Покажи Публикации - kokoex
* Виж публикациите на потр. | Виж темите на потр. | Виж прикачените файлове на потр
Страници: [1] 2 3 4
1  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: LINUX/UNIX sys.admin-Курсове или Преподавател -: Sep 02, 2013, 16:44
laskov, не споря и не съм казал че са еднакви. Приемам забележката че не се изразих съвсем ясно първоначално.
2  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: LINUX/UNIX sys.admin-Курсове или Преподавател -: Sep 02, 2013, 14:41
После разгледай документацията на твоят DHCP сървър /най-вероятно Bind/

Това поставя под съмнение и теб колега. Явно не си наясно какво е Bind и аджеба какво е DHCP. Не бъркайте терминологиите и сървърите. Чесно се чудя защо се изказвате в технически форум

Много добре знам какво е DHCP и DNS, но ако си беше направил труда щеше да знаеш че екипа който ги поддържа е един и същ. Дори преди години и сайта им беше един и същ.
Но за Windows гурута това е без значение. Насоки са ти дадени. Постарай се сам да намериш верните отговори.

P.S. дори и сега са на един сайт - не бях поглеждал отдавна :)
Та на сайта им има достатъчно информация за човек който иска да чете и да се учи.
3  Нетехнически теми / Идеи и мнения / Re: LINUX/UNIX sys.admin-Курсове или Преподавател -: Sep 01, 2013, 21:11
Не се надявай на курсове. Имаш машини подръка - сядаш си на задника и четеш, пробваш, пак четеш, отстраняваш грешките докато се получи и отново продължаваш да четеш! Четене му е майката и проба - грешка - успех. Сега поне в интернет пространството има сума ти изписано по буквално почти всичко в областта. Това което сам постигнеш - никой не може да ти го отнеме после.
Конкретно за DHCP-то - ти RFC-тата по въпроса чел ли си ги? Разбрал ли си как действа? Направи го! После разгледай документацията на твоят DHCP сървър /най-вероятно Bind/, прегледай логовете, използувай малко tcpdump ако е нужно и предполагам ще си го "поправиш". Та по същият начин и с другите неща в мрежовата администрация под Linux. И запомни - логовете са пръв приятел на системният администратор - след теоретичните познания разбира се :)
Успех! И не чакай на готово а чети!
4  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: NMAP интересен казус -: Aug 23, 2013, 14:37
Да споделя и моят опит :)
По принцип postfix-а се справя с флоода засега, но проблема ми е, че логовете му стават безобразно големи и /var се препълва а от там има и по-тежки последствия понякога. Стигъл съм до лог от 1 - 1,5 Gb за пет-шест часа.
Какво направих - ами на рутера сложих една верига във филтрирането която брои и ако дадено IP примерно за 1 минута се опита да се върже повече от примерно 3 пъти - го дропи за период от 2 часа. След това го освобождава и ако се повтори - отново същата процедура. Имам и един списък от адреси които прескачат този контрол. Проверките ги пускам когато забележа че имам прекалено много отказани писма/конекции в логовете на postfix-а. Засега дава ефект. Разбира се ако ми остане време и успея да направя някакъв скрипт или нещо подобно за да може автоматично postfix-а да включва веригата ще е ОК, но за жалост абсолютно щастие няма :)
5  Linux секция за начинаещи / Настройка на програми / Re: NMAP интересен казус -: Aug 22, 2013, 14:16
А между SMTP сървъра ти и доставчика ти ти собствен рутер нямаш ли? Да не би там да ти е проблема?
И второ като позволяваш на външни машини да препращат през SMTP-то използуваш ли някакво удостоверяване? Иначе просто рано или късно ще влезеш в така наречените "черни списъци" за Open Relay и ще си имаш допълнителни главоболия.
6  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА СИСТЕМНИТЕ АДМИНИСТРАТОРИ! -: Jul 26, 2013, 13:17
Честит, празник!!!
А какъв кеф, че съм и отпуска даже  ;D
Звучи направо като във виц  ;D
7  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: bye bye AltaVista -: Jul 05, 2013, 08:40
1984 - Правец 8 с цели ДВЕ флопидискови устройства - от големите :) Имахме и така наречените УПДМЛ-и с магнитна лента, но те бяха свързани с друга апаратура. Тогава започнах с Бейсик-а :)
1984 - Правец 16 / XT - флопи и не си спомням колко беше твърдият му диск, но нещо от сорта на 5 Мб /да мегабайти :) /
1986 - докараха ни първото AT - 286 със ЦВЕТЕН EGA - 16 цвята монитор - нямате си представа каква радост беше - струваше ни се като съкровище - диска му беше 10 или 20 Мб. На него започнахме със борландското С ( C++ още нямаше :) ). Имаше и графични библиотеки - беше жестоко за времето си. Всички с колегата ми ни гледаха като извънземни :) И ни завиждаха за цветният монитор :)
После вече дойдоха 386, 486, Пентиумите и така нантатък.
През 1993 си купих първият собствен компютър 486DX/66MHz - каква гордост беше   ;D
Ех спомени, спомени ...
А рокенрола беше млад, както пееше Георги Минчев :)
8  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: bye bye AltaVista -: Jul 04, 2013, 23:43
Еееее, някои бяхме с аналогови телефони и плащахме доста по-малко за телефон :D

