE 4.8.4
    • Профил
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #4 -: May 12, 2010, 23:44 »
В миксера нямам никакво меню за hdmi...
Инсталирах си smplayer-a....
Първо   няма падащо меню в което да има  alsa intel hdmi... Има само alsa.
Избрах alsa, но ефекта е същия - няма звук.
Активен

tolostoi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #5 -: May 13, 2010, 08:18 »
Завърти едно ново Убунту и виж там какво имаш, че поне е жив диск, не се налага да инсталираш за да видиш. Като го пуснеш, отвори един терминал и напиши
Код:
gstreamer-properties
Виж там по падащите менюта какво има.
Активен


... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

dobrev666

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 119
  • Distribution: Slackware, Slackware64
    • Профил
    • WWW
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #6 -: May 13, 2010, 12:41 »
Я кажи в конзолата като напишеш:
aplay -l
Какво ти дава?
Активен

rover65

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 111
  • Distribution: Debian/Wheezy Kernel 3.2.0-4-amd64
  • Window Manager: KDE 4.8.4
    • Профил
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #7 -: May 13, 2010, 23:55 »
Такааааа....
Значи инсталирах си кубунту 10.02тлс
Инсталирах gsreamer-properties, стартирах и ми се отвори екран "Multimedia System Selector"
Избрах "ръчно" Алса-та и от падащото меню на "Устройство" избрах ATI HDMI. И... О, чудо! Чух тестовия сигнал на телевизора! ;D
Бързо инсталирах Smplayer-a, настроих изходния драйвер на "alsa (1.3 HDA ATI HDMI)" и сега слушам и гледам концерта на Великите Лед Цепелин!!!!!
Благодаря много за помощта!  [_]3
Активен

tolostoi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #8 -: May 14, 2010, 09:19 »
АБе баце, ти що не каза, че си с ati?(аз гледам в нета с някакъв интел и за това) hdmi-то се показва само след инсталиране на fglrx драйвера. gstreamer е за Gnome, щом си с KDE можеш да го махнеш.
Активен


... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

rover65

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 111
  • Distribution: Debian/Wheezy Kernel 3.2.0-4-amd64
  • Window Manager: KDE 4.8.4
    • Профил
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #9 -: May 14, 2010, 10:00 »
Извинявам се за непълната информация!
Видеокартата е ATI RAdeon HD 4570.
Ще инсталирам на Дебиана fglrx-a  (преди имах проблеми с инсталацията му, имаше някакви счупени пакети) и ще дам резултата...

Благодаря още веднъж!
Активен

tolostoi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #10 -: May 14, 2010, 10:39 »
Е то няма лошо и с Убунту да си останеш, поне са ти по-нови нещата пък и е ЛТС, което е голям +
Активен


... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

batpets

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 63
  • Distribution: Arch, Manjaro
  • Window Manager: XFCE4
    • Профил
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #11 -: Jun 01, 2010, 21:41 »
Здравейте ще използвам темата тъй като имам същия проблем.  Лаптопа е Acer aspire 5741G с видеокарта Nvidia Go 320. През nvidia-settings настроих втория монитор и всичко е ок но  звука излиза през говортелите на лаптопа. Струва ми се че трябва да заредя някой модул или не се разпознава ХДМИ аудиото. изхода от aplay -l

**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Intel [HDA Intel], device 0: ALC272 Analog [ALC272 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
Във падащото меню на Volume control имам само Realtec ALC272 (OSS mixer) и HDA Intel (ALSA mixer)
Ето и изход от lspci

lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor DRAM Controller (rev 12)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Core Processor PCI Express x16 Root Port (rev 12)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset HECI Controller (rev 06)
00:1a.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset High Definition Audio (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 1 (rev 05)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset PCI Express Root Port 2 (rev 05)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset USB2 Enhanced Host Controller (rev 05)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev a5)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Mobile 5 Series Chipset LPC Interface Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset 4 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 5 Series/3400 Series Chipset SMBus Controller (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation Device 0a2d (rev a2)
01:00.1 Audio device: nVidia Corporation High Definition Audio Controller (rev a1)
02:00.0 Ethernet controller: Broadcom Corporation NetLink BCM57780 Gigabit Ethernet PCIe (rev 01)
03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation Device 4357 (rev 01)
ff:00.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture Generic Non-core Registers (rev 02)
ff:00.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QuickPath Architecture System Address Decoder (rev 02)
ff:02.0 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Link 0 (rev 02)
ff:02.1 Host bridge: Intel Corporation Core Processor QPI Physical 0 (rev 02)
ff:02.2 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)
ff:02.3 Host bridge: Intel Corporation Core Processor Reserved (rev 02)

Кабела е тестван под ОС Windows  работи без проблем. В момента съм с Arch linux и Gnome. Пробвах VLC, Xine но няма разлика
Активен

tolostoi

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #12 -: Jun 02, 2010, 10:10 »
Здравей, кажи каква дистрибуция ползваш и с какво ядро е. Имам съмнения, че не се разпознава от ядрото както видеото, така и аудиото на nvidia. Писал си, че кабела е тестван, по-скоро е важно същия лаптоп със същия кабел да е извадил и звук през hdmi, дали под windows или там каквото ползваш.

Едит: Видях коя е дистрибуцията, преди малко не можах :) Пробвай жив диск с Ubuntu 10.4 и от него дай същите изходи lspci и aplay -l да видим там как се виждат. С коя версия на драйвера nvidia си?
« Последна редакция: Jun 02, 2010, 10:16 от tolostoi »
Активен


... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

dobrev666

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 119
  • Distribution: Slackware, Slackware64
    • Профил
    • WWW
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #13 -: Jun 02, 2010, 12:29 »
Определено ХДМИ аудио изхода не е разпознат. Това личи от aplay -l.
За да работи са важни няколко неща: версията на ядрото, драйверите за видеото и версията на алса библиотеките.
Така, че дай да видим какво ползваш.
Активен

batpets

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 63
  • Distribution: Arch, Manjaro
  • Window Manager: XFCE4
    • Профил
Re: Проблем със звука с HDMI
« Отговор #14 -: Jun 02, 2010, 13:36 »
В момента не съм пред компютъра. Почти съм сигурен че ядрото е 2.6.33.4-1 а видео драйвера е nvidia 195.36.15-2.
Как да проверя версията на alsa библиотеките?

Кабела работи нормално на същия лаптоп под Windows 7.
Пропуснах да кажа че ОС-а е 64 битова.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
DVI-HDMI TV 100HZ Проблем с резолюцията
Настройка на хардуер
nfsto 3 4126 Последна публикация Dec 18, 2009, 17:51
от petar258
Връзка с HDMI кабел?
Настройка на хардуер
backinblack 13 11171 Последна публикация May 11, 2013, 11:06
от lunarvalley
Проблем с звук през HDMI на Ubuntu 13.04
Настройка на хардуер
atanasss 7 3700 Последна публикация Nov 27, 2013, 17:31
от atanasss
HDMI аудио проблем
Настройка на хардуер
evilgrintch 7 5242 Последна публикация Nov 27, 2013, 17:39
от atanasss
ИНСТАЛАЦИЯ с HDMI
Хардуерни и софтуерни проблеми
plamen_f 4 4126 Последна публикация Dec 24, 2013, 12:29
от plamen_f