Покажи Публикации - deant01
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 ... 13 14 [15]
211  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Как да инсталирам Centos7 без да ми затърка (/) роот дяла? -Настройки на Debian8 -: Feb 27, 2017, 13:20
и все пак някой не пробва ли:

 /etc/init.d/gdm restart/start/stop

В дебиана?
212  Хардуер за Линукс / Десктопи / Re: Проблем след инсталации -: Feb 26, 2017, 00:11
моля дай повече инфо. на какво желязо го пускаш, коя версия на ос, версия на кернел... дай малко повече инфо. Това, което мога да ти кажа е да пробваш също като при колегата да изключиш всички екстри на УЕФИ и да го оставиш в compatibility legacy mode.
213  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с инсталацията на Дебиан и Кали -: Feb 26, 2017, 00:07
Това, което писах беше реално железо, не за виртуалка. vmware не ползвам, но знам, че Дебиан специално върви без никакви проблеми на виртуалбокс. Постоянно го тествам там.
214  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Как да инсталирам Centos7 без да ми затърка (/) роот дяла? -: Feb 26, 2017, 00:04
Сложих ДЕбиан Jessie и почвам с въпросите.

* не мога да работя с vi защото INSERT ми набира ^[[2~^ Отвратително става това vi един символ не мога да набра и само пипка :'( :'( :'( :'(
същото нещо го набира и в konsole, ...xfce4-terminal  Нещо с настройките на терминалите е но не мога да го вдяна.

apt-get install vim - за да сложи нормален ви. този с който идва е tiny.

* как в кде да му кажа да използва bitmap fonts??? Неще и неще да ги опознае. По спецаилно misc-fixed които идват с X-a.

* Grub-а има ли начин да се настрои като се даде 'а' да изпише само един бутващият ред с кернел параметрите- както е центос. А то ми влиза и дава едно много сложоно меню - направо редактор. Оправям се и там, ама е много досадно.
за това незнам но има файл в /етс където можеш да му зададеш параметри при буут.

* Има ли начин да се видят пингвините като бутва кърнела. vga=xxx работи но без пингвините.
пингвините мисля не са компилирани в ядрото по подразбиране, което не е никакъв проблем според мен

* Как се рeстартира  X-a ???

би трябвало да тръгне одма ако имо някакъв DM. KDM,GDM,LightDM ...
apt-get install kdm / gdm...

Преди като напиша init 3; init 5. или пък като убия X-a killall X сатаваше и aвтоматично се и рестартираше съответно кдм/gdm
Сега с systemctl не мога да се оправя? Не става и с killall Xorg - умира x-a и умира и съответно gdm.

DM  се убива с инит сктипт. /etc/init.d/gdm restart/start/stop

* как се сменя gdm с kdm . Не става само с редакция на /etc/X11/default-display-manager
преди само сменях с кдм в ....prefdm init 3; init 5 и всичко се оправяше.

dpkg-reconfigure lightdm/gdm3/kdm
215  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Проблем с инсталацията на Дебиан и Кали -: Feb 24, 2017, 23:50
Здравейте ! Имам проблем с linux kali. Инсталирам успешно версия свалена от офицялния им сайт, но при опит за пускане се визуализира само един черен екран и нищо не се зарежда. Пробвах с виртуализация в virual box и в VMware , но и на двете места резултата е един същ. Черен екеран. Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем ще съм благодарен да помогни. Пробвах с дебиант резултата беше същия черен екран ,(убунту тръгна без проблем).  Проблема ми е като на това видео https://www.youtube.com/watch?v=WUmpEW6khNI   


Благодаря ви !

Ако ползваш наследника на BIOS-a - UEFI - нагласи всички настройки на Legacy, включи compatibility support module (CSM) и изключи ВСИЧКИ UEFI "подобрения".
И пробвай другия път да дадеш малко повече инфо за железарията в кутията, ако има някакви предупредителни съобщения и дали изобщо стига до GRUB. АБе като цяло, колкото повече информация дадеш толкова по-точен отговор ще имаш.
216  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Въпрос за нещо като вирус във Фейсбук -: Feb 24, 2017, 23:45
В последно време приятели в фейса ми сигнализират, че получават известия на стената си, че съм харесал някъв сайт с не особено прилични турски видеа. Много ми е странно какво се случва и как да отстраня проблема, който явно е при мен. Това, което уж съм харесал се казвало Karamsar. Някой има ли идея какво се случва?

