Автор Тема: Ако може малко помощ за Mandriva  (Прочетена 4520 пъти)

canionkn

• Участници
  • Публикации: 5
    • Профил
Днес за пръв път инсталирах linux и да си призная доста бавно работи за разлика от windows (то и компютъра ми е слаб на 950mhz, 192mb ram 32mb видео). Ще съм ви благодарен, ако ми дадете някой линк да прочета малко повече за Mandriva Gnome 2.24, че не искам да се отказвам толкова бързо :)
« Последна редакция: Nov 12, 2008, 10:54 от canionkn »
Активен

ANTIADMIN

• Напреднали
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
Re: Ako moje malko pomosht za Mandriva Gnome
« Отговор #1 -: Nov 12, 2008, 01:04 »
http://www.google.com/linux
Активен

sverdlov

• Напреднали
  • Публикации: 351
    • Профил
« Отговор #2 -: Nov 12, 2008, 10:24 »
За тоя комп, си изтегли някое по-леко дистро - като XFLD например. Или си инсталирай XFCE работна среда... не, тегли по-добре дистрото което ти казах, като те гледам така ще е по-лесно.
Активен

canionkn

• Участници
    • Профил
Ако може малко помощ за Mandriva
« Отговор #3 -: Nov 12, 2008, 11:04 »
За тоя комп, си изтегли някое по-леко дистро - като XFLD например. Или си инсталирай XFCE работна среда... не, тегли по-добре дистрото което ти казах, като те гледам така ще е по-лесно.
Ами да мисля да пробвам с някой друг линукс, защото наистина бавно зарежда този, пък и е почти като windows, разликата е че след инсталацията не ми се налагаше да тегля програми и драйверите, а всичко си имаше. Харесва ми, но за съжаление ми е слаб компютъра. И все пак от двете кое ще ми препоръчаш да си инсталирам, няма значение дори да е по - трудно ще взема някоя книга и ще чета.
« Последна редакция: Nov 12, 2008, 11:06 от canionkn »
Активен

kolio_kolev

• Напреднали
  • Публикации: 356
  • Distribution: Mandriva 2011, Mandriva Cooker
  • Window Manager: KDE 4.6.x
    • Профил
« Отговор #4 -: Nov 12, 2008, 11:16 »
Pyrvo syjalqvam che pisha na latinica no neznam ot kyde da prevklucha na bg :(. Dnes za pryv pyt instalirah linux na komputyra si i da si priznaja dosta bavno raboti za razlika ot windows ( to i komputyra mi e slab de na 950Mhz 192mb ram 32mb video). Shte sym vi blagodaren ako mi dadete nqkoi link da procheta malko poveche za Mandriva GNOME 2.24, che ne iskam da se otkazvam tolkova byrzo :)

Задаване на клавиатурна подреба: Mandriva Control Center -> Hardware -> Changing Your Keyboard Layout -> Bulgarian (phonetic)
, типа на клавиатурата го остави какъвто е по подразбиране, бутон OK, и на следващия екран избираш клавишна комбинация за смяна на подредбите BG/EN (например: ALT+Shift)
ето пример от документацията на Mdv2009.0

Документация на Mandriva 2009.0: http://doc.mandriva.com/en/2009/Mastering-Manual/Mastering-Manual.html/

Успех!
« Последна редакция: Jan 07, 2009, 17:33 от kolio_kolev »
Активен

Кольо Колев
Mandriva BG: http://mandriva.biotronica.net
Bitronica.Net форуми: http://forum.biotronica.net

kolio_kolev

• Напреднали
    • Профил
Re: Ако може малко помощ за Mandriva
« Отговор #5 -: Nov 12, 2008, 11:45 »
Ами да мисля да пробвам с някой друг линукс, защото наистина бавно зарежда този, пък и е почти като windows, разликата е че след инсталацията не ми се налагаше да тегля програми и драйверите, а всичко си имаше. Харесва ми, но за съжаление ми е слаб компютъра. И все пак от двете кое ще ми препоръчаш да си инсталирам, няма значение дори да е по - трудно ще взема някоя книга и ще чета.

В Mandriva 2009.0 са включени LXDE, XFCE, IceWM, Fluxbox И др. прозоречни миниджъри за слаби машини. Така е и във всяка от другите Linux дистрибуции. Избор на дистрибуция е едно, а избор на прозоречен мениджър (Windows Manager) е друго.  :)
Но, най-често ползваните KDE и GNOME изискват поне 256MB RAM за нормална работа (и то без екстрите)...

