Покажи Публикации - deant01
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 ... 15
1  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Конфигуриране на PPTP сървър да използва 3g usb modem за gateway -: Jun 21, 2018, 15:43
Здравейте,

Надявам се да съм в правилният раздел. Захванал съм се да направя един малко по-различен VPN setup.
Ще се опитам на кратко да обясня каква е ситуацията и какво искам да постигна.
В момента имам Mikrotik hAP AC в който влиза WAN интернет с реално ип. След него имам вързано едно RPi3 на което искам да инсталирам PPTP VPN server. До тук нищо сложно. Искам обаче на raspberry pi 3 да сложа 3g флашка. Идеята ми е след като потребителя установи ВПН връзка, като се връзва към реалното ип на микротика, но след това като сърфира да излиза с ИП от флашката. Може ли да ми даде малко по-подробни насоки как точно мога да го направя това? Благодаря предварително!ако аз съм те разбрал правилно, трябва след като клиента се свърже през микротика към RPI-то (forword на порта на PPT към RPI) той трябва да ползва интернета на RPI-то, който идва от мобилния оп. Това което трябва да направиш е да прекарва целия трафик през тунела. Т.е. това е дори дефаултска насторойка на всеки VPNклиент/сървър. Просто казваш на PPTP servera да прати default gate + dns,чрез DHCP, като gate да е PPTP IP на RPI-то. PPTP мрежа я маскваш да ползва интернета от флашката. тука е тънкостта, защото като сменяш флашката се сменя не само IP, но и device(освен ако не са еднакъв модел+марка). И това всичкото не би трябвало да е проблем да сработи. Това което  мен ме притенява е дали тези флашки  изобщо имат драйвери за линукс. Не съм ползвал такова дори под Виндовс.
Забележка от мен. Не ползвай PPTP. OpenVPN  е много по сигурен и по-лесен вариант.
Успех
2  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: Ubuntu 18.04 LTS впечатления -: May 09, 2018, 13:03
Не ми е любима система Уиндоус-а, но искам като всеки друг, който е започнал с него да си правя всичко и всички видове настройки с графичен интерфейс, а не да пиша като луд разни заклинания терминал. Не искам разни философи да ми обясняват, че сървъра било нещо много сложно и не било за аматьори, дето могат само да цъкат с мишка! Намерих си начин да си инсталирам и настройвам сървъра графично с уеб панел почти без да ползвам терминал. Научих се, поне колкото за личните си нужди да си работя и със сървър без да ползвам команди, но тъй като, не съм специалист ми се налага от време на време да ползвам услуги на специалисти и на няколко пъти съм бил пред отказване от сървъра.

