Автор Тема: За първи път Линукс  (Прочетена 8946 пъти)

kristophers

• Напреднали
  • Публикации: 14
    • Профил
За първи път Линукс
« -: Nov 14, 2008, 13:42 »
Здравейте, вчера за първи път си свалих Линукс, никога преди това не съм имал контакт с него, инсталирах си го сам, трябваше ми малко помощ по телефона от приятел, тъй като не знаех, че трябва да се прави swap място на твърдия диск за допълнителна рам памет. И така вече имам линукс и изключително много го харесвам. В сравнение с уйндоус виста, този последния линукс 8.10, изглежда по-красив. А пък и като добавя че го сложих на компютъра си, на който уиндоус виста почти не може да работи, коментара е излишен. Сега да кажа вече защо съм пуснал тази тема. Може ли да ме опътите какво трябвада прочета, за да мога да си инсталирам драйвъри и програми, че се помъчих малко, но изглежда че няма да е много лесно за мен. Нямам представа как стават нещата тук. Разбрах че се прави с помощта на терминал прозореца и там се пишат нещата. Моля дайте ми напътствия като за начало. И няма ли начин мързеливата като в уиндоуса да сеинсталират програми и драйвъри? Също така и как се пуска интернета? До него още не съм стигнал, но напишете и за него ако може. Благодаря
« Последна редакция: Nov 14, 2008, 14:51 от kristophers »
Активен

foxb

• Напреднали
  • Публикации: 175
    • Профил
Re: За първи път Линукс
« Отговор #1 -: Nov 14, 2008, 14:28 »
Само предполагам, че под линукс 8.10 имаш напредвид убунту 8.10.... ???

Повечето драйвери са вече интегрирани в системата, а ако трябва да се инсталира друг, без работа в терминал няма да минеш. Другия вариант е да инсталираш комерсиални такива, но за тях ти трябва интернет.

За инсталиране на програми има "мързелив" начин - добавяне на програми от менюто.

Ако имаш конкретен проблем задавай конкретни въпроси...

sverdlov

• Напреднали
  • Публикации: 351
    • Профил
« Отговор #2 -: Nov 14, 2008, 14:37 »
тва дет си го качил е Убунту, не Линукс - линукс не е равно на убунту... това първо.

Второ - ако ти трябва примерно 3Д игра, пишеш в конзола apt-cache search 3d game

избираш едно от хилядите, - и пишеш apt-get install името на пакета...

П.П
някой друг който трябва да натиска по 1000 пъти клавишна комбинация за смяна на клавиатурна подредба, да е недоволен от тая бъгащина във форума?
Активен

kristophers

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #3 -: Nov 14, 2008, 14:51 »
Като за начало, не мога да си пусна видео фаил и мп3, казва ми че ми трябва плугин, видеокартата ми е ati 9200, и в сайта на ати за драйвъри има за линукс, но не за 8.10, а до 7.1. ако се свържа с интернета ще си намира ли само какво му е нужно?
Активен

m0rph

• Напреднали
  • Публикации: 271
    • Профил
« Отговор #4 -: Nov 14, 2008, 15:27 »
Така...
Като за начало, да уточним някой неща. Убунту (кубунту, слакуаер и т.н.) е дистрибуция на линукс - тоест това е нещо като програми и настройки по подразбиране(честно казано не мога да намеря по-лесен начин да го обясня). Разликите в отделните дистрибуции не са много големи, но в основата си е линукс.
Сега по същество.
Аз лично в сайта на АТИ не виждам въобще да можеш да си избереш дистрибуция  ???.
http://ati.amd.com/support/driver.HTML От тука си сваляш драйвера за видеото. Той ще представлява нещо от рода на name.sh. Като се свали го инсталирваш с

sudo sh name.sh

Това го пишеш в конзолата, след което следваш инструкцийте. Общо взето ще караш само с next-->next--->next......
:)

Сега отностно mp3-то. Не знам с какво го пускаш, но принципно пробвай с Amarok който е музикален плейър.

Сега тук има и един проблем че драйверите на ати са си доста калпави(не искам да те плаша) и могат да възникнат някой проблеми -- ако има такива пиши пак тук.

