Автор Тема: За първи път Линукс  (Прочетена 8984 пъти)

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
Re: За първи път Линукс
« Отговор #15 -: Nov 14, 2008, 16:42 »
Цитат : а кое е най-добро за мен, като начинаещ?

На вниманието на всички начинаещи - докато не инсталирате 5 - 6 дистрибуции поне, няма как да сте сигурни какво е по - добре за вас !
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

viv1111

• Напреднали
  • Публикации: 250
  • Distribution: Slackware, Ubuntu, Knoppix
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #16 -: Nov 14, 2008, 19:53 »
Kristophers, ако имаш желанието обади ми се на Имейла ми. Във форума има тази възможност. В пряк контакт ще мога много да ти помогна, ако желаеш. Защото ще имаш много въпроси, а отговорите им тук, само ще натоварят форума излишно.
Активен

believer

• Гост
« Отговор #17 -: Nov 14, 2008, 20:43 »
Не мога да разбера, какво имат някой хора против Убунту. Стане ли дума за тази дистрбуция веднага не пропускат да казват лоши неща за нея.
Няма нужда да се злобее заради успеха на дадено общество, което има заслуга за бързото развитие на една дистрибуция.
Все повече и повече хора ползват Убунту за разлика от други дистрибуции това е факт и явно имат доста основания да бъдат с тази дистрибуция.
Убунту не е само за начинаещи нито за "ламери".
Всички сериозни неща за които можете да се сетите, могат да се правят на Убунту без никакви затруднения!
Активен

_rincewind

• Напреднали
  • Публикации: 20
    • Профил
« Отговор #18 -: Nov 14, 2008, 21:46 »
believer, добре, кажи ми какво му е по-хубавото на убунту от Дебиан? Според мен убунту, кубунту и други произволни са с една единствена цел! "ВИЖТЕ КОЛКО Е ЛЕСЕН ЛИНУКС" - това е! За начинаещи и лаици е супер! Иначе си ползвайте Дебиан! (ако сте дебиан маняци де, може пък да искате федора, сусе или слак). Имам преки впечатления от работата на Убунту, играл съм си:) тръгни да го слагаш на малко по добра машинка с малко по изчанчени дивотии в кутията и ще видиш какво имам предвид! да не говорим за някой блейд.

АЗ КАЗАХ. ХАУ!
Активен

BOT_ev

• Напреднали
  • Публикации: 995
  • Distribution: Debian
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #19 -: Nov 14, 2008, 22:01 »
 Аз пък лично винаги препоръчвам на начинаещите MEPIS ... въпрос на вкус казало кучето и се облизало под опашката.
Активен

Get to da chopa !!!
----------------------------------------------------------------------

believer

• Гост
« Отговор #20 -: Nov 14, 2008, 22:09 »
believer, добре, кажи ми какво му е по-хубавото на убунту от Дебиан? Според мен убунту, кубунту и други произволни са с една единствена цел! "ВИЖТЕ КОЛКО Е ЛЕСЕН ЛИНУКС" - това е! За начинаещи и лаици е супер! Иначе си ползвайте Дебиан! (ако сте дебиан маняци де, може пък да искате федора, сусе или слак). Имам преки впечатления от работата на Убунту, играл съм си:) тръгни да го слагаш на малко по добра машинка с малко по изчанчени дивотии в кутията и ще видиш какво имам предвид! да не говорим за някой блейд.

АЗ КАЗАХ. ХАУ!
Каквото пуснеш по Дебиан ще пусна и под Убунту с минимум усилия!
И какъв е проблема, че една дистрибуция е лесна?
Вече оценяваме дистрибуциите дали са хубави според това, колко са трудни и сложни ли?
Няма да правя сравнение между Убунту и Дебиан, за да не изпадаме в спорове.
Рано или късно повечето дето плюете Убунту ще минете на него, тогава ще видим пак какви ще ги говорите.
Ако Дебиан, Сусе или Слак са добри нека те да са водещите дистрибуции сред Линукс потребителите аз нямам нищо против.
Неоспорим факт е обаче, че Убунту се превръща постепено в най-масовата и предпочитана Линукс дистрибуция.
Ако пуснеш да търсиш накякъв хелп за Линукс в гугъл може би 80% от резултатите са с хелп за Убунту това също говори, че интереса към тази дистрибуция е голям, както и нейното използване.
Убунту напълно задоволява и най капризните потребители с различните си версии.
Не виждам и защо трябва да правя едно нещо по сложния начин, като мога да го направя и много по-лесно. Не аз служа на системата а тя на мен. Времето е ценно и предпочитам да не го губя безмислено.
Активен

Ivshti

• Напреднали
  • Публикации: 322
  • Distribution: Linvo 2010.3
    • Профил
« Отговор #21 -: Nov 14, 2008, 23:39 »
Виж, всеки има собствено мнение за дистрибуция, която е подходяща за него, защото Linux дава свободата да избереш това, което най-добре ти пасва на нуждите. Всеки човек има различни нужди ;)
Съветвам те да пробваш mint, Sabayon, Mandriva, openSUSE (въпреки че аз не го харесвам). Ubuntu също не е лошо.
Активен

