Автор Тема: Debian рутер  (Прочетена 1093 пъти)

Breakfist

• Напреднали
  • Публикации: 84
    • Профил
Debian рутер
« -: Oct 10, 2010, 18:37 »
Здравейте,

Можете ли да ми препоръчате, по какъв начин точно да конфигурирам debian рутер? Преди го бях правил с втора лан карта и iptables. В момента обаче очаквам значително по-голям трафик и не съм сигурен дали това е най-добрия вариант, за това и пускам темата.

В общи линии по груби сметки очаквам рутера да споделя нет на 4 различни машини в локалната мрежа, всяка от които ми трябва да е с уникално IP тип 192.168.x.x. Трафика, който се реализира е приблизително 1 MB/s download и ~2 MB/s upload сумарно, като в определени случай може да е двойно. Потока е постоянен, не е на "приливи и отливи". Очаквам приблизително 2500 едновременни конекции, около 500 уникални.

Рутера е игрален сървър, а всяка от другите машини е под-сървър, ако мога така да се изразя. Връзката между тях ми трябва да е перфектна, за това се спрях на варианта да ги навържа в локална мрежа. В момента всяка от машините работи със собствен реален статичен IP адрес, но излиза скъпо, а и качеството на връзката не е от най-хубавите.

В момента си го представям нещо такова:
ISP -> Рутер eth0 -> eth1 -> iptables -> switch -> PC1, PC2, PC3, PC4
По този начин изградена мрежата ще може ли да се справи с по-голямо натоварване? Има ли по-добър начин за изграждането и?
« Последна редакция: Oct 10, 2010, 18:43 от Breakfist »
Активен

tolostoi

• Напреднали
  • Публикации: 1337
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
  • левел: авераж :)
    • Профил
Re: Debian рутер
« Отговор #1 -: Oct 10, 2010, 20:22 »
По този начин изградена мрежата ще може ли да се справи с по-голямо натоварване? Има ли по-добър начин за изграждането и?
Това е начина, давай  ;) трафика за който говориш, не е голям така, че спокойно.
Едит: Имай предвид (ако случайно не знаеш), че сега като си с един публичен адрес, ако искаш машините ти зад рутера да се възползват от него, то услугите които ще сервират трябва да са на различни портове, т. е. към единия отива примерно порт 3112, към другия 3113 и т. н. Няма начин един и същ порт да го пренасочиш към 2 различни машини.
« Последна редакция: Oct 10, 2010, 20:27 от tolostoi »
Активен

... в Столичен инспекторат една година след миграцията, продължават да работят под Linux. Което, май прави "експеримента" успешен
by entusiast

Breakfist

• Напреднали
  • Публикации: 84
    • Профил
Re: Debian рутер
« Отговор #2 -: Oct 10, 2010, 20:38 »
Това е начина, давай  ;) трафика за който говориш, не е голям така, че спокойно.
Едит: Имай предвид (ако случайно не знаеш), че сега като си с един публичен адрес, ако искаш машините ти зад рутера да се възползват от него, то услугите които ще сервират трябва да са на различни портове, т. е. към единия отива примерно порт 3112, към другия 3113 и т. н. Няма начин един и същ порт да го пренасочиш към 2 различни машини.
В момента не е кой знае какво действително, но искам да съм спокоен като знам, че дори и двойно, дори и тройно да стане няма да има проблем. Най-вече ме притесняваше iptables как се справя с повечко заявки в секунда..

За портовете съм наясно :) Ще използвам едни и същи на всички машини, но съм почти сигурен, че няма да има проблем. Главния сървър също е в локалната мрежа и мога да ги конфигурирам всички с локалните адреси. Платформата има такава опция, така че не би трябвало да има проблем да се достъпват от "вън" :)
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
KDE + Debian
Настройка на програми
IvanST 3 8175 Последна публикация Nov 16, 2003, 01:33
от Agent_SMITH
Debian 3.0r2
Настройка на програми
Agent_SMITH 2 6063 Последна публикация Nov 24, 2003, 20:58
от IvanST
Debian 3.0r2