За видео плейър бих ти препоръчал да си качиш mplayer и gmplayer:

sudo apt-get install mplayer

естествено ще ти трябва и интернет за това.
Цитат
Също така и как се пуска интернета?
Дай повече инфо за това точно какъв ти е интернет-а който ти доставят (pppoe, просто lan, adsl...... т.н.).

В крайна сметка при линукс нямаш лесен път за започване. Винаги ще трябва доста четене, питане из форуми, и научаване на всичко по трудният начин. :)

Цитат
П.П
някой друг който трябва да натиска по 1000 пъти клавишна комбинация за смяна на клавиатурна подредба, да е недоволен от тая бъгащина във форума?
При мен го няма този проблем.
« Последна редакция: Nov 14, 2008, 15:29 от m0rph »
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #5 -: Nov 14, 2008, 15:33 »
Не си написал, кой ти е интернет даставчика! По принцип интернет даставчиците в България са ужасни - те си знаят - боза уиндоус, та боза ! Ако си на динамични IP адреси трябва само убунтото да се върже към интернет! Ако си на статични IP адреси трябва да се обадиш на съответния доставчик да ти продиктува данните . Обаче, и да си на динамични IP адреси, пак е по - сигурно ръчно да ги въведеш - пък и системата ще ти зарежда по - бързо. Без интернет все едно нищо не правиш - трябва да си обновиш системата .За видео най сигурно работят KPlayer- инсталираш от пакетника първо MPlayer, а след това и KPlayer, за IPTV  бачка Gnome Player, за звук най добрия плеър е VLC - макар, че още не е с финалнта си версия. Като си си обновиш системата, тя сама трябва да инсталира и конфигурира всичко! И не се лъжи, че линукса е най - добре с конзола  - за начинаещ е добре да я ползваш - но за по - простички работи - не за инсталиране и конфигуриране на драйвери. Има си хора, които правят нещата да стават автоматично, защото са сложни и изискват много, ама много познания - трупани с години! Например, не е кой знае какво геройство да си инсталираш драйвер за Ати - то, обаче да го конфигурираш, така, че да ти работят перфектно 3D ефектите - не можеш да се оправиш. А - не пускай филм под 3D ефекти - ще накъсва картината. Подробно разучи всички менюта за настройка и инсталиране на софтуер - ще ти трябва! Успех!
« Последна редакция: Nov 14, 2008, 16:09 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

mimosh

• Напреднали
  • Публикации: 317
  • Distribution: Kubuntu
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #6 -: Nov 14, 2008, 15:59 »
Сега kristophers първо най-малкото което можеш да напишеш и каква е точно `Версията` 8.10 на линукс - Убунту, Кубунту, Хубунту, в началото докато зарежда пише   :)
Ние тука във форума само гадаем какво може да си инсталирал. Щом ти е по-красив от виста, не знам, на мене Кубунту ми харесва повече от Виста не Убунту.

Общо взето трябва да си подкараш първо интернета. Ако имаш работещ интернет като се опиташ да пуснеш филма ще ти каже че няма кодеци и ще тръгне да ги тегли.
Относно драйверите се появява една иконка и ти казва че можеш да си инсталираш драйвери на АТИ, кликаш и то ходи в интернет и си дърпа драйверите и си ги слага - НО ТРЯБВА ДА ИМАШ ИНТЕРНЕТ.

Общо взето ако нямаш интернет си жив умрял с къкъвто и да е линукс  ;D

Относно програмите за филми ако си с Kubuntu горещо препоръчвам Kaffeine с този плеър единствено не съм имал абсолютно никакви проблеми при просвирване на филми( през оптика 5+1  ;D )