извинявай пич, преди няколко месеца описваше какво си пуснал на сървъра си и как си го омазал. Еми аз и за пари няма да се хвана да ти оправям бакиите. Всичко съшито с бели конци на стъпка от разпадане.
3  Нетехнически теми / Коментар / Re: Десктоп середите Плюсове и мунуси. -: Apr 23, 2018, 18:54
Не знам защо казвате, че Cinnamon  се влачи, аз не забелязвам такова нещо при мен, а не съм с мощен комп. Видеото ми е на Интел. Това, което аз съм забелязал, е че върви много по добре от Gnome 3, което лично мен ме удовлетворява за момента.
4  Нетехнически теми / Коментар / Re: Десктоп середите Плюсове и мунуси. -: Apr 23, 2018, 07:21
от доста време съм на Cinnamon и съм много доволен. Тези неща, които си писал за гном просто ги няма в Cinnamon и работната площ не е пожертвана за глупости. Cinnamon  е това, което всъщност трябваше да бъде Gnome 3. Лично мнение.
5  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Как ще ги стигнем китайците ... -: Apr 17, 2018, 12:45
Безполезността на тази тема се конкурира само с безполезността на форума като цяло :))
6  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: KVM(QEMU) или VirtualBOX -: Feb 26, 2018, 12:26
лично мнение - qemu  е по-добър. За бързодействие - сложи -enable-kvm в командния ред? При мен върви много добре и с virgl има сносен opengl вътре във вм. на работа ми работи програмата за фактури във qemu с windows xp и spice ремоте контрол. няма никакви грижи.
7  Нетехнически теми / Коментар / Re: Best Linux Distribution на списание Linux Journal -: Feb 19, 2018, 17:24
В изречението има "... едно време ...". И тогава ли си правил пак упражнението за същото време (бих се съгласил, гном-2 е дуракоустойчив десктоп) ... и едва ли би сложил тогава Мента, дори за проба.
изобщо нямам представа какво искаш да намекнеш. аз говоря за сега, не за едно време. колегата говори за едно време, ама темата е за сега и класацията е от сега. едно време, както се казва - така мрели, така ги ровили. A има и друго - какво значи едно време? преди 5-10-15 години? Преди 15 бях на redhat/fedora и пак не ми е отнемало 2-3 дена да наглася една машина.
8  Нетехнически теми / Коментар / Re: Best Linux Distribution на списание Linux Journal -: Feb 19, 2018, 07:31
Ако дадат информация от кои държави и какво работят тези 10000 гласували, може да стане ясно защо са такива резултатите. От собствения ми опит мога да кажа че най-много време отнема настройването на debian за домашно ползване и по тази причина не ми е любима. Едно време имах и време, и желание да ръчкам по 2-3 дни докато нещо стане както го искам, но напоследък предпочитам други дистрибуции защото там повечето неща си ги има и са настроени и всичко е готово за 15 минути. Линукса го научих със slackware и само него ползвах в първите няколко години.
Не знам какво толкова му настройваш на Дебиан 2-3 дена. Аз съм го сложил на повечето машини на работа като ми отнема 2-3 часа. разбира се на всяко пц слагам и non-free репото. Всъщност единствения проблем на работа имам само с една машина на Mint, не знам защо толкова го хвалят това. Аз го сложих точно заради възхвалите и много съжалявам, когато имам време ще го сменя с дебиан.
9  Трудова борса / Търсене / Re: Търся специалист,който може да портне код на MS Exel VBA към нещо отворено. -: Feb 05, 2018, 08:57
Така се случи, че вчера не успях много да работя по проблема. Днес започва работната седмица, която в моя случай е нещо много натоварващо. Това на практика означава, че поне до края на седмицата е напълно възможно да не успея изобщо да отворя и работя по файла. Не съм се предал все още, но дните понеделник-петък за мен са кратки и е малко вероятно да мога да правя нещо друго от това, което ми е „по програма“.

А днес специално малкия ми син има имен ден.
Честит понеделник:)
Да е жив и здрав малкия и цялото семейство!
Аз лично нямам никакъв срок в който това нещо да стане, и дали изобщо да стане. Този проблем е поне от 5-6 години и в момента нещата се случват във виртуален Win XP, в който има "легален" микромек офис пакет 2007. Това е причината да не знаех, че този файл има проблеми в оригинален микромек офис на Прозорец 10. Нямах представа, че некомпетентността на тази банка е в такива размери. Явно нещата са много на зле откакто не бачкаш там.
Накратко - ако стане-стане, кога-когато стане, ако не - майната му.
Успешна седмица на теб и на всички колеги !
10  Трудова борса / Търсене / Re: Търся специалист,който може да портне код на MS Exel VBA към нещо отворено. -: Feb 04, 2018, 10:12
На теория, можеш да съдиш банката за дескриминация или за нелоялна конкуренция. Задето те задължават да ползваш определен софтуер. Само не съм сигурен, банката ли трябва да съдиш или Майкрософт. Тук ми липсват знания за съжаление. Гадост! Един живот наистина не стига.

Таблицата спокойно може да е като csv, а сметките да се правят от малка програмка, която да върви на всяка платформа. Прекалено е елементарно, за да не се направи и не мога да се сетя, защо това се случва.

трябва да им видиш интернет банкирането! то работи без проблеми само на IE! с останалите броузери е ад да го ползваш! Питах ги: добре но Микромеките искат спират IE, дори в новия Прозорец е забранен по подразбиране. Банкирането не бачка с Edge! Тука бих казал, че колкото и да не ги харесвам Микромеките нямат винат, че Пощенска банка е останала в миналия век! Толкова много пари точат от лихви по кредити и 1000 такси, толкова ли немогат да намерят читави девс да им напишат нещата.Нали в България имало бум на ИТ. Или то май е само аутсорсинг и поддръжка....
11  Трудова борса / Търсене / Re: Търся специалист,който може да портне код на MS Exel VBA към нещо отворено. -: Feb 04, 2018, 06:44
Най-вероятно няма да ти обърнат внимание. Тези там се мислят за богоподобни. Не може някакъв си там да им прави услуга. Под достойнството им е.   :D

Преди години отивам в една банка да правя ипотека, че ми трябваха пари за една идея, дето имах и онази имаше такова пренебрежително и надменно отношение, така ме гледаше, все едно бях отишъл да бръкна в нейния джоб. Тона и беше дори такъв. Питах я, защо е там. Мислеше, че знае. Накарах я да разбере, защо няма да изполвам тяхната банка и отидох в друга. Лихвата беше по-голяма, ма не ми пукаше.
Да понеже си зависим от тях и започват да се мислят цар и господар.
12  Трудова борса / Търсене / Re: Търся специалист,който може да портне код на MS Exel VBA към нещо отворено. -: Feb 03, 2018, 19:50
Наложи се да инсталирам SWR Iron, защото това нещо не работи на Мозила и Конкверор. Но все пак успях да го изтегля.