BOT_ev

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #22 -: Nov 14, 2008, 23:59 »
//off:
Цитат
Рано или късно повечето дето плюете Убунту ще минете на него, тогава ще видим пак какви ще ги говорите.
Не се пали чак толкова, мене с бата у тиквата да ме млатиш на Убунту няма да мина, тва важи за доста хора. Не виждам смисъл от пламенната ти защита ... Убунту си е ок просто не може да угоди на всички ... и слава богу.
« Последна редакция: Nov 16, 2008, 00:01 от BOT_ev »
Активен

Get to da chopa !!!

kristophers

• Напреднали
  • Публикации: 14
    • Профил
« Отговор #23 -: Nov 15, 2008, 00:13 »
 ;D Вече се чувствам в играта, подкарах интернета, след това направих ъпдейт на системата, там където е update manager, след това си избрах някои приложения от sunaptic package manager... Обаче сега се чудя дали видеокартата работи оптимално, защото като отворя мозилата и като местя със скрола страниците накъсват, все едно като на уиндоуса не съм инсталирал драйвъра на видеокартата?как да проверя и да видя, че картата работи оптимално(има драйвър)?
Активен

BOT_ev

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #24 -: Nov 15, 2008, 00:24 »
В конзола напиши::
Код:
glxinfo |grep rendering
Ако отговора е:
Код:
direct rendering: Yes
значи всичко е ток и жица.
Активен

Get to da chopa !!!

kristophers

• Напреднали
  • Публикации: 14
    • Профил
« Отговор #25 -: Nov 15, 2008, 00:43 »
В конзола напиши::
Код:
glxinfo |grep rendering
Ако отговора е:
Код:
direct rendering: Yes
значи всичко е ток и жица.
да, така изписа
Активен

BOT_ev

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #26 -: Nov 15, 2008, 00:47 »
В такъв случай имаш работещ драйвър.
Активен

Get to da chopa !!!

ANTIADMIN

• Напреднали
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #27 -: Nov 15, 2008, 01:22 »
Все повече и повече хора ползват Убунту за разлика от други дистрибуции това е факт и явно имат
Май числото расте правопропорционално на хората, които са използвали линукс до този момент ;D Убунту просто мъкне големи лайна със себе си и ако искаш да го нагодиш да е удобен, а не само фешън, трябва да изгубиш много повече време и в един момент се сещаш, че има слак или бсд и си казваш 'wtf?' ;D
Активен

viv1111

• Напреднали
  • Публикации: 250
  • Distribution: Slackware, Ubuntu, Knoppix
    • Профил
« Отговор #28 -: Nov 15, 2008, 04:46 »
BOT_ev, май нещо „с бата у тиквата“ много се разпали! А, и виж какви съвети някои дават за един начинаещ в линукс - mint, Sabayon, Mandriva, openSUSE. Аз като искам някой начинаещ да се откаже бързо му ги препоръчвам. Щото досега, например, когато съм питал във форума, препоръчващите openSUSE как са успяли да се справят с липсващите видео и аудио кодеци и плъгини, за да гледат телевизия и т.н. без проблем, никой не ми е отговорил. Да не говорим за разрешаването на зависимостите. Момчето е улучило добрата дистнибуция за начинаещ и сигурно, по-късно, ако иска да се развива в линукс, ще стане така както казва Por4e2. Ама по-късно, не сега.
BOT_ev, съвета ти с „glxinfo |grep rendering“ не е много точен. Съвета е добър, но ако използваш удостоверени драйвери. Аз също ползвам видео карта с ATI драйвери, отговора е „NO“, но видеоигрите на 3D пеят и свирят, ако мога така да се изразя. Иначе нямам нищо лично.
« Последна редакция: Nov 15, 2008, 04:48 от viv1111 »
Активен

believer

• Гост
« Отговор #29 -: Nov 15, 2008, 08:33 »
Цитат
Не се пали чак толкова, мене с бата у тиквата да ме млатиш на Убунту няма да мина, тва важи за доста хора. Не виждам смисъл от пламенната ти защита ... Убунту си е ок просто не може да угоди на всички ... и слава богу.

До сега съм ползвал Debia, open Susue, Slackware, Fedora, и някой по-дребни дистрибуции и везните натежаха за Ubuntu.
Много добре знаш, че разликите между Ubuntu и Debian са много малко и не знам и ти какво се палиш толкова. Ако трябва да избера нестабилен Дебиан или последна версия на Убунту естествено, че ще избера Убунту. Винаги съм с най-новите и актуални програми, имам нова версия на  дистрибуцията на всеки 6 месеца и мога да кажа, че версията на Убунту с Gnome работи перфектно без никакви проблеми и засечки. Открива всякакъв хардуер никакви проблеми с инсталирането на драйвери лесна за подръжка, никакви "крашове".
Какво да се хвърлям на Дебиан и да се бия в гърдите "аз съм голям професионалист и разбирач".
Пак е факт обаче, че убунту угажда на все повече хора и това никой не може да го отрече.
Така и не разбирам, какво е това неприемане на тази дистрибуция в този форум. Вместо да се радвате на успеха на линукс тук все се намира някои да си "мери пишките" и да се прави на голям експерт.
Активен