Автор Тема: За или против генно-модифицираните храни  (Прочетена 4584 пъти)

gat3way

• Напреднали
  • Публикации: 6050
  • Relentless troll
    • Профил
Най-накрая и аз да пусна една параноидно-шизофренична тема.

Вдъхновението го получих след като гледах филма "The world according to Monsanto". И преди и след като го гледах, твърдя, че генномодифицираните храни не представляват пряка заплаха за здравето на хората стига да се направят клиничните проучвания преди пускането на продукта.

Филмът е малко в стила на филмите на Мур, заради което не мога да се доверя на 100% на това, което изказват като мнение.

Но проблемът всъщност не е в това дали са вредни или не. Проблемът е друг и има много общо със софтуерните патенти.

Проблемът е че семената стават интелектуална собственост на компанията, която ги налага по цял свят агресивно и изкупувайки конкуренцията си. Фермерите на някои места нямат достъп до естествени семена. При което се сключват срочни договори с Монсанто да им садят техните семена. Ако ги засадят без договор се завеждат дела и се разоряват хора. Съществува т.нар "генна полиция" която обикаля и търси нелегално засяти фирмени култури...и се почва с дела. Глупавото е че растенията се кръстосват и фермерите спокойно могат да го отнесат заради едното нищо.

Гледайки филма се сетих че когато съм пътувал из страната нерядко съм виждал едни малки красиви полета с царевица или жито на които има табелки с фирмено лого. Винаги съм ги асоцирал с положителни естетически впечатления, отсега обаче вече ще е обратното :)

Вие какво мислите?
Активен

"Knowledge is power" - France is Bacon

lunarvalleys

• Гост
за политиката, която стои зад цялата тая работа няма да коментирам.

Това, което смятам е, че в генно-модифицираните храни, щем-не-щем ще е бъдещето и за това са нужни още изследвания и разработки. Но на този етап (сега, демек) по-добре да не ядем такива работи.
Активен

ANTIADMIN

• Напреднали
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
Напомни ми за една новина отпреди малко в http://lifestyle.ibox.bg/news/id_695107173
Това с *оцвети като* е много яко :-D
Активен

BOT_ev

• Напреднали
  • Публикации: 995
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
Не съм голям почитател на генно модифицарните работи.
Активен

Get to da chopa !!!
----------------------------------------------------------------------

nedpetko

• Напреднали
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
    • Профил
Изобщо не съм почитател да не знам какво ям.
Но както усетих на къде бие gat3way, чрез налагане на разни култури които са уж по добри от другите изведнъж ще се окажем в свят където ще ядем каквото ни се сипе от кранчето.
Положението е такова не само при пшеницата и царевицата а и при картофи, домати, краставици и т.н.
Активен

Debian amd64 squeeze/sid

vstoykov

• Напреднали
  • Публикации: 1286
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Fluxbox
    • Профил
Ако ги засадят без договор се завеждат дела и се разоряват хора. Съществува т.нар "генна полиция" която обикаля и търси нелегално засяти фирмени култури...и се почва с дела. Глупавото е че растенията се кръстосват и фермерите спокойно могат да го отнесат заради едното нищо.

Смятам, че фермерите, отглеждащи немодифицирани растения, които са пострадали от кръстосването, трябва да съдят производителите на генно модифицирани семена, за това, че им модифицират естествените растения...

Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Активен

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Ааа, иначе че ще ядем каквото ни се сипе от кранчето е ясно :) В смисъл те и във филма казаха, но аз после рових из гугъл и се оказва че наистина си съществува като проблем генното замърсяване. Когато един генно-модифициран организъм се кръстоса с друг такъв, дали генът ще е рецесивен или не, при положение че масово се пръска с хербициди, логично е след време да останат предимно растенията, които са резистентни към хербицидите.

Всъщност схемата е много гениално замислена, шапка им свалям на големите глави от Монсанто :) Значи при тях идеята е да създадат вид резистентен на техните хербициди, които продават. Така ти си купуваш семена, садиш ги, пръскаш 1-2 пъти с раундъп, всичкото бурен измира, но твоите култури оцеляват, защото в ДНК-то им е набит ген от бактерия, който ги прави резистентни.

На теория техните хербициди са биоразградими, обаче се оказва след години че това не е точно така. Освен което, кръстосаните растения имат обикновено проблеми с репродукцията - израждат се, не дават семена като хората и т.н. При което кръстосването на видове работи само в полза на Монсанто, Новартис, Астра Зенека и други герои на биоинженерството, защото по естествен начин орязва избора на фермерите. След години естествените семена, които садят няма да стават за нищо - има изследвания правени в Мексико и Канада където примерно 31 от 32 проби на естествена царевица съдържа въпросния ген, резистентен на Раундъп.