Ако интернета го получаваш чрез юзър и парола ще трябва да пишеш в команден ред.
А относно това че трябва да имаш Swap файл - не е задължително - с 1Гб памет съм и досега не ми е потрябвал Swap файл. В общия случай и на УиндоусХР можеш да забраниш Swap файла ако си с 1ГБ памет, повечене ти трябва
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #7 -: Nov 14, 2008, 16:07 »
Обаче, най добрия вариант на Убунто е .....Linux Mint !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 ::) ;D ;) :D Там има добър ATI - NVIDIA  инсталатор ! - ултра мързелив - и въобще цялата организация е по добра от Убунто с Гноме, пък за Убунто с  КДЕ - да не говорим.....
« Последна редакция: Nov 14, 2008, 16:14 от zibeltbg »
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

kristophers

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Nov 14, 2008, 16:20 »
Благодаря ви! Изтеглих си убунту, но не знаех, че има и други възможности като кубунту. Например кубунто много по-различна ли е от убунту? Интернета ми е на Мегалан. сега ще поразгледам как стаоят нещата с нета и ще го пусна
Активен

kristophers

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Nov 14, 2008, 16:25 »
Обаче, най добрия вариант на Убунто е .....Linux Mint !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 [_]3 ::) ;D ;) :D Там има добър ATI - NVIDIA  инсталатор ! - ултра мързелив - и въобще цялата организация е по добра от Убунто с Гноме, пък за Убунто с  КДЕ - да не говорим.....
а каква е тази разлика в убунту-тата? аз просто влязох в linux.com, после в даунлоуд менюто и най-долу чукнах на убунто, защото един приятел ми каза, че това трябва да изтегля.
Активен

nedpetko

• Напреднали
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
    • Профил
« Отговор #10 -: Nov 14, 2008, 16:25 »
Кажете му на човека коя е програмата за управление на софтуера, предполагам че в момента той си търси Start -> Control Panel -> Add... по навик

За съжаление аз нямам в момента Убунту и ще карам по спомени.

За управление на мрежовите функции, а от там и на интернет, търси Network-Manager, Network Connections.

За управление на пакетите търси Synaptic или gsynaptics.

В Линукс системите се говори за пакети и се има предвид софтуерни пакети - т.е. това са програмите които инсталираш в/у системата си.

Като си отвориш програмата за управление на пакетите почваш да търсиш по категории, секции или по име (азбучен ред).

Източници които можеш да ползваш - http://www.ubuntuforums-bg.org/
http://ubuntuforums.org/

Успех
« Последна редакция: Nov 14, 2008, 16:29 от nedpetko »
Активен

Debian amd64 squeeze/sid

zeridon

• Killmode enabled
  • Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 1398
  • Distribution: Debian/Ubuntu
  • Window Manager: console/Gnome
  • BOfH
    • Профил
« Отговор #11 -: Nov 14, 2008, 16:28 »
а каква е тази разлика в убунту-тата? аз просто влязох в linux.com, после в даунлоуд менюто и най-долу чукнах на убунто, защото един приятел ми каза, че това трябва да изтегля.

Разликата между Ubuntu и Kubuntu е в графичната среда ... т.е. това дето ти се визуализира на екрана. Всичко останало е едно и също отдолу.

Разликите с другите дистрибуции са ... е да го кажем друга работа която ще отнеме доста време за обесняване. Има някои които са подходящи за начинаещи, за ученици, за сървъри, за браузене, за възстановяване на система и т.н.
Активен

Внмимавай имам клещи за кабел
http://www.netsecad.com/
http://theregister.co.uk/odds/bofh/

kristophers

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Nov 14, 2008, 16:35 »

Разликата между Ubuntu и Kubuntu е в графичната среда ... т.е. това дето ти се визуализира на екрана. Всичко останало е едно и също отдолу.

Разликите с другите дистрибуции са ... е да го кажем друга работа която ще отнеме доста време за обесняване. Има някои които са подходящи за начинаещи, за ученици, за сървъри, за браузене, за възстановяване на система и т.н.
а кое е най-добро за мен, като начинаещ?
Активен

ЗибелтБг

• Напреднали
  • М
    • Профил
« Отговор #13 -: Nov 14, 2008, 16:38 »
Да, ама в Linux Mint от 2D eфекти на 3D ефекти може да стане с две кликания, даже с едно кликане на горещ бутон - в убунто, кубунто не става !
Активен

nedpetko

• Напреднали
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
    • Профил
« Отговор #14 -: Nov 14, 2008, 16:39 »
Най - добрия като за начинаещ вече си го уцелил...... след като си започнал.
Ако започнеш да се разхвърлящ ще ти е доста по трудно.
А иначе е въпрос на лична преценка.
Активен

Debian amd64 squeeze/sid