незнам защо си пунал този "проблем" във форум за линукс. Това не е проблем като цяло. Това е проста измама от страна на Цукерберг. Въпросните постове са реклами и са нагласени така, че ако се покажат на твоята стена, произволен брой от твоите приятели биват показани, че са го харесали, без да са го правили. Просто да те зарибят или и ти да го харесаш или да цъкнеш за да видиш информацията за продукта и да се зарибиш. Много плоско, но факт. Лично препоръчвам ползването на тази социална медия да се намали до минимум... Както и всички останали.
217  Linux секция за начинаещи / Настройка на хардуер / Re: Проблем с Broadcom BCM4313 -: Feb 21, 2017, 19:10
значи знам, че идеят  много дърварска, ама защо не си вземеш някво външно за усб? Миналата година си спомням, че си купих за малинката  едно май беше с РТЛ чипсет за 2-3 $ от еибей или али-то. ЗНам, че е допълнителен разход ама не е голям и на мен ми тръгна с хостапд. Иначе да ръчкаш по проблема е част от удоволствието да ползваш линукс, както съм писал в другата тема:) Евала за това и за ценното инфо което си изровил:)
218  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Съвети за избор на дистрибуция -: Feb 21, 2017, 15:57
Преди години един тук правеше мебели на него и се позамогна доста. Кадърно момче.
----
Точно за мебели става дума. Блендер пасва идеално. Въпроса е да направя обучение на закостенелите колеги, защото те рядко обичат промени. За тази цел обаче трябва да го науча и аз. Което е в процес...
219  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Съвети за избор на дистрибуция -: Feb 21, 2017, 15:54
Много обичам, когато има конкретен опит.

Въпроса е в това, че част от хорат тук сме домашни потребители. А това не е същото. Останалите са програмисти и администратори, а както знаем, това не са обикновени¹ хора. От време на време се мяркат почитатели на кънтъра. Единственото изключение е Кибер, който наистина ползва ГНУ/Линуск служебно, но пък неговия работодател няма никакъв бюджет за нищо извън ФРЗ (дори за бензин), та са ги оставили на самотек. А и нуждите им са прости. ЛО ги удовлетворява.

Затова ми е интересно да задам въпроси именно на теб. Работите на Блендер, значи по всяка вероятност правите мултипликационни фимчета. То все тая и да е нещо друго. Блендер има широки възможности, а конкретното полване не от значение за темата. Преди години един тук правеше мебели на него и се позамогна доста. Кадърно момче.

Ама въпроса беше, че както го разказваш — Блендер ви върши работа. В смисъл, не си казал, какво ползват другите, не че има значение, но Блендер му се явява замяна, като само им е непривичен? Поне така го разбрах аз. Иначе Блендер го има за други ОС. Миграцията към него не е задължително обвързана с миграция на ГНУ/Линукс.

Това е малко странно — демократичен, български работодател. Моите наблюдения са, че ти натрисат нещо и ти се оправяш. Те са си го избрали по някакви техни критерии и никой не те пита какви инструменти искаш. Единствено изключение — горе споментите програмисти и администратори, като не винаги и за тях.

Сега нещо странично, че не може така без да тролим. Андроид е Линукс ОС, но не е дистрибуция, просто е отделна ОС. По-скоро може да го наречем дистрибуция на Жаба ;) Въпреки това, въпреки малкия ми опит с него — дори там съм ползвал команден ред.

Обаче за командния ред в нормалните дистрибуции съм на път да не се съглася.

Първо — вече доста отдавна се напълни с графични, псевдографични и инструменти с изглед правен на HTML/CSS/Js. Трудно ми е да се сетя и в момента не мога за задача, която не може да бъде свършена графично. Ако това е проблема на твойте хора.

Второ — в ерата на пьотерингчетата, командния ред все повече се обезсмисля, защото все по-малко неща можеш да свършиш от него, ако за целта същите пьотерингчета не са ти доставили съответни инструменти. Сиреч с нормалната инструментална верига си почти безсилен. А ползвайки техните неща е съвсем друг тертип на работа, от това да ползваш класическия подход. Демек той е много по-ламерски. А и те в голямата си част са графични. Тези, които не са, са досоподобни. Може би трябва да направите нов опит с колегите. В момента ГНУ/Линукс е не по-малко ламерска от всяка конкурентна ОС.