За този компютър, ако искаш да ползваш Mandriva, инсталирай LXDE:  Mandriva Control Center -> Software Management -> Install and Remove Software и инсталирай пакета task-lxde.
LXDE: http://lxde.org/image_galleries/screenshots

Ето списък на прозоречните мениджъри достъпни в Linux (X Windows):
http://xwinman.org/
« Последна редакция: Nov 12, 2008, 12:02 от kolio_kolev »
Активен

Кольо Колев

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #6 -: Nov 12, 2008, 12:41 »
Какви сте ми пичове всичките - преди време PC Linux 2007 вървеше на 700Mhz  125 RAM  ::)лаптоп със скороста на светлината с KDE ! Явно Мандривата въобще не е толкова добра дистрибуция, както много колеги във форума пишат че е!!! Обаче подозирам и друго - че не се е напаснала добре със твоя хардуер!!!! Също не си писал със 3D ефекти ли си, или не! ???
« Последна редакция: Nov 12, 2008, 12:48 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

kolio_kolev

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #7 -: Nov 12, 2008, 14:31 »
Какви сте ми пичове всичките - преди време PC Linux 2007 вървеше на 700Mhz  125 RAM  ::)лаптоп със скороста на светлината с KDE ! Явно Мандривата въобще не е толкова добра дистрибуция, както много колеги във форума пишат че е!!! Обаче подозирам и друго - че не се е напаснала добре със твоя хардуер!!!! Също не си писал със 3D ефекти ли си, или не! ???

И ти си един многознайко...
Човека си е инсталирал най-вероятно MandrivaOne 2009.0 - Gnome с всички услуги, които се инсталират по подразбиране. Ако сложиш Mandriva Mini 2009.0 (с Fluxbox) и P2-300 с 64MB ще са и много. Но това не е моето разбиране за пълнофункционален десктоп.

Всички дистрибуции с общо предназначение са напрактика с равни възможности. Имат еднакви ядра, услуги, графични среди и пр. Разликата е в пакетните системи, инсталаторите, средствата за лесно админисртиране и конфигурациите (пакетите който се инсталират) по подразбиране. Нали не мислиш, че в края на 2008г. трябва подразбиращ се прозоречен мениджър да е XFCE/LXDE/IceWM/WindowMaker защото някой имал хардуер от края на 20-ти век. Дистрибуциите се настройват според вкуса на потребителя.

Какво не е хубавото на Манди (Mandriva)? Сподели.
« Последна редакция: Nov 12, 2008, 14:37 от kolio_kolev »
Активен

Кольо Колев

canionkn

• Участници
    • Профил
« Отговор #8 -: Nov 12, 2008, 15:20 »
Здравейте, инсталирах пакета task-lxde, махнах някои други работи от Graphical dasktop и растартирах. След това като зареди имаше само черен екран и трябваше да въведа потребителско име и парола, а после трябваше да напиша startx за да ми зареди графичната среда, но тя си е пак същата нищо не се променило! Пак накъсва здраво, дали не трябва да махна повече програми? Иначе не използвам 3d desktop.
Активен

sverdlov

• Напреднали
  • Публикации: 351
    • Профил
« Отговор #9 -: Nov 12, 2008, 16:41 »
пич, разбирам ентусиазма ти, както и желанието на Кольо да ти помогне, но или той ще трябва да те поведе за ръчичка по настройките, или аз да ти предложа да свалиш Xubuntu и да си я инсталираш. Това май ще е най-приятния и лесен за теб вариант. Да не говорим за бързината на БГ огледалата за ъпдейтите и тн итн.... с цялото ми уважение към Мандрива, дистрото което беше едно от първите ми, Дебиан и Убунту са ... предпочитани лично от мен. След това в класацията отиват слак, генту, и някъде на последните места идва Мандрива.

Не казвам че при инсталация не можеш да го промениш - можеш, ако знаеш как - но Мандривата качва толкова много ненужни пакети, че просто няма накъде (говорим за дифолт настройките). Все едно караш Голф Двойка със всичките му лепенки добавящи по 10 км/час всяка...
« Последна редакция: Nov 12, 2008, 16:44 от sverdlov »
Активен

kolio_kolev

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Nov 12, 2008, 16:55 »
Здравейте, инсталирах пакета task-lxde, махнах някои други работи от Graphical dasktop и растартирах. След това като зареди имаше само черен екран и трябваше да въведа потребителско име и парола, а после трябваше да напиша startx за да ми зареди графичната среда, но тя си е пак същата нищо не се променило! Пак накъсва здраво, дали не трябва да махна повече програми? Иначе не използвам 3d desktop.

Не казваш какво си махнал...
Инсталирай пакета task-x11 (ако не е инсталиран). След това:
1.  MCC -> Hardware -> 3D Desktop
3D Desktop и избери Но 3D Desktop Effects
После
2.  MCC -> Hardware -> Graphical server - > Options  (XFdrake)
 и сложи отметка на Graphical interface at startup (да се стартира автоматично графичната обвивка). Махни отметката от Enable translucency (Composite extention). Запази промените. След това рестартирай компютъра (или X-са).

