Ами аз имам някакво наблюдение върху румънците, нали съм живял наблизо

'>
Значи не бих казал, че са по-големи националисти и че повече си уважават държавата от нас. Дори е обратното. Ние сме по-големи шовинисти, докато те са повече про-ЕС настроени. Разбира се това са само впечатления базирани на румънците, които съм виждал. И все пак, тяхната версия на "Атака" мизерно пропадна на изборите за евродепутати и не вкараха нито един, докато тук вкарахме 3-4 някъде.
Нормално е Румъния да са по-напред от нас защото първо са по-голяма държава (и пазар), второ имат нефтени кладенци и газови находища, които се експлоатират още отпреди времето на Хитлер. Най-голямото пристанище на Черно Море е в Констанца - не е нито Одеса, нито Бургас, нито някъде в Турция. Отделно имат много силна енергетика и инвестират доста повече в инфраструктурата. Единствено ги бием по отношение на туризма, защото просто каквото и да направят, не могат да се конкурират с нас. Ние за сметка на това активно си осираме даденостите

'>
Накрая, има един психологически момент в румънците - те силно ненавиждат всичко свързано със соца и тогавашните любими муцуни. Това е защото Чаушеску подобно на Тошето в един момент е теглил милиарди заеми. Но за разлика от Тошето, Чаушеску се е сетил че трябва да ги връща - и е почнал един период от близо 10-годишна свръх-мизерия. Магазините празни, хората си имат порциони с лимит от това, което могат да си купят за деня (ако има откъде). Режим на тока и водата през половината ден, докато изнасят същия ток за братските страни. Телевизия няколко часа дневно, затова нашият канал 1 им се виждаше върха на сладоледа. В същото време, по тяхната телевизия дават как Кольо Чаушеско и Елена кацат някъде с хеликоптера, разхождат се из града (където всичко е лъснато...и листата на дърветата са боядисани в зелено, няма майтап

'> ). Дават ги как влизат в някой супермаркет, където всичко е що-годе излъскано и подредено подобно например на БИЛЛА, което за соц-а изглеждаше потресаващо и невероятно. И след това Чаушеску се изцепва как Румъния прогресира, жизненият стандарт още догодина ще настигне този в Германия, как се грижат за народа и всяват светлина и благополучие в народна република Румъния. Накрая на хората там толкова им е пуснало че са го застреляли - и него и жена му. За разлика от нас, щото ние решихме, че нещата трябва да стават по-нежно и в резултат старите муцуни се бетонираха, създадоха си бизнесмени, създадоха си мутри, създадоха си политици-марионетки и т.н. И досега в България има немалко хора, особено над 40-те, които ти реват за прекрасния соц, спомняйки си хубавите му страни (обаче странно каква деменция ги гони за лошите). И досега тука сума ти народ реве на умряло ако нещо се промени. Докато в Румъния ако има такива настроения, то те са доста по-слабо разпространени.