Покажи Публикации - ivo3d
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 11
31  Програмиране / Web development / Re: обръщане на масив в PHP -: Feb 14, 2011, 15:30
А това не е ли само от кирилица към латиница?

Аз едно време бях правил един клас, който транслитерира кирилски низ към всичките възможни изписвания на латиница (примерно "живея" - zhiveq, jiveq, zhiweq, jiveq, zhiveya, jiveya и .т.н. да не ги изреждам всичките). Върши работа при търсене, ама за твоя случай мисля че няма да може да помогне. Общо взето от кирилица към латиница е лесно, но обратното няма да стане без някакви предварително въведени граматически правила.
32  Програмиране / Web development / Re: обръщане на масив в PHP -: Feb 12, 2011, 15:31
А, вярно... Между другото, на abv транслатора е написан както трябва... Дори ако примерно напишеш нещо от сорта на "Vie ste ste tam" първото "ste" става "ще", а второто "сте"... Не е като да не са си поиграли...
33  Програмиране / Web development / Re: обръщане на масив в PHP -: Feb 11, 2011, 19:03
Сега изпробвах всичките преводачи от латиница към кирилица, които намерих в нета - ни един не работи както трябва... Явно наистина това освен с предварително зададени думи няма как да се реши.

А на теб защо точно ти трябва, ако точно искаш да правиш транслитерация ще имаш проблеми, обаче ако превеждаш думи за да търсиш после по тях е една съвсем различна история.
34  Програмиране / Web development / Re: обръщане на масив в PHP -: Feb 11, 2011, 18:58
VladSun, ти отрепа всичко детско в мене... Никога не бях се замислял за тия думи... По принцип като я правя тая простотия с масивите слагам тия букви "ш", "щ" и т.н. в началото, така че да хване първо тях, обаче за тоя случай не ми го побира акълът... Освен с някакви предварително въведени думи, ама това пак си е рисковано...

nov_chovek, ти защо реши да използваш strstr? Аз тия функция я използвам да намеря дали в някой низ се съдържа друг низ, и в частни случаи за да ми върне къде точно се намира тоя низ... Да нямаш предвид str_replace?
35  Програмиране / Web development / Re: [MVC] Основни положения -: Dec 17, 2010, 15:39
Като за начало е добре, та даже и за постоянно ползване. Там не ми харесва че все още не е изцяло OOP, и повечето неща са направени съвместими с php4. Но пък има страхотна документация и бързо ще навлезеш.

Аз ползвам Yii, там всичко е много подредено и стриктно, обаче документацията им е малко китайска работа. Ама се развива все пак. Все пак можеш да го разгледаш, имат и книжка. Аз примерно за 2 дни направих генератор за административни панели за по-прости сайтове и само проектирам базата данни и после пипам тук там по кода ако има нещо специфично. И сега една безумно досадна работа, като писането на форми, се извършва напълно автоматично.

VladSun, евала ти правя, аз с тоя хипопотам не можах да се оправя. Прекалено тромав ми е, а и това едно нещо да можеш да го направиш по 10000 начина нещо не ми се понрави. Въпрос на вкус де, а и може би си по-напред в материала.
36  Програмиране / Web development / Re: [MVC] Основни положения -: Dec 17, 2010, 13:22
А, и още нещо, което пропуснах, нищо, че е малко offtopic:

ghoof, преди да се изкаваш компетенто, моля промени си малко стила на писане и понамали малко заяжданията. Тази тема е създадена за да коментираме MVC (както може би си забелязал в заглавието) и по-специално теоретичната част, а не кой използвал архаични технологии, колко сме били изостанали и бабената ти трънкена. Като си толкова добре запознат с MVP, пускаш една тема в раздела, в която разасняваш какво представлява, плюсовете спрямо MVC и т.н., а не да нападаш в типично тийнеджърски стил "аз съм мноооо голям, а вие сте смешни".

- Иво
37  Програмиране / Web development / Re: [MVC] Основни положения -: Dec 17, 2010, 13:11
Другото, което не ми харесва в MVP е, че трябва да се "пъхне" (push) информацията в Изгледа, а не той да си я "поиска" (pull) сам от Модела.

