« Отговор #29 -: Jul 28, 2008, 20:55 »
Напоследък, поради липса най-вече на време, само чета и не участвам активно в дискусии от какъвто и да било характер, особено от такъв, какъвто е обект на обсъждане тук. Но има една граница и Пор4е"То" я мина. Винаги съм смятал, че отстъпването на по-умния води до тържествуване на глупостта. И понеже тук тя започва да си вихри коня, реших да споделя малко аргументи.
Няма да коментирам взаимоизключващите се елементи в последното порско изказване ("Защото съм казал, че няма да му пиша.", "Искам да те попитам само..."). За сметка на това ще се опитам да разлгедам само "аргументите".
1. "CША" е отвратителен русизъм и, въпреки че досега не съм забелязвал други подобни порски уклони, бих искал да обърна внимание, че това не остава незабелязано, особено когато става дума за САЩ - държава, която от около 70-80 години с пълно основание бърка в здравето на Азиатската империя. Прави впечатление сериозната корелация между русофилщина и американофобия най-вече у неруснаци - голямата част от руснаците, с които съм общувал нямат повече проблеми със САЩ, отколкото с която и да е друга държава.
2. Защо се противопоставя САЩ на България ("отколкото на корумпираните и бедни българи")? Ако американците са ти неприятни поради една или друга причина, защо набутваш българите вътре? Особено в момента, за съжаление, България не е особено конкурентноспособна и никой не би й направил услуга, ако се опитва да вади дивиденти с положителните й качества.
3. "Винаги има какво да се каже, както позитивно, така и отрицателно..." Напълно съм съгласен, но защо не се придържаш към това, а говориш само за отрицателните неща? На един дъх с първото се казва: "да гърмиш хора, унищожаваш културни паметници и храмове покрай Багдад, едни от най-старите в света, без да ти мигне окото и после с цялата си наглост да се самоизтъкваш...".
На мен ми пукаше, когато Багдад беше бомбардиран и ми беше много мъчно. А ти как се чувстваше на 11-ти септември 2001-ва? Понеже оставам с неприятното впечатление, че комуникирам с човек, който се е радвал на падането на Световния Търговски Център и смъртта на няколко хиляди души. Това е много груба спекулация от моя страна, но реших, че няма да ти я спестя, както и на нас не ни се пестят резултатите от мозъчната ти клизма.
Аз съм последният човек, който подкрепя безумната и неоснователна война в Ирак. Но това не ме противопоставя, а напротив - доближава ме до десетки милионите американци, които мислят същото. Разликата е, че аз мога да оценявам някого или нещо индивидуално, а не групово. Комунисти, националисти и т.н са неспособни да излязат от капана на лесната, групова оценка. Аз съм се научил да изпитвам неприязън или персонално, или към група хора, които доброволно са се врекли в идея, заслужаваща моята неприязън. Ти не си!
4. Смятам, че имам много основание да правя сравнение между европейска и американска система на правене на наука... породено от личния ми опит. Професията ми няма нищо общо с хард- или софтуер, но е в област, която генерира и от 2-те страни на Атлантика много наука. След като живях 17 години в една от водещите европейски страни, мога да ти кажа, че са много малко европейските центрове, които могат въобще да си помислят за конкуренция на американските. И не се заблуждавай, че това е само, защото те купували мозъци - нещо, в което няма нищо лошо, разбира се. С други думи тезата, че други могат да направят това, което американците правят, е вярна, само ако поставиш тези други в американски условия. Което автоматично означава, че американците не са по-умни или по-глупави от останалите - аз не съм и твърдял обратното. Това което твърдя, обаче е, че американците предлагат условия, с които евентуално само Китай, и то след време, би могъл да се конкурира.
Не знам tarator какво работи, но твърдя, че моята работа не само че не ми тежи на съвестта, а мнозина я смятат за "най-хуманна". Аз не харесвам военните и всъщност тях имах предвид, когато написах по-горе за неприязънта си към група хора, обединили се около една пъклена идея.
Не съм съгласен с една редица мнения на tarator и държа да не ме вкарваш в един кюп с тях. Но по отношение на САЩ не си спомням да съм чел нещо от него, което да не смятам за вярно.
И... да, имам достатъчно опит, както в Европа, така и в Съединените Щати.
Мнозина си дават сметка за дебилизма не тийнейджърството и благосклонно реагират, включително и тук, където не са малко тези, които те потупват снизходително по главичката. Просто понякога пубертетското нахалство предизвиква постинги като този.
Тук ми идва да цитирам американският писател Курт Вонегът, който разкава, как леля му казала веднъж, че мразела Китайците. На това чичо му казал: "Порочно е да се мразят толкова много хора наведнъж." :)
---------
Линка в "подписа" ти е към песен на американската група Manowar.