« Отговор #12 -: Jan 25, 2007, 07:18 »
Има едно златно правило в Линукс-първо прочети документацията и каквото намериш в интернет и тогава се захващай.По напред бях дал линк,ама никой не чете.Не съм много пристрастен,щото съм ползвал рпм базирани дистрибуции и мога да сравня кое е по удобно.Дебиан си е най-удобен според мен,просто трябва да знаеш как да използваш apt.
Та за инсталирането-най-добре си инсталирайте Дебиан test,той си е достатъчно стабилен и с достатъчно нови пакети,като може да ги омешате и с unstable пакети без ядове.Тоест да си имате най-новото по най-лесния начин.Има много инфо за apt в нета и то на български,включително и подходящи хранилища.Като вземете в предвид,че в хранилищата има компилирани повече от 18 000 пакета ,което май-си е най-голямата колекция от софт в сравнение с другите дистрибуции.Тоест всичко което си заслужава може да се намери с apt и да се инсталира лесно.
Колкото до инсталирането на самия Дебиан,еми в tasksell като маркираш десктоп система и се инсталира Гном и около1000 пакета,тоест пълна система.Вече ако искаш ти да си изградиш по-малка система с това което ти е необходимо,тогава не маркираш нищо и получаваш гол базов дебиан,който обзавеждаш с apt.Е тук вече ти трябват познания какво ти трябва,и ако си нямаш понятие примерно,че за КДЕ преди това ти трябва Х сървъра,еми не се хващай със занимание за експерт с познания нула.