« Отговор #14 -: Mar 11, 2008, 10:16 »
За регистрация на ООД, съответно ЕООД, въобще не ти е необходим адвокат. Нещата се свеждат до това, че навсякъде е необходимо твоето лично присъствие, а адвоката важно изпълнява ролята на разводач.
Правиш следното:
1. Отиваш в съдебната палата, пред фирменото отделение. Ако не знаеш къде е, питаш на информацията.
2. Намираш таблото на което са изброени всички необходими документи, съответно си преписваш каквото не можеш да запомниш. Има и образци с попълнени документи.
От всичките, може би ще те затрудни само дружествения договор. Все някъде из интернет има нещо готово. Ако правиш ЕООД, не се притеснявай. Всичко е указано в ЗЗД, освен ако не е предвидено друго в дружествения договор. Ако си в съдружие е добре нещата да са добре уговоренои. Защото договора освен за пред бюрокрацията, може и да ти е необходим един ден в съда. Така, че е добре да обхваща всичко, по което може да има спор. То при точен договор и да се спори не може...
За съжаление, аз не познавам адвокат, който да предложи наистина добър дружествен договор. Обикновено преписват членовете на ЗЗД, което и сам можеш да направиш. А и винаги може да се промени договора в бъдеще време. След съответното фирмено дело и такси, разбира се.
Сега не знам как е, но преди за дейност пишехме освен каквото сме решили и "всичко незабранено със закон" и още добавяхме изрично "туристическа дейност" казваха без това не давали лицензии. Не го твърдя, никога не ми е трябвало. Но не се ограничавай само с твоята дейност. Ако все пак ти е трудно, драсни ми на личнния.
3. Отиваш в коя да е банка. Там ще ти кажат точно какво искат и колко ще ти струва откриването на набирателната сметка на дружеството. Имай в предвид, там ще трябва да сложиш 5000 лв, докато ти открие съда фирмата. Това с процентно внасяне на дружествения капитал не ти препоръчвам. Допуска се само при определени обстоятелства и бюрокрацията е голяма. Ако нямаш пари, вземаш на заем за около един месец. Обикновено става по-бързо. В момента в кйто получиш решението на съда за откриване на фирма, отиваш в банката. Там ти правят друга сметка и парите ти привеждат там Съответно можеш да си ги изтеглиш.
4. Всичко до тук е елементарно, ако и да звучи сложно. Всеки ниско интелигентен Windows user би трябвало да се справи. Единствено внимаваш докато си четеш какво има на таблото пред фирменото отделение, да не ти се посуче някой мазен тип и да те омае той да ти подготви документите. Щото иначе, разбираш ли съда няма да ги приеме, или ще ти прави въртели. Лъжа е!
5. Когато решиш, че си готов със всички документи, отиваш пак в съдебната палата, фирмено отделение. На съответното гише, къдетоги приемат. Там основно ги проверяват и ако има нещо нередно ти го казват и те връщат да го оправиш. Така, че ако приемат документите, това е гаранция, че със съдебния състав няма да имаш проблеми.
6. Чакаш да мине делото. Дават ти дата. След което отиваш и си получаваш решението. На делото не присъстваш. Нито ти, нито адвокат.
Следват някои МНОГО важни процедури. Трябва да си извадиш социален номер, "фирмено ЕГН, тоест ЕКПУ", данъчен номер и непременно да декларираш банковата сметка в общината. За всичко има срокове и глоби при нарушение. Глобите не са малки и никого не подминават. Подробности ще научиш в общината и НОИ.
Всичко горенаписано изисква твоето лично присъствие и всеки адвокат само ще ти вземе 400лв за да ти бъде разводач.
Относно банковите сметки. Банките дерат като за последно. Имат много невидими, на пръв поглед, начини да ти вземат допълнителни такси. Например имаш някакви левове в сметката. Начисляват ти 1 стотинка лихва. Вземат ти такса за операцията 5 лева. Отделно месечни такси и т.н.
Относно счетоводството. За човек с обща счетоводна култура и наколко счетоводни операции на месец по принцип е възможно да се справи и сам. Но аз не го препоръчвам. Винаги излизат промени в законите и ако човек не следи държавен вестни, може толкова глоби да си натрупа, че да му стане лошо. По-евтино излиза счетоводител. И тук обаче много внимателно. Както във всички дейности е трудно да се намери специалист. Общо взето важи правилото: Колкото по-некадърен, толкова по-вресльо.
Друго важно. Работиш, не работиш. осигуровки внасяш. Колегите вече го изясниха този въпрос.
Въобще потдържането на една фирма е скъпо мероприятие. Особено, ако няма дейност с която да се издържа.
Помисли дали не можеш без нея в началото. Не знам с какво точно ще се занимаваш, но например един посреднически договор ти решава много проблеми. Когато дейността тръгне и има приход, тогава не са страшни и разноските по фирмата.
И накрая една мъдрост: "Не е страшен големия разход. Страшен е малкия приход!"
Писах много, извинете ме, но дано да е от полза.
Edit: Пропуснал съм някои операции, като например проверка за идентичност на името на фирмата. Но целта ми не беше ръководство по откриване на фирма. Само да споделя как може да се спестят малко пари, ако човек има време, а няма пари.