В момента ползвам Knoppix 5.1.1
Изтеглих последните до момента драйвери от сайта на Ati.
Започнах тривиално:
./ati-driver-installer-8.40.4-x86.x86_64.run
Тръгна инсталацията в графичен режим, но според системата имам само 3MB свободно пространство и нямам място за драйвери (това разбира се не е вярно). Реших че проблемът е в това че използвам Live версия на Линукс.
Обаче проблемът остана и след инсталация на двърдия диск.
Поразчетох разни хелпове - открих как да комполирам дебиан пакети. Направих ги. Инсталирах ги. После в конзола изпълних
dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
и след като активирах fglrx драйверите и рестартирах нещата като чели тръгнаха - catalyst-a проработи. Дори и настроих резолюцията на монитора на 1280х1024. Но радостта е дотук. OpenGL няма - активна е mesa-та.
Отново се зарових по форуми и хелпове. Попаднах на този сайт
http://www.myfreesoft.net/wordpress/?p=32изпълнявах нещата стъпка по стъпка - написано е като за малоумници (аз явно попадам в тази категория). Обаче отново достигнах подводен камък - след командата module-assistant a-i fglrx (нямам представа какво прави) deb пакета не се инсталира. След 2-3 опита успя да стигне донякъде - поиска glibc 2.4. Естествено незнам какво е това. Отново ровене в нета - оказа се GNU библиотека и има нещо общо с езика C. Не че ме интересуваше, но явно ми трябва - изтеглих най-новата версия. Опитах да я инсталирам. Естествено не стана. Появи се съобщение:
root@Knoppix:/home/knoppix/Desktop/glibc-2.4# ./configure
configure: error: you must configure in a separate build directory
Та някой ако може да ми каже какво е separate build directory. Четох хелпа - там пише:
GNU libc cannot be compiled in the source directory. You must build it
in a separate build directory. For example, if you have unpacked the
glibc sources in `/src/gnu/glibc-2.4', create a directory
`/src/gnu/glibc-build' to put the object files in. This allows
removing the whole build directory in case an error occurs, which is
the safest way to get a fresh start and should always be done.
Опитах - правих тази директория /src/gnu/glibc-build' къде ли не - ами не става. Вече 3-та седмица се опитвам да инсталирам драхверите така че програма като Beryl да благоволи да тръгне - ядец. Писна ми да чета форуми, хелпове, линкове, и какво ли още не. Има ли човек, който знае български, справил се е с проблема и бавно и търпеливо да ми обясни как, по дяволите, да инсталирам проклетите драйвери така че да тръгне най после това Ати така, както върви под Windows.