Здравейте,
Наскоро реших да се отърва от Windows... завинаги, така ми лази по нервите тази ОС, направо не е истина.
Досега съм използвал "Knoppix" и "Damn Small Linux" живи дискове и се чувствам доста комфортно в Linux средата. Но вече е време да направя първата си HD инсталация. За целта ще използвам старата щайга:
Celeron 466MHz
192MB RAM
10GB HD
Изчетох доста информация за различни дистрибуции, бях набелязал Debian, Ubuntu, Fedora Core и Slackware. В крайна сметка избрах Debian. Изтеглих си българската книга за Debian и се зачетох, когато стигнах до секция "Инсталация" възникнаха няколко въпроса, на които не открих отговор за моя конкретен случай. А именно, разделянето на 10GB хард-диск. Чудя се кой е най-удачният вариант за разделяне, при положение че на харда ще има само Debian, никаква друга ОС. Колко партишъна да направя? С какъв размер? Кои файлови системи да използвам за тях?
Разбрах, че за root трябвало да се използва ext2, с цел съвместимост, а за останалите имало по-добри варианти, кои са те?
Коя от следните схеми според вас ще е най-подходяща за стандартна десктоп инсталация на Debian:
/, /home, swapили
/, /home, /usr, /tmp, swapМного ще съм ви благодарен ако ми дадете някаква насока

'>