Автор Тема: Аналогов сигнал по мрежов кабел  (Прочетена 5010 пъти)

madmad

• Напреднали
  • Публикации: 226
  • Distribution: Ubuntu, OpenSuse
  • Window Manager: Gnome 3.4
    • Профил
Опирам до следния проблем. На плац на фабрика има съоражение. Собствениците искат да поставят камери за видео наблюдение на него. Точно до съорацението има кабинка за оператора. От тая кабинка до главния офис на 300 метра е пуснат мрежов кабел под земята.
Аз лично си мислех да се опънат коаксиални кабели от всяка камера до бутката на оператора. Там да се постави компютър, който да обработва информацията и после по мрежовия кабел да е достъпна до всяка една машина в мрежата.

Колко е добро решението и има ли по добри, надявам се да ми предложите нещо интересно.

И още нещо. Препоръчайте видео карта подходяща за маневрата с аналоговите кабели.
Активен

vyrgozunqk

• Гост
Re: Аналогов сигнал по мрежов кабел
« Отговор #1 -: Nov 17, 2009, 00:28 »
Работех в една кабелна телевизия и един клиент искаше да направи същото, по мрежов да му се пусне аналоговия сигнал и после пак да мине на коаксиал, проблема е в съпротивленията на самите кабели и амплитудите на самите сигнали... ако е до 2-3 мета, няма голям проблем, но нагоре вече загубите стават зверски...сигнала умира :)
Активен

foxb

• Напреднали
  • Публикации: 175
    • Профил
« Отговор #2 -: Nov 17, 2009, 01:31 »
300-та метра са много.

Можеш ли да минеш с безични IP камери?

danaildr

• Гост
« Отговор #3 -: Nov 17, 2009, 09:11 »
Ако съм те разбрал правилно искаш от камерите по коаксиален кабел да стигнеш до кабинката. Там да има РС и от него по UTP кабела който е закопан под земята да го пратиш в мрежата и всички да имат достъп.
Ако всичко е така мисля, че ще стане, но според мен 300 метра са много и ще трябва да ползваш усукани двойки за да се намали съпротивлението на кабела, другия вариант е да се откопае кабела някъде по средата и да се постави суич или хъб
Активен

Ipolit

• Напреднали
  • Публикации: 418
    • Профил
« Отговор #4 -: Nov 17, 2009, 10:16 »
Ако не сте купили още камерите си вземете IP камери - няма нужда да са безжични. Качествените модели са по-скъпи от нормалните камери, но ако не търсите кой знае какво качество се взимат прилични камери за около 110-150 лева. И в будката сложете само суич, в който да се включат.
Активен

Face Your FreeBSD at http://ipolit.hit.bg

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #5 -: Nov 17, 2009, 11:44 »
Колко са камерите? Не ползвай компютър. Постави DVR устройство и го закачи към LAN. Има такива за 4, 8 и 16 камери. 300-те метра за LAN са много. Ще трябва да ползваш wireless или по-добре оптика. Защо си кръстил темата така?
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #6 -: Nov 17, 2009, 12:23 »
Питах за името на темата, понеже има преобразуватели, чрез които по едно UTP можеш да пуснеш 4 камери. Слагат се по два на всеки чифт от кабела. Не сам ползвал такива.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

madmad

• Напреднали
  • Публикации: 226
  • Distribution: Ubuntu, OpenSuse
  • Window Manager: Gnome 3.4
    • Профил
« Отговор #7 -: Nov 17, 2009, 17:54 »
Има развитие по случая. Значи камерите са с S-video интерфейс от тези който се поставят на автобусите и камионите отзад за наблюдение навместо огледало. Изглежда като тази http://www.reverseinsafety.co.uk/products/product_types/cameras//BE-800C%2878%29/1/nameascending/catalogue_detail.html#

Може би малко по стар модел. Сега по важно как да ги накарам да работят и после да му мисля как да ги карам до компютъра. До сега работеха на следния принцип, има мониторче което се захранва с 12или 24 волта и на него има с-видео порт в който е включена камерата.
Тва е всичко дано да имате идеи защо аз не съм запознат с тоя интерфейс и съм в затънтена улица.
Активен

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
« Отговор #8 -: Nov 17, 2009, 22:58 »
Това си е гаражна работа. Не е сериозно.
Този сигнал се вкарва в capture устройство или карта. Този сигнал е аналогов и е близък до комплексният видео сигнал. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е използването на коаксиален кабел и ако е по голямо разтоянието от 10-15 метра ще е необнодим регенератор на сигнала.
Кабела не е точно коаксиален а е ширмован с лента 10MHz на 50 Ома (може и 75). Ако е с двойна оплетка външният слой се прави - нетокопроводящ (гард) и се заземява от към страната на товара (capture устройството).
С пресуканите и лановски кабели - няма да стане на повече от няколко метра - проблема не е в омическото съпротивлени а в импеданса.
Тези камери са предвидени да работят с аналогови записващи устройства - видео касетофони.
Ако връзваш няколко камери (3+) с дръглив capture  няма да ти стигне изчислителна мощ на компютъра. Ако картата е маркова със мулти ДМА до 8 камерки работи сносно но цената е 800-900$ на подобна карта.

