"Тая работа с херците" става по няколко начина:
-
малко труден - редактираш файлът /etc/X11/xorg.conf (за целта ти трябват руут права, например `su - -c "mcedit /etc/X11/xorg.conf"`). Редакцията се състои в намиране на Section "Monitor" и смяна на числените стойности на редовете
HorizSync 31.0 - 83.0
VertRefresh 56.0 - 76.0със стойностите от книжката на монитора ти.
Важно: Ако по някаква причина надвишиш номиналните параметри на твоя монитор той ще се изключи. От този капан можеш да се измъкнеш с клавишната комбинация [ctrl]+[alt]+[f1], след което да направиш следващ опит с конфигурирането на Х;
-
по-малко труден (не тестван от мен, но съм 99% сигурен, че работи) - като обикновен потребител стартираш `XFdrake`, въвеждаш руут паролата и започваш да избираш видео карти, монитори, разрешаващи способности и още каквото се сетиш. Стискаш палци, тестваш настройките и ако ти се е усмихнал късмета пиеш доволен една/няколко ракии;

'>
Толкова от мен. Ако се захванеш с инсталация на драйвери бъди сигурен, че си прочел посочените в предишния коментар линкове и че спазваш 1:1 инструкциите за инсталация на ATI от readme или install файла (нямам идея как са го кръстили)!
Успех и търпение!