Хмм... и аз бях така в началото с Линукс. Казваха ми, че програми не тръгвали, игри нямало и т.н. А истината се оказа някъде по средата.
Първата разлика е в броя дискове на които идват различните дистрибуции. Тези предназначение (или нарочени) за начинаещи най-често идват на 5 диска или едно ДВД в което има почти целия софтуер който ще ти е нужен в началото (броузери, офис пакет, плеъри и т.н.). Ако ти трябва нещо специално си го сваляш от интернет.
Второ - програмите тръгват, но не тези които са написани за Windows! Просто си намираш еквивалент на програмата която ползваш, или използваш нейната Линукс версия (като Firefox, Skype, Azureus, OpenOffice).
Трето - игрите. Има два варианта - да играеш тези които имат версия за Линукс (Quake 3/4, Doom 3, UT2004 и т.н.) или да използваш "емулатор" (вече споменатата Cedega или Wine. Като може да емулираш не само игри ами и друг софтуер който няма Линукс вариант.). Проблема е, че игрите под Cedega не вървят много добре спрямо това как варвят под Windows. Все пак някой от тях може да се играят с приличен фреймрейт под Линукс.
Ами това е засега...

'>