« -: Nov 02, 2013, 11:00 »
Снощи таман легнах да спя и почнаха да се чуват някакви трясъци и нещо светеше и мигаше прекалено силно, та се обличам и излизам на терасата да видя за какво става въпрос.
Първото, което виждам е някаква доста сюреалистична картина, типична за Ирак или Сирия. Един микробус, срещу блока, паркирал с двете гуми на тротоара, се беше подпалил, ама отвсякъде, все едно някой американски военен хеликоптер го е праснал с hellfire. Съответно се трошат стъкла, гърмят гуми, а аз гледам доста тъповато и се чудя дали това се случва наистина или е някаква гавра и сънувам. Осъзнавайки все пак че съм буден, следващото нещо е любопитството и стоя и гледам тъпо как това гори. В следващият момент гледам как един бакшиш, който кара с меко казано непозволена за малката уличка скорост, набива спирачки достигайки до пожара и след кратък размисъл даде на задна и отпраши. Чудейки се защо след като гори толкова добре още не му е гръмнал резервоара се замислих дали не е на газ и си помислих как ще отнесе половината коли и джамове наоколо, барабар с контейнерите и някой случайно минаващ. Реших да звънна на 112 да вземат да си го угасят.
Звъня на 112 обаче стои свободно в продължение на сигурно половин минута, докато някаква жена все пак вдига с леко досаден глас. Обяснявам й че някакъв идиот очевидно е подпалил микробус, на кой адрес е станало и тази почва да се заяжда за адреса, та трябваше да отварям bgmaps за да съм сигурен че точно това е блока, за който съобщавам, а не е друг. Оказва се че все пак още един се бил обадил, ама той съобщил за съседния блок и сега не можело да има разногласия така, тя жената не знаела един или два микробуса горят (а спора става за два блока един срещу друг в крайна сметка). След като някак успя да се съгласи за адреса, пита дали вътре има газова бутилка. Обясних че след като не съм собственика и след като нямам намерение да проверявам, няма откъде да знам, разпита ме за имената и ми затвори.
Очаквайки пожарната да дойде всеки момент, стоя на терасата, вече приготвен за сеир. Пожарната обаче не идва, вместо това някаква група пияни олигофрени минават по улицата. Стигайки до пожара, почнаха да крещят "КОЕ ГОВЕДО ГО ЗАПАЛИ ТОВА БЕ?!?" - "МАЙКА ТИ ДА ЕБА ЩО ГО ЗАПАЛИ БЕ ЕЙ", след което единия предложи да се изпикае, за да го угаси и другите умряха да се хилят. Гледам блока под който е пожара от време на време светва някоя тераса, излиза някой, гледа какво става и се прибира, много незаинтересовани хора, хм.
Накрая идва пожарната да го гаси и естествено блокира улицата, защото няма къде да се дене. В този момент идва някакъв нервен тип, който много ядосан от цялото чакане и тотално игнориращ случилото се, реши че трябва да форсира газта и да се пробва да натисне клаксона в 2 посред нощ. Обаче нещо много бързо го разубедиха.
В общи линии, пожарната се справи доста бързо - угасиха го точно за 2-3 минути, останалите 20-30 си врякаха разни работи и подливаха вода, колкото да не вземе да се подпали пак.
Най-странното, след като почти няма съмнение, че това нещо е подпалено нарочно (нищо не пламва толкова качествено ей така за отрицателно време), никаква полиция не се мерна или и да е имало, сигурно съм я проспал.
Останките от въпросния микробус си стоят там и са станали нещо като мини-забележителност и разни хора минават, оглеждат я и цъкат с език.
Ебахти, и това беше само микробус без газова уредба. Не искам да си представям какво би станало ако примерно гръмне експерименталния реактор в Младост.