Точно, аз затова говорех в по-предишния пост. Де факто информацията се копира (имаш я един път в контролера и един път в изгледа), пишеш два пъти повече, щото един път трябва да извадиш информацията в контролера и после да я използваш в изгледа, вместо директно да я поискаш от модела в изгледа.

Макар че има едно изключение, при което и в MVC трябва да пишеш повече - ако в изгледа използваш една информация няколко пъти, модела ти трябва да кешира информацията, в противен случай изпълняваш една заявка същия брой пъти. Но това също не се случва чак толкова често, така, че пак плюсът е за MVC.
38  Програмиране / Web development / Re: [MVC] Основни положения -: Dec 17, 2010, 08:21
Имаш предвид да се използва един изглед за различни модели ли? То това са редки случаи, освен това, когато моделът в изгледа се казва например $model, стига интерфейсът да е един и същ, винаги можеш да подаваш различни модели... Освен ако не съм те разбрал правилно, както се случва обикновено при часовете, които започват с "0" :)
39  Програмиране / Web development / Re: [MVC] Основни положения -: Dec 16, 2010, 17:50
Брех пичове много хубаво си хортувате тук, ама май забравяте нещо. А? А това дето забравяте е, че сте изостанали с 10 години. Поне. Казвам поне да не Ви обидя. За MVP да сте чували? Не не го измислил М$, а IBM и Aplle го ползва в своя Smalltalk даже. А там ясно си е казано- вюто няма никаква работа с модела. Да така се спестява код, ама това си е процедурно писане в обекти, а не нещо ползваемо. Така, че никаква работа на вюто и точка. И какви са тия песни вюто да определя де, какво да се вижда. Това си е работа на контролера. Всички глави го казват. Вюто (изгледа) единствено и само представя данни, нищо друго. Изобщо скучна работа- няколко цикли вместени в html на дизайнерчето. Кой, какво и кога има право да вижда си е работа само на контролера и никой друг. Той определя и какво да даде на модела и какво от него и къде да даде на изгледа. А пък модела от своя страна си сверява и валидира там, каквото са му подали, обработва и връща. Ей толкова е просто, ама тук яко мешате спатийте и правите глупости.

Предвид, че apple ти казват и как имаш право да си държиш телефона, мисля, че щом са намесени в нещо е по-добре да не употребяваме думата "права". Освен това, нещо много си се объркал с броя на годините. А и всички известни рамки позволяват използването на модела в изгледа, което освен това е напълно логично.

Не мога да разбера какъв е точно проблемът - моделът предоставя информация, какъв е смисълът да копираш една информация в контролера и после да я пускаш на парчета (ами ако ми трябват 20 масива в една страница?) на изгледа, като можеш да му пратиш директно инстанцията на модела и във view-то да взимаш каквото ти трябва. Хем се спестява писане, хем бързодействие, хем памет. Няма никаква логика, освен начесване на OOP краста, да пишеш повече и да тормозиш сървъра. Рамката и без това достатъчно се грижи за влаченето на приложенията, поне нека я използваме за това, за което е предназначена - писане на по-малко код. Вярно, че няма смисъл да правиш нещо повече с модела от взимане на информация от него, ама все си мисля, че никой не би и тръгнал да прави друго, в противен случай очевидно работиш с идиоти.
40  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: Идея за фирма -: Nov 30, 2010, 11:43
Здравей от мен,

за съжаление пишеш в български форум, в които обикновено всеки дава акъли вместо да отговаря само на въпросите. За да не бягам и аз от традицията - това, което започваш не е толкова лесно, най-малък ти е финансовият проблем.

Преди две години и половина си напуснах предишната работа за да започна с един колега (пак от бившата работа) бизнес, свързан точно с изработката на уеб сайтове и уеб приложения. И всичко изглеждаше много розово, даже по стечения на обстоятеслтвата имахме и офис без пари, имахме и събрани пари. И освен това - по около 3 години опит във фирма (преди това и като фриилансъри) и доста сайтове зад гърбовете си. Обаче мениджърски опит нямахме грам, да не говоря за връзката с клиентите. И естествено след 2-3 месеца парите започнаха да свършват. Клиенти имаше, обаче не достатъчно за да ни покрият всичките лични разходи. Просто с клиентите трябва да имаш сериозен подход и поне някакъв опит. И много здрави нерви да се съобразяваш с откровено соц изискванията на средния български робовладелец. Трябва да можеш да ги омайваш и много е важно да можеш да пишеш правилно (над което определено много сериозно трябва да поработиш), както и в добър бизнес стил. Да можеш свободно да им говориш глупости колко светъл става светът, когато си имат нов сайт и т.н. и т.н.... Което повярвай ми, никак не е лесно. Имаш ли този опит? Ако не - не въвличай други хора, не се и опитвай - трудно някой, който е в час с нещата ще се навие.

