Автор Тема: Промяна на името Lan карта?  (Прочетена 1370 пъти)

backinblack

• Напреднали
  • Публикации: 3201
    • Профил
Промяна на името Lan карта?
« -: May 18, 2012, 15:06 »
Къде другаде освен /etc/NetworkManager/system-connections се записва и променя името на устройството?

Слагах допълнителна карта и променях макадрези и сега с 1 карта, в систем-конекшън ми е eth0, вътре в описанието на файла си е eth0, а от Уебмин-а и "мрежови инструменти" ми е eth3.

В /etc/NetworkManager/nm-system-settings.conf бяха записани и трите мак адреза, два от които несъществуващи вече и ги изтрих, но продължава да излиза като eth3
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Re: Промяна на името Lan карта?
« Отговор #1 -: May 18, 2012, 15:25 »
/etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #2 -: May 18, 2012, 15:48 »
Благодарско Френд! Там бяха и записани още 3 освен това устройство, щото е виртуалка копирана от друга, но интересното ми е, че забравих да го пиша по-горе, защо при всяко рестартиране, без някаква последователност, а произволно си ми излиза като eth0 на всякъде и с правилния мак, а друг път като eth3 както съм го описал по-горе!?

Всъщност, правилния мак е вкаран във виртуалния интерфейс на VMware, а не в ОС.

/Офф

Тва, може ли да се направи нещо с форума, че като се напише отговор и през това време, ако е изтекла сесията, като се изпрати и вика, че нямам право, но след повторно изпращане след релогване, не ми го приема, че вече съм бил изпратил това мнение и трябва отново да се върна в темата и с ново отваряне на "отговор" да пеистна старото?
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
« Отговор #3 -: May 18, 2012, 16:03 »
без някаква последователност, а произволно
Къде е произволното в първия ти пост, че нещо ми се загуби картинката? Съгласно първия ти пост NetworkManager винаги я показва като eth0, а другите инструменти я показват като eth3. Или не е така?
Твърде малко съм виждал NetworkManager, за да твърдя със сигурност, но се съмнявам той да има някакъв контрол над реалните имена на интерфейсите. А щом показва интерфейс, който има реално име eth3, като eth0, значи нищо чудно и въобще да не показва реалните имена на интерфейсите, а да ги показва само спрямо неговите си разбирания (например, описаните във файла system-connections).
След като си наместил имената в 70-persistent-net.rules, синхронизирай ги в system-connections, рестартирай машината, и предполагам, че навсякъде ще ти излиза с едно и също име.
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

backinblack

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: May 18, 2012, 17:11 »
без някаква последователност, а произволно
Къде е произволното в първия ти пост, че нещо ми се загуби картинката? Съгласно първия ти пост NetworkManager винаги я показва като eth0, а другите инструменти я показват като eth3. Или не е така?
Твърде малко съм виждал NetworkManager, за да твърдя със сигурност, но се съмнявам той да има някакъв контрол над реалните имена на интерфейсите. А щом показва интерфейс, който има реално име eth3, като eth0, значи нищо чудно и въобще да не показва реалните имена на интерфейсите, а да ги показва само спрямо неговите си разбирания (например, описаните във файла system-connections).
След като си наместил имената в 70-persistent-net.rules, синхронизирай ги в system-connections, рестартирай машината, и предполагам, че навсякъде ще ти излиза с едно и също име.

В първия пост, забравих да кажа, а то в същност това беше и причината да го търся, че при рестартиране, произволно се показва в нетуърк менажера като устройство еth0 или eth3 и щото имам нетспиит аплет, на който съм му указал да ми показва трафика само на eth0 и като се смени и не показва, а в удев имаше още три интерфейса с различни макове които съм ползвал преди и точно този който ми трябваше, там е eth3.
Трите стари ги изтрих, а този който е eth3 го редактирах на eth0 и би трябвало, колкото и пъти да рестартирам вече, да си ми излиза винаги като eth0
Активен