Така нямах нервите да чета това цялото нещо но като ученик мисля имам доста добра представа за нещата
1.Системата ни е нож с 2 остриета - позатъпява малко "острите" и наостря малко "нетолкова острите"
2.Винаги забравяте човешкия фактор - доста добри специалисти ми преподават НО вследствие някакви събития повечето ми даскали са изкуфели
3.Това задължителното образование изгражда обща култура иначе щяхме да сме тясноспециализирани в 1 област примерно ИТ и нямаше да знаем че земята се върти около слънцето
4.Това свободно образование до колкото разбрах трябва да е диференцирано и децентрализирано... а къде се изграждат способностите за комуникация и работа в екип?
5.Аз ще стана програмист защо да уча литература и да си губя времето?!!... един ден обаче имам лош късмет и си губя лявата ръка и минавам към план Б ставам юрист ама трябва да съм учил литература и история
6.Равния старт го няма... стоя си в час по математика и си споря с даскала за една задача дали това е най-оптималното решения като се ползва материала който сме изучавали според програмата, а на съседния чин се размахва тест за бременност и се гримират мацки... чувствам се леко ощетен понеже нямам хора със същите интереси и ниво в класа но уви не може всички да са еднакво умни

'>
7.От това колко си умен не зависи нищо... всичко зависи и от мотивацията

'>Ако изнеса данните от теста на месна би звучало самохвално и за това ще си премълча но има хора с доста по-малко акъл които понякога не просто ме конкурират в даскало но и ме надминават и то просто със старание
8.Който иска да учи, учи!В противен случай колкото и амбициозни родители да има нищо няма да стане

'>
9.Като реформа бих искал :
9.1 Въвеждане на повече сипове и зипове за да имам възможност примерно 5 часа на седмица допълнително да се занимавам с математика
9.2 Професионална ориентация на края на 8ми или 9ти клас за да можеш да се концентрираш върху нещата в които смяташ да се задълбочиш... то верно обща култура ама тая година по биология уча органична химия... за къф Х ми е да знам как става синтеза на белтъците?
9.3 Външно независимо оценяване на преподавателите!
9.4 Тест психологическа годност на преподавателите!
9.5 Мотивационен тест на преподавателите!
9.6 БЕЗПЛАТЕН УАЙРЛЕС В ДАСКАЛО... много е кофти като трябва да си свалиш от пощата някой файл да ходиш до компютърния кабинет за да си ръцнеш кабела за нета :Д (това в рамките на майтапа но би било хубаво да го има)
9.7 Разделяне на учениците според индивидуални качества.Визирам примерно аз си карам немския класа си после математика с някакви хора които им е удоволствие и могат да се справят добре с материала(не даскала да обяснява персонално като на олигофрен на някой) и тн...
ПС:
Навремето с един мой братовчед бяхме започнали изграждане на електронен портал за свободно образование но уви до никъде не я докарахме останаха си някъде таблиците на базата части от дизайна и първите 300 реда пхп код... ако има някой на който му се занимава да прави електронно училище да пише 1 пм имам някаква концепция в главата но съм отворен изцяло за идеи