« Отговор #27 -: Aug 03, 2008, 14:10 »
Вижте, момчета, хайде да спрем тъпия спор. Нека направим разлика между линукс дистрибуция, която е направена, за да се учат една затворена група на линук и дистрибуция, която трябва да стигне до всеки домашен компютър. Затова споменах Убунтуто. Senser, когато седнах за първи път пред компютъра и започнах да пиша от командния ред, изучавайки DOS, е възможно току що да си бил роден. На мен лично ми е по-приятно да използвам конзолата и терминала, но не става въпрос за мен, а за това дали и кога линукса ще се пребори с Winбозата, заемайки нейното място във всеки компютър по света. Оперативната система на Макинтош познавам и следя развитието и отпреди 15 години. С линукс се занимавам от 7-8 години. И сега бих твърдил, че който иска за изучи подробно линукс като оперативна система, трябва да започне от Слакварето. Аз започнах от него и не съжалявам. Толкова години вече се бъзикам с много от дистрибуциите на линукс и 32 и 64 битовите версии. Е, не мислиш ли, че е време да излеза от групата на начинаещите потребители, както ти казваш. Но, нека оставим дребните закачки. Ще ти предложа нещо – след като си от напредналите вземи, че напиши инсталационните скриптове на една прекрасна, според мен линукс дистрибуция – ВАСТ GNU Linux 2007. Изготви инсталационното CD или DVD, та да има малко полза от напредналите и знаещите. Валентин Стойков няма време за това, макар, че той създаде лайф CD-то. Оказа се, че тази дистрибуция работи много бързо, дори от лайф диска. Има нещо авангардно в тази дистрибуция. Би било още по-добре, ако се направи така, че да прилича на по-предната дистрибуция – VSLive GNU Linux (от 2005 год), която можеше да върви от CD-то, да се инсталира на твърдия диск или да се разопакова на една Виндоус форматирана пътека и да работи от там, стартирайки се чрез Windows 98 стартова дискета. Колкото до цитираната от мен философия на Ubuntu, информацията ми е от контакти с разработващия екип на Ubuntu. Така, че, Senser, не е ли по-добре Слака да си остане за дообучение на напредналите, а всички останали дистрибуции да се насочат към масовия потребител? Нямам нищо лично Senser, уверявам те. Просто мисленето ми за бъдещето на линукса е по-различно от теб. Разединението няма да доведе до успех и масово налагане на линукса.