Автор Тема: Настройка на ДНС сървър.  (Прочетена 2059 пъти)

spritable

• Напреднали
  • Публикации: 14
    • Профил
Настройка на ДНС сървър.
« -: Jun 14, 2006, 11:52 »
Имам рутер с реално ип, на който има ДНС, мейл и уеб сървър. След този рутер има вътрешна мрежа.

На този рутер се хостват няколко уеб страници с определени домайни. Да кажем:
111.com
222.com
333.com
Във вътрешната мрежа има една машина на която има инсталиран друг уеб сървър. Искам към него да препращам заявките за домайни (например):
444.com
555.com
Като им запазя МХ записите да са към рутера защото там ми е мейл сървъра.

След доста изчетени материали и проби, не постигнах резултата който искам. Само си разбърках днс-а и ми падна снтп сървъра. Както и да е, върнах ги в работен режим...

Всякаква помощ ще бъде оценена...
Активен

Hapkoc

• Напреднали
  • Публикации: 2117
    • Профил
Настройка на ДНС сървър.
« Отговор #1 -: Jun 14, 2006, 12:07 »
Такаа.

Първо - дай малко информация за вътрешната мрежа. Най-вече дали е с адреси от RFC1918 (ще рече частни, като например 192.168.x.y).

Ако е така става малко криво, понеже единия вариант е с пренасочване на портове, но така няма да може да се достъпва сървъра от вътрешната мрежа на порт 80, понеже там предполагам ти слуша уеб сървъра на рутера.

Друг вариант ми се струва с mod_proxy (ако ползваш apache де). Т.е. да конфигурираш apache-а на рутера при заявки за домейн 444.com да препраща към сървъра от вътрешната мрежа.

С DNS не разбрах какъв е проблема. Описваш си домейна съвсем нормално, задаваш какъвто искаш MX.
Активен

spritable

• Напреднали
    • Профил
Настройка на ДНС сървър.
« Отговор #2 -: Jun 14, 2006, 12:24 »
Да вътрешната мрежа е 192.168.ххх.ххх адреси. Значи там ми е проблема на мен. Иначе ако беше реален адреса на 2-я уеб сървър, мога да го направя...

Значи на рутер-а имам Apache Jakarta Tomcat, мисех за вариянта той да прави прехвърлянето, но го оставих като бакъп план... но явно ще се наложи да попрочета малко за него..
Активен

Hapkoc

• Напреднали
  • Публикации: 2117
    • Профил
Настройка на ДНС сървър.
« Отговор #3 -: Jun 14, 2006, 12:32 »
Ако не ти е проблем вътрешния сървър да е на 8080 примерно може да стане. Иначе май няма как.

Можеш примерно да пуснеш пренасочване на порт 8080 към вътрешния сървър, а на външния да настройш по един index.html за всеки домейн, който е на вътрешния, и в този index.html да сложиш пренасочване към същия URL, но на порт 8080. По този начин като пристигне заявка за http://www.444.com тя ще зареди index.html от външния сървър, който index.html ще пренасочи браузъра към http://www.444.com:8080 и оттам ще влезе в сила пренасочването на порта през iptables (или който там firewall ползваш).
Активен

spritable

• Напреднали
    • Профил
Настройка на ДНС сървър.
« Отговор #4 -: Jun 14, 2006, 13:21 »
Да, това ми беше първата идея която ми дойде на акъла когато трябваше да направя това, но ми изглеждаше малко несериозно... сега след една камара тестове и като няма друг избор в случая...

Та така го и направих с едно скриптче в индекса на всеки домайн:

<script language="javascript">
location.replace("url")
</script>

Hapkoc, мерси все пак...
Активен