Haskell,Ruby,Scheme ...прекрасно но нямат книга на български,нито една за тези езици ,Python също !
Прочитането на една книжка за С ,не носи никаква практическа полза в Unix С програмирането ;Остава Още една книжка (която пак не знам да я има на български) докосваща системни извиквания ,синхронизация,сокети ...И в крайна сметка пак нищо няма да можеш да напишеш ,което да вър6и каквото и да е разумно

'>)
Доколкото програмирането е изразяване на идеи,приликата в синтаксиса на С,Java,C++,PHP не ги прави ни най-малко подобни.
Така че ,с две ръце Perl

'>Това не е перфектния език,но е добър избор поради :
1.бързо се учи (буквално няколко дни)
2.Имаме си книга на българсkи
3.прекрасен е за администриране ,автоматизация(по-скоро начинаещия програмист би искал(могъл) да си свали пощата с един скрипт,отколкото да допише модул за Eclipse

'>) или OpenOffice
4.Няма да се откаже в борбата със сложните указатели,опции на компилатора и цялостаната педантичност на С
5.Избягва огромната C++ сложност(кажете ми по-сложен език в момента от C++ ,Пролог не се брой той е извратен )
6.Няма да се "забие" в обектно-ориентираното Java програмиране ,с което дори Hello world не изглежда близо до ума
7.Рано или късно всеки ,който ползва Unix научава perl

'>
Разбира се от академична гледна точка perl не е добра идея да се преподава на начинаещ(първокурсник) ,но все пак тук говорим за самообучение ...
Това е от мен.