Абе то в началото за цифрови телефони в България даже не бяхме и чували  :D. Те и аналоговите си бяха лукс даже. А модемите и те бяха на едни страхотни скорости - цели 240 бода в секунда!  :D
Добре, че в "мрежата" все още почти нямаше картинки, които да задръстват трафика. И рекламните банери липсваха  :D
Всъщност в началото в България бяха ББС-те. Те бяха някакъв прозорец "към света" за нас простсмъртните :) И като се опиташ на някой да му обясниш какво е това те гледаше като голям объл камък. Те даже тези на които плащахме таксите от пощите не знаеха какво е това :)
Няма да забравя в края на 90-те като отидох в пощата да искам наета линия на върховите 9600 бода как ме гледаха и не знаеха къде да ме пратят. Така и до ден днешен нямам отговор на молбата ми  ;D
А сега дори и до дома можеш да си позволиш оптика. А как завиждахме на колегите от "онези" страни като разказваха как кабелният интернет им бил 256 Кбита/сек. Звучеше ни като фантастика с нашите 9600  ;D
9  Хумор, сатира и забава / Живота, вселената и някакви други глупости / Re: bye bye AltaVista -: Jul 04, 2013, 20:50
Наистина един спомен за "онова" време си отива с AltaVista :(
Времето когато "нета" си го плащахме - времето заето от телефонната линия, трафика плюс такса за достъп :) Наистина само който е бил връстник на "онова" време може да разбере темповете с които технологията се развива.
Може би ще доживеем още нещо, може би следващата огромна крачка напред в технологичното развитие.  [_]3
10  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Postfix relay -: Jun 24, 2013, 15:47
....
Пиша наизуст в разсъждението си, но не виждам защо да има проблеми с различни домейни сред получателите. Postfix така или иначе ще направи обработка само за домейните, за които е настроен, така че няма да има проблеми с получатели към външни сървъри - те ще бъдат насочени към съответните сървъри още от изпращача. Домейните, за които Postfix знае, ще се делят на два вида. При тези, които не са описани в transport-а, писмото ще се доставя до съответната пощенска кутия на получателя в същата машина. При тези, които са описани в transport-а, копия на писмото ще бъдат препратени към описаните за съответните домейни сървъри.
Neter, ти тотално изгуби нишката. Въпроса е за това ако получателите са от различни домейни (чужди) да се препраща на различни релей сървъри. Което не става с постфикс
Ако въпроса е за домейни, обслужвани от сървъра въпроса пък няма смисъл, това се прави в движеие
Romeo, няма значение дали получателите са от различни домейни. Работи си и още как. Релейва ги без проблем. Екземпляра от писмото което е за локалният получател - през local deliveri както е настроен, копието за relay домейна - през smtp в общият случай или каквото там си музадал в transport_maps ,
11  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Postfix relay -: Jun 24, 2013, 15:39
Точно така, neter. И не само чрез smtp - поддържат се доста видове транспорт към next-hopa. Наистина Postfixa има много възможностти. При мен например тези и куп други неща си ги правя чрез LDAP и не е нужно даже да рестартирам или postmap-вам конфигурационните файлове.
И кой умник рестартира ако е променил мапа?
Ами умника си е самият Postfix :) Много добре си се разбира с LDAP :)
Идеята на postmap-а е да направи данните в формат, който ускорява търсенето, а когато е във външна база данни - тогава това си е задължение на ДБ-то. Postfix-а е доста умен в това отношение. Да не говорим още колко неща могат да се правят с него :)
12  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Postfix relay -: Jun 24, 2013, 14:48
Точно така, neter. И не само чрез smtp - поддържат се доста видове транспорт към next-hopa. Наистина Postfixa има много възможностти. При мен например тези и куп други неща си ги правя чрез LDAP и не е нужно даже да рестартирам или postmap-вам конфигурационните файлове.
13  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Postfix relay -: Jun 24, 2013, 14:36
man transport
14  Linux секция за напреднали / Хардуерни и софтуерни проблеми / Re: Postfix relay -: Jun 24, 2013, 12:13
Погледни/постави в main.cf опцията transport_maps. Можеш да сложиш необходимите адреси/домейни в различни бази данни които поддържа postfix - db, ldap, hash и прочие.
15  Хардуер за Линукс / Сървъри / Re: Този сървър ще ми свърши ли работа? -: Jun 02, 2013, 21:49
За консумацията на подобна машина - HP ProLiant ML350 G5 - само версията е по-висока. С 2 процесора, 18Гб рам, 6 диска SATA, 2 захранващи блока. На нея работят 6-7 виртуалки + куп други. Изобщо натоварена е на фул и средната и консумация е под 400 Вата.
Горното е само за информация. Два броя такива са и не мога да се оплача. Доволен съм. Не знам G4 генерацията как са, но не вярвам HP да се изложат :)
Страници: [1] 2 3 4