Автор Тема: Принтер  (Прочетена 1885 пъти)

nurfet

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
Принтер
« -: Mar 27, 2006, 16:42 »
Здравейте мили хора.Аз работя със БЛАГ линукс редхат базиран.Рьботи си отлично но не тръгва принтера ми.няма драйвери.
HP Deskjet3920.Намерих в интернет изтеглих ги но немога да си ги
инсталирам то е БИН файл.Ако може някой да ми помогне.
Активен

Andrew

• Напреднали
  • Публикации: 93
    • Профил
Принтер
« Отговор #1 -: Mar 27, 2006, 18:07 »
Bin файл следва да означава binary/двоичен файл т.е. програма, която трябва да стартираш като админ (root) и която (на теория) трябва да се погрижи за инсталирането. Влез като root и я стартирай. Или използвай командата "su" (в случай, че си запознат вече с нея).

По принцип е по-добре ако можеш да използваш пакети, направени за твоята дистрибуция. По-лесно става...
Активен

Hapkoc

• Напреднали
  • Публикации: 2117
    • Профил
Принтер
« Отговор #2 -: Mar 27, 2006, 18:23 »
Аз от принтери много не разбирам, ама ще се изкажа компетентно, пък ако има нещо - поправяйте ме.

Предлагам следния начин на процедиране:

1. Инсталираш и стартираш CUPS - Common Unix Printing System
2. Отварящ през браузър следния URL: http://localhost:631/
3. Оттам отиваш на 'Do Administrative Tasks'
4. Избираш 'Add Printer'
5. Натам би трябвало да се оправиш

Също - преди да се занимаваш с горната процедура най-добре провери на http://www.linuxprinting.org какъв е статуса на твоя принтер - дали се поддържа и т.н.

Относно самата инсталация на CUPS - би трябвало да си върви стандартно с дистрибуцията, т.е. ако не е инсталирано би трябвало да стане лесничко от RPM пакетите.

Препоръчвам ти този начин, понеже имах лек сблъсък със затворени драйвери за принтер под линукс и си реших проблема много бързо използвайки свободен софтуер. Това не значи, че ще имаш същите проблеми със затворени драйвери или че CUPS ще ти свърши работата, която ми върши на мен.

Съвета на Andrew също важи.
Активен

nurfet

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
Принтер
« Отговор #3 -: Mar 27, 2006, 18:34 »
Значи намира ми принтера и слага драйвир подразбиране.Има за доста модели но точно този го няма в списъка.Но ще пробвам и двата начина и ще ви пиша какво е станало.
Активен

astronom

• Напреднали
  • Публикации: 254
    • Профил
Принтер
« Отговор #4 -: Mar 28, 2006, 09:57 »
Цитат (nurfet @ Март 27 2006,18:34)
Значи намира ми принтера и слага драйвир подразбиране.Има за доста модели но точно този го няма в списъка.Но ще пробвам и двата начина и ще ви пиша какво е станало.

След като го няма в списъка, значи CUPS не знае как да работи с него (т.е. няма PPD файл описващ твоя принтер). Както те е посъветвал Наркос отиди на linuxprinting.org и провери дали и как се поддържа твоя принтер и направи това което казват. В неделя подкарах принтер HP LaserJet 1020, за който нямаше стандартно поддръжка, точно по същия алгоритъм дето ти де дал Наркос. При мен се налагаше да компилирам драйвер, който работи с ZjStream протокола. След което направих и пакет, защото такъв нямаше за Slackware. :-)
Успех!
Активен

Г. Д. Сотиров

Hapkoc

• Напреднали
  • Публикации: 2117
    • Профил
Принтер
« Отговор #5 -: Mar 28, 2006, 12:16 »
astronom, тоя HP 1020 нямаше ли някаква врътка, че всеки път като се включи принтера трябва да му се upload-не някакъв firmware? Тука един колега се бореше и нещо такова обясни после като го подкара и мене точно това ме отказа да си купя именно този принтер. :)
Активен