Браво. Супер си върви темичката. Аз веднъж се включих в една подобна и стана една... не е за разправяне. Още се чудя на простия си акъл, що си изтрих пръстите с простотии. Но сега гледам културно си гукате. Та да кажа:
Незнам защо се срамиш от Mandriva. Тука всяко мнение относно нея очевадно показва, че никой не говори от опит. Те просто си преразказватсъчиненията от форумите. НО няма нищо лошо да опиташ нещо различно. Наскоро пробвах Fedora 7. Чудеса са направили. Добре подредена, красива и най-важното - преписали са alias листа от Mandriva и сега си има даже ll

'>

'>
Ако трябва да съм сериозен, много е работено по 7-ма версия на Федора. Особено се вижда в ресурсо емкостта и бързодействието. Но все пак разликата между Мандрива и Федора не е голяма. Все пак от една утроба са се пръкнали и двете. И това от една страна е хубаво, ще ти е лесен прехода. Просто малка разлика в навиците.
От тази гледна точка Дебиан е може би по-добрия избор. Научаваш много и все нови неща. И след твоя опит с Мандрива и бъдещия с Дебиан, вече няма да ти е трудно нищо.
Не искам да коментирам дистрибуциите. И тук умни хора добре го казаха. Но бих си позволил да ти кажа следното. Щом си избрал Дебиан, то инсталирай Testing. Мотива ми е само един. Като човек свикнал на модерен софт от Мандрива, ще ти е ужасно чоглаво с Дебиан стабил. Той сега е нов, но след година, или две ще четеш тук нашите отзиви и ше си мечтаеш да видиш що е то новата версия на нещо си. Докато Дебиан тестинг е много стабилен и почти в крак с модата.
Малко и за rpm. Нямам и идея да сравнявам с apt, но откакто дистрибуциите си имат централни хранилища, то термина "rpm hell" могат да го използват само много начинаещи, които са чели из старите документации и държат да го покажат.Разбирам ги, все пак са чели буквите. И това е нещо в наши дни.
Знам, колко е лесно да преинсталнеш и тестваш, ако компа е само за това. Знам и колко е трудно и мъчително да смениш дистрибуция след като година си настройвал и изцеждал нещата и диска ти е пълен с важни неща. И ползваш компа за работа, а не за обучение.. Ето в това отношение Дебиан определено превъзхожда Мандрива. Докато последната рядко работи след дистро апгрейд, то при Дебиан този проблем не стои. Това е от мен. Мисля този път съм максимално изтощен от жегите и си поднесох личното мнение по начин, от който не би се засегнал никой.

'>