При което даже въртят някви конспирационни теории как пичовете нарочно пръскат семена около пътищата, за да подпомогнат кръстосването, които са прекалено идиотски за да им повярвам честно казано.

Както и да е - очевидно ходят към някакъв модел, към който семената на пазара ще са само нечия интелектуална собственост и можеш да ги садиш само една година (вече има генно-модифицирани семена, които дават едногодишни растения, които не дават свои семена например).

В което не виждам нищо чак толкова лошо, въпросът е че този модел се налага много изкуствено, със силно лобиране и много пари. По този начин няколко компании променят радикално генофонда на растителните култури, вероятно променят големи екосистеми, при това без това да е внимателно проучено.

За мен вече агробизнеса заема уверено второто място като най-мафиотски такъв, след фармацевтичния (с който съм запознат до известна степен тъй като жена ми работи във фармацевтична компания и съм слушал ужасни работи).

Чудното е че рано или късно това може да се случи и с ИТ бизнеса и ще има много грозни последствия, освен което аз го казвам от неутрална гледна точка, защото няма никакъв смисъл да се противопоставяме на това - нека си се занимават лудите идеалисти, смисъл няма. Но рано или късно ще последват тъпотии от сорта на задължително-enforce-нат trusted computing, приоритизиране на трафика спрямо това кой колко си плащал и тем подобни глупости. Това със слухтенето на трафици, събирането на бази с лични данни и видеоматериал просто е нищо в сравнение с това което предстои - сега тези неща ги правят просто за да има контрол, в последствие контролът обаче няма да е в ръцете толкова на властите, колкото на разни компании. И това е малко грубо, защото те имат лошият навик да се стремят да те оставят без избор :)
Активен

ANTIADMIN

• Напреднали
  • ANTIADMIN
    • Профил
Нямаше да го пускам, щото темата пак ще се превърне За/Против США, но
https://forum.antichat.ru/thread89962.html
Тва с контрола е много гадно, но няма измъкване. След време ще се движим само в собствени кринптирани впн-и, щото няма да е позволено да се говорят и пишат някои работи като сега :D Накъде отива светът. Сигурно ще има някакви централни сървъри,бд и ще ни записват всичко какво правим, какво не трябва да правим. Помощ! Спомних си макаджията като напираше за средностатистическия американец, който бил по-интелигентен от българина. Може и така да е, но нашенецът никога няма да изобрети нещо, да го раздуе до облаците, че е супер, а всъщност да е пълна помия, да убеждава всеки, че е за негово добро, а след време да се окаже, че си е купил къща с 2 врати... Стига конспирации за днес, темата за Злото от Запада е неизчерпаема :D ;)
Активен

lunarvalleys

• Гост
порчо,

кат е толку ужасен Западът -- бегай в Китай  ;D

и стига с тфа "США" -- смешен ставаш

ае, всички сме само пионки в Голямата Игра.. муаахахаха..
Активен

BOT_ev

• Напреднали
    • Профил
Подходяща терапия за огромна част от конспиративно настроените потребители на скъпия ми форум:
http://www.youtube.com/watch?v=6wS5xOZ7Rq8
Активен

Get to da chopa !!!

ANTIADMIN

• Напреднали
  • ANTIADMIN
    • Профил
Подходяща терапия за огромна част от конспиративно настроените потребители на скъпия ми форум:
http://www.youtube.com/watch?v=6wS5xOZ7Rq8
youtube е идея на едни хора от една упадъчна страна, а клипа няма да го коментирам - типична американска простотия, на макс.
Россия, вперёд!!! ;D ;D ;D
->lunar, дишай.
Активен

BOT_ev

• Напреднали
    • Профил
Цитат
youtube е идея на едни хора от една упадъчна страна, а клипа няма да го коментирам - типична американска простотия, на макс.
Россия, вперёд!!! ;D ;D ;D
Seriously, who gives a fuck ?
Активен

Get to da chopa !!!

Златко

• Напреднали
  • Публикации: 2147
    • Профил
Няма да се плашиш, gat3way, след няколко години човечеството ще се унижощи!  >:D  ;D
Активен

Без правила няма игра

gat3way

• Напреднали
  • Relentless troll
    • Профил
Хаха, Златко като ти гледам подписа се сетих за една италианска мъдрост дето я мернах тия дни - "A destra di mafia, sinistra di merda". Не че знам италиански, ама това се разбира и без да знаеш :) Само че в България двете са разменени май...което не е много ясно. Те тука са объркани нещата по принцип.
Активен