Моят съвет е - първо поработи в някоя фирма в тази сфера, води си записки как се правят нещата, ако можеш се уреди да ходиш на срещи с клиенти, или поне да следиш по някакъв начин комуникацията (ако е малка фирма, понякога в възможно). Направи няколко проекта извън работа, като се стараеш сам да си намериш клиентите, или поне сам да комуникираш с тях. И чак тогава влагай пари в това - иначе са си чисто изгубени, освен ако не си някакво чудо. Но щом досега не си направил хилядарките, по-добре не се надявай на чудеса, ами работи здраво...

Ако ставаше толкова лесно, всеки тийн, дето е правил на училището и на братовчеда на класната сайта, щеше да има фирма... Работата е там, че само за сериозна изработка на уеб сайтове (и особено уеб приложения) и за да си докарваш пари в пъти над българският стандарт ти трябва адски много опит и донякъде и талант. Оттам нататък за да можеш ти да изкарваш тези пари самостоятелно ти трябват и онези знания, които ти посичих горе (в доста сбит вариант).

Това е само съвет разбира се, не те познавам лично, някои хора просто имат късмет, но повечето хора просто не биха се хвърлили да влагат пари в нещо, в което не са сигурни. А само с ентусиазъм никого няма да убедиш.

Успех все пак,
Иво
41  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: PC или mak -: Nov 17, 2010, 09:52
Ама ако ходиш на пикник, за да цъкаш на компютъра, що за пикник е това? Ето я снобарията, ето я и глупостта).

Ти май не познаваш apple потребители. Какъв пикник/кафе/обяд/вечеря е ако не е изваден mac-а? В най-лошия случай (разходка, клуб), задължително се цъка по айфона. Сигурно има изключения, обаче болшинството са точно такива.
42  Програмиране / Web development / Re: Първи стъпки в HTML - първи трудности с кодирането на шрифта -: Aug 31, 2010, 11:36
Дори и да ползваш CMS пак трябва да нацъкаш един дизайн за него. Иначе уеб девелопмента без CMS или фреймуърк няма смисъл да се прави в днешно време.

Ъхъ, точно така, само че ако правиш корпоративен сайт на ЕТ "Гранитпожар - Иван Драганов", с каквото обикновено се занимават повечето бг "студия". А ако имаш за задача голямо уеб приложение ще ти гледам сеира ако ползваш някой готов framework (особено ако бързодействието е важно). А за повечето динамични сайтове с по-сложна функционалност готовите CMS-и ще ти направят повече беля, отколкото да ти помогнат.

Не казвам, че framework не трябва да се ползва, напротив, само че не и универсален - не и за сериозни проекти.
43  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Честит празник, сисадмини!!! -: Jul 30, 2010, 17:20
255-ия ден е за програмистите, а деня на администратора е последния петък от юли :) Честито на всички, аз за добро или за лошо празнувам на 255-ия.
44  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: Поздрав за всички ... -: Jul 27, 2010, 23:46
Това е по-брутално:

http://www.youtube.com/watch?v=PLyTrsk1Ey8&feature=related

или това:

http://www.youtube.com/watch?v=HKGiOY72ru4

:D:D
45  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: linux ubuntu 10.04 -: Jul 27, 2010, 22:02
В менюто, в System->Administration има Synaptic package manager. Там са всичките програми, които ги има в хранилищата на убунту, като можеш да си добавяш и още хранилища. Ако ти трябва VLC - пишеш в програмата vlc, маркираш "vlc" за инсталиация и натискаш "apply". И оттам нататък в меню-то имаш vlc. Ubuntu-то си се грижи самичко за ъпдейтите.
Страници: 1 2 [3] 4 5 ... 11