Едно голямо мерси на cat за популяризирането

'>, а иначе за проблема със зареждането напиши в конзолата: sudo gedit /boot/grub/menu.lst и прелисти надолу докато не видиш нещо подобно на следното:
## ## End Default Options ##
title Ubuntu 7.10, kernel 2.6.22-14-generic
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22-14-generic root=UUID=4b70d801-0c95-4182-a5b8-85c1ad05864c ro quiet
initrd /boot/initrd.img-2.6.22-14-generic
quiet
Увери се, че на реда кернел е махнат накрая splash (това при мен води до черен екран при стартиране и 5 мин. изчакване). След като го махнеш би трябвало да виждаш редове със зареждане на съответните процеси при стартиране, така че не се притеснявай - нормално е. Още нещо на всеки 23 стартирания, убунту автоматично сканира партишъните за грешки (можеш да го изключиш, но не е желателно).
Що се отнася до проблема с root акаунта, в убунту той е изключен по подразбиране с цел увеличаване на сигурността (и аз бих предложил стабилността на системата

'>). Има няколко варианта за използване на руут привилегия. Първият и най-тривиален е с командата sudo преди изпълнението на всички други команди (както в посоченият по-горе случай). Ще те попита за паралота ти (тази с която се логваш всеки път при стартиране на системата). Това е най-лесния начин и е за препоръчване.
Друга възможност, особено след като се сблъскаш със създаване, променяне, копиране и преместване на системни файлове или такива в папки, в които по подразбиране нямаш достъп е... просто да добавиш твоят юзър в руут групата. Става по следния начин: System -> Administration -> Users and Groups; след въвеждане на паролата виждаш своят и руут акаунта който по подразбиране е изключен. Натисни на Manage Groups - > root и сложи отметки пред твоят и руут акаунта. Това би трябвало да ти позволи безпроблемно да копираш,изтриваш и тн. файлове в графичната среда (ако все пак има нещо досадно, което си убедена, че не трябва да е на компютъра ти използвай: sudo rm -R /път-до-файл-или-папка).
Третата възможност до голяма степен се припокрива с предишната и е смесица от двете по-горе: sudo nautilus в конзолата. Това стартира наутилус с руут привилегии и отново ти дава възможност за съсдаване/триене/променяне на файлове.
Ако искаш да разгледаш още варианти, прочети за su/fakeroot в нета. Аз лично те съветвам поне на първо време да използваш само (предимно) първия начин посочен по-горе. Той ти дава възможност да научиш и да усвоиш доста полезни знания и практически опит за използване на конзолата (нещо с което се сблъскваш всеки ден), а и би те предпазило от някои евнтуални грешки при невнимание поне отначало.
Посочените материали по-горе са наистина много добри, аз лично започнах с тях. И ако имаш някакви проблеми освен тук, мисля че е добра идея да гуугълнеш и ubuntuforums. Там доста от проблемите са решени/решавани вече, а покрай тях може да намериш и друга полезна информация. Още нещо, макар и в процес на превод е (все още) неофициалното ръководство за убунту (посочено по-горе

'>).