Лошата новина е, че май ще трябва по-здраво да запретна ръкави, отколкото мислех. Почти добрата е, че съм много мотивиран и може би почти ще успея до утре.

Файла, който си ми пратил ми е много добре познат. Дълги години съм работил хиляди пъти с този файл. Това е банката, в която съм работил най-дълго. Това е банката, в която постигнах своя кариерен и професионален връх. Това е банката, от която имам най-добри спомени. Това е банката, която ми даде най-много от всички мои работодатели. Едва ли някога ще имам друг такъв.

Е мога само да съжалявам, че си нейн клиент, защото всичко, което помня за нея — остана далеч в миналото. Но понеже това е моята банка, на която съм бил горд, че съм бил служител, ще дам всичко, което мога, за да помогна. Пък и съм ти батко. По-голям съм от теб с една година.

Само ще отскокна отсреща да си купя гилзи за цигари и почвам. До утре ще ти докладвам на лични ще успея ли да го преборя.

п.п. И да аз не съм меркантилен тип и не приемам заплащане. Ако успея да помогна, ще съм щастлив, че съм помогнал на човек, който се гордея, че е линуксар.

рядко някой прави такива услуги. ами ако всичко се получи, може д се опитам да го дам на банката за да може да го дават на други клиенти които не ползат мекия офис. Въпреки, че се съмняам някой да ми обърне изобщо някакво внимание.
13  Трудова борса / Търсене / Re: Търся специалист,който може да портне код на MS Exel VBA към нещо отворено. -: Feb 03, 2018, 14:45
Хе-хе тази поща е от времето, когато ползвах. И е в mail.bg. По принцип мога да ги обвиня тях, защото е пълна до ушите със спам, а в спама са влезли писмата на Столман. Туко що го видях и се побърках.

Но истината е, че форума е с много стара и бубулечеста версия. Тъй, че писмото ти изобщо не е тръгнало, камо ли да стигне до българските калпазански пощи.
изпратих, дано е пристигнало, защото не го виждам в "изпратени"
14  Трудова борса / Търсене / Re: Търся специалист,който може да портне код на MS Exel VBA към нещо отворено. -: Feb 03, 2018, 14:03
Нямам ЛС  ??? Къде го прати?

Тук ли:

http://www.linux-bg.org/forum/index.php?action=pm;sa=send;u=8651
уф... натиснал съм пликчето под аватара ти и чак сега забелязах, че то праща мейл. Можеш ли да провериш дали имаш поща и ако не, като се прибера ще ги пратя пак.
15  Трудова борса / Търсене / Re: Търся специалист,който може да портне код на MS Exel VBA към нещо отворено. -: Feb 03, 2018, 12:37
Deant-e от време на време ми се налага да се боря с VBA и да ти кажа, не е чак толкова сложно. Не гарантирам, че ще ти нагодя кода, но вероятността да трябва да се сменят не повече от няколко реда. Файловете дето раздавАТ БАНКИТЕ СА НАЙ-ВЕЧЕ за масови плащания, което е смотано, ами от там. Така, че вярвам, че и малкото друго, което дават е пак същата история. В банките извънредно рядко работят добри специалисти, които да правят сложни работи. Няма такива неща там.

Качи го в мега.нз, транзит или докс и ми прати връзката. По принцип не е добре да е на Гългъл, ама ще намеря начин да го сваля и от там, след като бръкна да коментирам в хостс.

Утре до обяд ще го погледна и ще ти кажа, става ли с бърза реакция или си трябва да търсиш специалист срещу солидно заплащане. Ама както казах, най-вероятно е да стане за 5 минути и да минеш бадева.

п.п. Тук умирам, иска ми се да се хвърля под някой мост, а в съседната тема обсъждат нещо дето не мога да го прочета, камо ли да пиша и умирам от яд.

пратил съм ти на лично нещата:)
Страници: [1] 2 3 ... 15