Автор Тема: Настроика на лан интернет в СУСе линукс 10  (Прочетена 1342 пъти)

kriskill

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 13
    • Профил
Здравейте! искам да ви питам как мога да насторя лан-а по друг начин освен през Yast защото през Yast не става
преди време един човек от този форум ми каза ка става през конзолата кайете ми какво да напиша
знам си всичките данни ип: 212.50.26.57
днс1:212.50.0.10
днс2:212.50.0.22
маска:255.255.255.128
гатевау:212.50.26.1
мак адрес:00:60:52:08:а5:5е
Активен

MegatroniC

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 26
    • Профил
дам ще е интересно и аз да разбера, имам същия проблем.
Имам рутер с адрес 192.168.0.1 и адсл, сусето неще и да чуе за интернет. През yast му задавам шлюз 192.168.0.1 адрес 192.168.0.100 (примерно) и днс 192.168.1.1 интересното е че ме пита за домейн име а компютрите не са в домейн, и се чудя дали не е там проблема, тъй като търси днс-а в домейна
Активен

kriskill

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 13
    • Профил
да мноо ми интересно да ли някои изобщо от този форум знае за какво става въпрос шото тая тема ми 3-та и всички малчат
БЛАГОДЕРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО
Активен

Йордан

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 1451
  • Distribution: Ubuntu / Gentoo
  • Window Manager: Gnome
  • не е важно колко ти е голяма пишката, а какво можеш с нея
    • Профил
    • WWW
Активен

Всеки пост - отговор на въпрос !!!

Йордан Георгиев
http://ygeorgiev.net/

Hapkoc

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2117
    • Профил
Цитат
шото тая тема ми 3-та и всички малчат


1. пише се мЪлчат

2. чудесна идея е да пуснеш една и съща тема 3 пъти. пусни я още 2 пъти и веднага ще ти бъде отговорено, т.к. това е минималното изискване за брой на пуснати теми по един и същи въпрос в този форум, т.е. трябва да пуснеш минимум 5 пъти една тема за да ти се отговори. всъщност ако темата я пуснеш в различни раздели на форума мисля че ставаше и само с 3 пъти, но ти си ги пуснал в един така че ще трябва още 2....
Активен

  • Гост
@ kriskill:

ПОСЛЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ за глупостите които вършиш.

Ползвай търсачката. Поне 50 причини защо.
Прочети и спазвай правилата. Последно.
Активен

MegatroniC

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 26
    • Профил
Някой ще помогне ли ?
до сега четох линка от Giga Voit, не успях да намеря отговор.
ето какво пише в конфига на интерфейса:

BOOTPROTO='static'
BROADCAST=''
IPADDR='192.168.0.100'
MTU=''
NAME='ASUSTeK 82573L Gigabit Ethernet Controller'
NETMASK='255.255.255.0'
NETWORK=''
REMOTE_IPADDR=''
STARTMODE='auto'
UNIQUE='B35A.qoFBRdQMqj4'
USERCONTROL='no'
_nm_name='eth0'

няма пинг от други машини към тази.
да не би тоя домейн да бърка нещата ?
http://img101.imageshack.us/my.php?image=screenshot6dw.jpg
Активен

Hapkoc

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2117
    • Профил
Настройката domain влияе при следната ситуация - ако се опитваш да намериш адреса на машина по име, но не си задал fqdn (fully qualified domain name) при търсенето се добавя domain-а, който си задал (и който фигурира в /etc/resolv.conf в записа search).

Така че проблема ти не е там (според мен).
Активен

MegatroniC

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 26
    • Профил
a стига бе, сега остава да не бачка, ланкартата на ново дъно '<img'> как да задам шлюза и днс-а през конзолата

п.с. верно не работи, сложих една стара карта 10/100 и всичко "заспа". Как тъй няма да работи тоя марвел, на чисто ново дъно, или линукса неможе да се оправи с драйверите му ?
Активен

Hapkoc

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 2117
    • Профил
# route add default gw <IP-на-шлюза>
# cp /etc/resolv.conf /etc/resolv.conf.bak # за всеки случай
# echo 'nameserver <IP-на-DNS1>' > /etc/resolv.conf
# echo 'nameserver <IP-на-DNS2>' >> /etc/resolv.conf

edit: извинявам се на всички за глупавата грешка, коригирана е
Активен

MegatroniC

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 26
    • Профил
Настроика на лан интернет в СУСе линукс 10
« Отговор #10 -: Mar 13, 2006, 15:37 »
нямало устройството прикрепен модул, ей сега си паднах на оная работа от писане, хубу че в драйвера има описание. Hapkoc благодаря за инфото  '<img'>
Активен

Sveteca

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 27
    • Профил
Настроика на лан интернет в СУСе линукс 10
« Отговор #11 -: Mar 13, 2006, 15:55 »
Здравей,

        Дай малко повече инфо за компа ти като хардуер.

   И кое по-точно не работи:
                         1.Не се вижда мрежовата карта.
                          2.Не можеш да конфигурираш адресите.
Активен

Никога не забравяй какъв си бил,преди да се издигнеш!!!
powered by:Red Hat & FreeBSD

MegatroniC

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 26
    • Профил
Настроика на лан интернет в СУСе линукс 10
« Отговор #12 -: Mar 13, 2006, 16:18 »
Asus P5LD2-VM, Marvell Gigabit lan 82573L, линукса я познава но катото я избера, за да я настроя ми излиза съобщение че не е прикачен модул към кернела, ако му дам да продължи показва някакав странен мак адрес който не е реален според мен, точно заради този модул, има опътване как да го прикача но за сега не се получава.
Значи в хелпа пише:

To compile the driver, go to the directory /usr/src/linux and
execute the command "make menuconfig" or "make xconfig" and proceed as
follows:

To integrate the driver permanently into the kernel, proceed as follows:

1. Select the menu "Network device support" and then "Ethernet(1000Mbit)"
2. Mark "Marvell Yukon Chipset / SysKonnect SK-98xx family support"
   with (*)
3. Build a new kernel when the configuration of the above options is
   finished.
4. Install the new kernel.
5. Reboot your system.

инсталирам драйвера почвам да действам по хелпа, но точно това "Ethernet(1000Mbit)" го няма. Незнам защо така, сега се опитвам да го пачна а не да инсталирам драйвера
Активен

MegatroniC

  • Напреднали
  • *****
  • Публикации: 26
    • Профил
Настроика на лан интернет в СУСе линукс 10
« Отговор #13 -: Mar 14, 2006, 11:56 »
иб@си майката, няма ли по лесен начин за инсталиране на драйвер?
тука според хелпа, поменях някакви модули, прекомпилирах кернел, заменях стария с новия   кернел, и пак неще, единствения напредък е че в списъка с ланкартите се появи тази която искам, но пък параметрите и липсват. Няма ли начин за по лек инстал?
Активен