Вижте сега...истината е, че на Уиндоус (тъй и тъй сте започнали да говорите за него) започваш да инсталирваш драйвери ако не първият ден то поне до края на седмицата. Работата е там, че в 99% процента от менюалите за уиндоус съдържат под 20% текст. Всичко останало са картинки, а самия текст - "цъкнете там два пъти, след това от новопоявилия се прозорец цъкнете Next" и така нататък.
Всъщност реално погледнато с това изречение се описва и цялата работа с уиндоус. Дори и преинсталацията е такава. Аз лично съм започнал от уин 3.11, минал съм през всички версии на този ОС, а някаде май 2000 реших да пробвам Lin-a. Първите ми впечатления бяха точно като на Стефан Павлов и theviking87 разликата е, че бяха умножени по 100, защото по онова време 90% от дистрибуциите не бяха "user freandly". В последните години това се промени драстично, но обикновеният ундоус потребител иска работата му да се свежда до "цъкнете там два пъти, след това от новопоявилия се прозорец цъкнете Next ...". Не са много хората готови да похабят десетки часове изучавайки скриптовете (имам предвид повечето "конфигурационни файлове на лин") и командите на конзолата. Вярно, че в крайна сметка не са никак трудни, ама човек трябва да започне да чете и да влага мисъл в четенето, да го разбере (което за марзеливото ни общество е доста трудно).
Та да се върнем на драстичната промяна....да появиха се дистрибуции като u(k,edo)buntu който се опитват да улеснят потребителя, но са и направени така, че да имаш разбираем дотъп до конзола, и конфигурационни фаилове. Главната уплаха идва именно от първата среща с конзолата(която е неизменна част). Почити винаги се налага да се качи някой драйвер(или да се бърника някаде) който изискава конзолна намеса, а това от своя страна води до няколко часа ровичкане и четене по разни менюали.
Това няма да се промени. Хората не разбират смисъла на двете ОС.
Едната е направена с цел да можеш да я модифицираш както си искаш. Дава ти пълна свобода на действие и контрол над машината.
Другата е за хора на който не им пука за това и искат просто да си щракат в игричките, да гледат клипчета в youtube и vbox, и когато се наложи да понапишат някой текст.
Вярно последното можеш да го правиш и в лин без проблеми (пък и напълно законно и без пари), но несъмнено ще се сбъскаш в даден момент с конзолата.
Това цялото изказване беше доста офтопик. Да се върна на поста на theviking87. Както каза книги има в книжарниците, не виждам какъв е проблема. До тях обикновенно седят подобни но за Уин-а на същата цена, но два пъти по-тънки. Все пак превода на 400-500 страници си е не малко труд и цени от рода на 40-50 лева ми се струват нормални за такива книги (изключвам тези на Уиндос който трябва да струват не повече от 10). Отностно статий и материали ти препорачвам сайтовете който даде tonitochev (ако не те мързи да четеш и усмиляш прочетеното, разбира се

).
Брей чак пръстите ме заболяха от писане. Отдавна не се бях изказвал тук.
Айде с здаве и успехи през новата година.