« Последна редакция: Jan 10, 2009, 17:24 от kolio_kolev »
Активен

Кольо Колев

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #11 -: Nov 12, 2008, 17:07 »
И на мене Мандривата ми харесва като цяло - факт е обаче, че не само аз търдя, че PC Linux с KDE e фучалка...е сигурно има и други бързоходки за скромни конфигурации с KDE ! ::)

И ти си един многознайко...
Човека си е инсталирал най-вероятно MandrivaOne 2009.0 - Gnome с всички услуги, които се инсталират по подразбиране. Ако сложиш Mandriva Mini 2009.0 (с Fluxbox) и P2-300 с 64MB ще са и много. Но това не е моето разбиране за пълнофункционален десктоп.

Всички дистрибуции с общо предназначение са напрактика с равни възможности. Имат еднакви ядра, услуги, графични среди и пр. Разликата е в пакетните системи, инсталаторите, средствата за лесно админисртиране и конфигурациите (пакетите който се инсталират) по подразбиране. Нали не мислиш, че в края на 2008г. трябва подразбиращ се прозоречен мениджър да е XFCE/LXDE/IceWM/WindowMaker защото някой имал хардуер от края на 20-ти век. Дистрибуциите се настройват според вкуса на потребителя.

Какво не е хубавото на Манди (Mandriva)? Сподели.
И аз харесвам Мандривата, като цяло, макар, че VLC - то не работеше добре там само при тази дистрибуция, но факт е, че PC Linux е фучалка на слаби машини - при това със всички глезотии - друга дистрибуция да се похвали с това ?.Не само аз го твърдя - при това с KDE ! ....е разбира се има и други дистрибуции - бързи за скромни машини, но с KDE ?....
« Последна редакция: Nov 12, 2008, 17:21 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

kolio_kolev

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Nov 12, 2008, 17:26 »
Цитат
И на мене Мандривата ми харесва като цяло - факт е обаче, че не само аз търдя, че PC Linux с KDE e фучалка...е сигурно има и други бързоходки за скромни конфигурации с KDE ! ::)

И аз харесвам Мандривата, като цяло, макар, че VLC - то не работеше добре там само при тази дистрибуция, но факт е, че PC Linux е фучалка на слаби машини - при това със всички глезотии - друга дистрибуция да се похвали с това ?.Не само аз го твърдя - при това с KDE !

PCLinuxOS е базиран на Mandriva и излиза след oколо 4-5 месеца спрямо текущата и версия. Така че, текуща стабилна версия на PSLinuxOS с KDE4.1 няма. И затова е интересно откъде са сравнявали тези дето твърдят нещо си ... т.е. какво с какво са сравнявали.
Аз съм фен на Tekstar (главния разработчик на PCLinuxOS), но не смятам, че прави нещо революционно.
А, който иска apt да си го инсталира с
Цитат
urpmi apt
и вече може да ползва "дебиански стил" за управление на пакетите върху rpm базирана пакетна система (т.е. вече ще може да ползва познатия синтаксис:  apt-get install  ...).

Цитат
....е разбира се има и други дистрибуции - бързи за скромни машини, но с KDE ?....
Би ли казал кои по-точно са тези дистрибуции с KDE4 и да са за скромни машини?
« Последна редакция: Nov 12, 2008, 17:29 от kolio_kolev »
Активен

Кольо Колев

kolio_kolev

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Nov 12, 2008, 17:33 »
...
Не казвам че при инсталация не можеш да го промениш - можеш, ако знаеш как - но Мандривата качва толкова много ненужни пакети, че просто няма накъде (говорим за дифолт настройките). Все едно караш Голф Двойка със всичките му лепенки добавящи по 10 км/час всяка...

Здрасти, sverdlov.
Знам те, че си пич на място. И за да не сме голословни, то кажи за кое Ubunto говорим и с коя Mandriva го сравняваме и да почваме. Казваш какви тестове искаш да пуснем на компютър с едновременно инсталирани Mandriva и Ubunto с опции по подразбиране ( с/без упдейти; с/без 3D и пр. ) и да отчетем резултата.

Ще останеш разочарован от резултата, защото MandrivaOne (GNOME CD) по нищо няма да отстъпва на Ubunto, а пък MandrivaOne (KDE CD) на Kubunto в съответните си версии. И съответно няма да инсталира нищо повече/по-малко като услуги/пакети от тях.

Съгласен ли си да разбием мита за бавната Mandriva и вързото Ubunto с цифри?
« Последна редакция: Nov 12, 2008, 17:36 от kolio_kolev »
Активен

Кольо Колев

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #14 -: Nov 12, 2008, 18:00 »
Разбира се, че знаеме, че писито е дериват на мандрива, обаче фактите са си факти - а пък убунто - още по бвно -мене ме интересуват ФАКТИТЕ !!! ;D [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
проблемче с mandriva
Настройка на програми
erest 3 4701 Последна публикация Dec 04, 2006, 16:03
от cartman
Проблем с инсталицията на mandriva
Настройка на програми
iggeorgiev 1 4296 Последна публикация Mar 08, 2007, 23:29
от neter
Mandriva
Кошче