Казано накратко, прогонването на комарите посредством звук е възможно, но за целта е нужен ултразвук. Най-ефикасен е ултразвукът с честота 22kHz, като това естествено зависи и от вида на комара. Там е работата обаче, че почти всички тонколони възпроизвеждат звук с честота максимум 20kHz, като с доближаване на тази граница, звукът, който възпроизвеждат, се изкривява значително и губи много от своето качество и така се остава много далеч от нужните 22kHz добре възпроизведен ултразвук. Ето защо, ако искаш да използваш звук, за да гониш комарите, трябва или да си намериш ултразвукови колонки, с които да пускаш разнообразни по честота звуци, но близки до 22kHz, или да използваш някое устройство, което е пригодено за целта. Това устройство, което си показал явно е някакво менте или калпава бройка. Наблюдавал съм ефекта от такива устройства на две различни места и ефектът наистина беше голям, като си нямам и най-малка идея какъв вид комари са били там

'> За съжаление обаче, не знам нито марките, нито моделите на тези две устройства и няма да мога да ти помогна в избора им. Толкова от мен по темата

'>