п.п. С Кибер сме писали заедно, но тъй като той все пак е пръв, то и неговите въпроси са с предимство. Виждаш ли, как те нападнахме с въпроси като журналисти Гришо  ;D

-----
¹/ Щях да изпусна това прилагателно :P

Нападнахте ме щото съм нов явно:)

Иначе съжалявам, но ще отговоря кратко (знам, че твоя пост беше "кратък" по твоите стандарти:)) защото ти чета мненията и много уважавам дълбоките ти познания по железо и по софт). Блендер НЕ ползваме. Аз ИСКАМ да ползваме и то е главно по причина, че искам във фирмата да няма нито една машина с прозорци. Реално ползваме 3д Макс от 2009-та година, който върши работа, но под новите прозорци работи.... хм зле. Правим сравнително прост дизайн. Главно рендер на продукта, който произвеждаме. Блендер БИ ни вършил работа защото е много способен софт. Както и това, че върви в пъти по-леко от всичко останало.

Това за работодателя ще го приема за комплимент. Факт е че служителите не са отрязани от никакви комуникации и никой не им налага мнение какво да ползват, освен ако не става въпрос за платен софт. Моята цел е да се свърши определена работа, без значение начина. Имаме колеги, които чертаят на ръка. Професиоално, но на ръка. Така им е по хубаво. Има хора скарани с компютрите, срещали сте такива. Това не значи, че трябва да ги изгоним от работа!

За андроид направих много допускания в предния пост, не ми е целта изобщо да го коментирам какво е.

За командния ред също не искам да спорим или да го говирм кой знае колко. Може би и аз съм като колегата, който чертае на ръка. От старата школа. Просто ми е по удобно да вляза в шела и да човъркам. Не е важно.

Дано не съм изтървал нещо.  Главно влязах заради колегата, който пита какво да ползва. Просто исках още някой да се престраши да ползва "страшния" линукс, която си иска дистрибуция.

Поздрави на всички.
220  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Съвети за избор на дистрибуция -: Feb 21, 2017, 15:34
Линукс ползвам за работа и удоволствие от над 17 години. Споделих си мнението, не съм се хвалил. Човека пита за дистрибуция. Моя опит е базиран на употреба в много насоки. Това, че ти не разбираш защо имам лошо мнение за Убунту, не значи, че аз съм линукс аматиор. Споделих си опита, не искам да правя флейм. Всичките ми мнения са лични, споменал съм го 5 пъти. Дали съм пропуснал да го сложа пред мнението ми за Убунту не мисля, че е проблем. Бях на Редхат, бях на Федора, когато се преименува, след това на Убунту и накрая се спрях на Дебиан. В периодите когато съм ги ползвал, съм бил доволен от дистрибуциите. Факт е че нещо е станало и съм потърсил алтернатива и съм я намерил. Споделил съм, че поддържам поне 5 машини на дебиан сид и не съм имал проблем. Или не нерешим. Споменавайки последното - *НЯМА* дистрибуции без проблеми. Въпроса е колко нерви ще изхабиш за да ги решиш. Колкото по-малко толкова по-добре. Аз хабя най-малко с дебиан. Това е.
221  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Съвети за избор на дистрибуция -: Feb 21, 2017, 07:49
Лично неангажиращо мнение. В моята фирма от 10 компютъра само 2 са на Уиндоус, защото ми е трудно да обуча (все още) служителите да работят с Blender. Всичко останало, включително и компютрите на двамата шефа са на Дебиан Стреч/Сид. Вкъщи от години съм преминал изцяло на Линукс, като постоянно тествам дистрибуциите. ЗА МЕН (подчертавам дебело) Дебиан е най-стабилен. По-стабилен e от Федора и Убунту. На него си джиткам дори игри с Виното, без особени проблеми (разбира се не най-новите заглавия). Убунту е много надценена дистрибуция. Ползвал съм я около 5 години за работни станции и сървъри. Федора не е лоша, но по лична преценка е по-малко оптимизирана от Дебиан Стреч/сид. Всичко опира до това да не те е страх понякога да ползваш команден ред. Но това се ползва ВЪВ ВСЯКА дистрибуция! Няма такава (освен *може би* Андроид{ако приемем,че това е дистрибуция изобщо}), в която да не ти се налага за нещо да се логваш през терминала. Ако не си готов да се учиш/ползваш терминал... Найстина линукс не е за теб.  No flame intended! Peace!
Страници: 1 ... 13 14 [15]