Ако е само за наблюдение може да сложиш и по дръглив capture да жертваш реална картина и да ги пуснеш с 5 кадъра за секунда за 4 камери. Ще работят сносно. Разлика между TV и компютърната картина ще има ама нали не се прави широкоекранен филм. Неможеш да жертваш обаче кабела от камерата до картата - трябва да си е хубав.
Не забравяй правилата за заземяванията - лятно време вършат чудесна работа. Ако не ги изпълниш правилно в гръмотевичния сезон ще имаш доста жертви. Немога да ги обясня защото няма да ми стигне време. Прочети ги от стандарта за безопасна работа - не заземявай като ланаджия - навсякъде - виж схемите и правилата.
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"

stvpaneff

• Участници
  • Публикации: 7
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #9 -: Nov 17, 2009, 23:59 »
Това си е гаражна работа. Не е сериозно.
Този сигнал се вкарва в capture устройство или карта. Този сигнал е аналогов и е близък до комплексният видео сигнал. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е използването на коаксиален кабел и ако е по голямо разтоянието от 10-15 метра ще е необнодим регенератор на сигнала.
Кабела не е точно коаксиален а е ширмован с лента 10MHz на 50 Ома (може и 75). Ако е с двойна оплетка външният слой се прави - нетокопроводящ (гард) и се заземява от към страната на товара (capture устройството).
С пресуканите и лановски кабели - няма да стане на повече от няколко метра - проблема не е в омическото съпротивлени а в импеданса.
Тези камери са предвидени да работят с аналогови записващи устройства - видео касетофони.
Ако връзваш няколко камери (3+) с дръглив capture  няма да ти стигне изчислителна мощ на компютъра. Ако картата е маркова със мулти ДМА до 8 камерки работи сносно но цената е 800-900$ на подобна карта.

Ако е само за наблюдение може да сложиш и по дръглив capture да жертваш реална картина и да ги пуснеш с 5 кадъра за секунда за 4 камери. Ще работят сносно. Разлика между TV и компютърната картина ще има ама нали не се прави широкоекранен филм. Неможеш да жертваш обаче кабела от камерата до картата - трябва да си е хубав.
Не забравяй правилата за заземяванията - лятно време вършат чудесна работа. Ако не ги изпълниш правилно в гръмотевичния сезон ще имаш доста жертви. Немога да ги обясня защото няма да ми стигне време. Прочети ги от стандарта за безопасна работа - не заземявай като ланаджия - навсякъде - виж схемите и правилата.

Хахахахаха.... голям си разбирач виждам. По-големи глупости не съм чувал.
Първо, преобразуването от коаксиален кабел в UTP кабел е стандартна технология, която се иползва отдавна. Смисъла е да се премине от асиметрична към симетрична линия, където загубите и смущенията са по-малки. Това става с вълнови трансформатори (Балун трансформатори). Ето ако искаш линк на един такъв да видиш http://www.nteinc.com/unicom/wiring/coaxial-utp.html. Както се вижда от описанието за цветен сигнал по UTP Cat. 5 може да се пренесе сигнал до 1000 ft което е малко повече от 300 m. Така че тази технология би трябвало да свърши работа. Проблемът (според мен) им е, че са малко скъпи 40-50 лв. Продават ги във всички магазини и фирми, в които се продава и техника за видеонаблюдение. Всичко, което казах, се отнася за композитен телевизионен сигнал, който излиза от аналоговите видео камери (той се нарича и пълен телевизионен сигнал (ПТС) защото в един сигнал се съдържа информацията за яркостта и цветността).
Отностно за кабелите.... абе баш коаксиални са си да ти кажа. Просто са нискочестотни. Отделно за видео цели характеристичното съпротивление е винаги 75 ома. Кабели със съпротивление 50 ома се използваха за компютърните мрежи, ако се сещаш първите бяха с коаксиални кабели. Проблема е, че ако вържеш устройство, което има въпротивление 75 ома с кабел 50 ома неминуемо се получават отражения, които се изразяват в около 25% загуби. А това е общо взето нежелателно.
Иначе не знам каква е тая камера дето има изход S-Video сигнал. До сега не съм виждал охранителни камери, които да имат такъв изход.
Активен