Автор Тема: Истината за Linux  (Прочетена 8606 пъти)

theviking87

• Участници
  • Публикации: 7
    • Профил
Истината за Linux
« -: Jan 05, 2009, 01:13 »
Вбесен и тъжен - така се чувствам в момента. Незнам защо всички когато някои ви каже, че Линукс не е лесен вие веднага сте готови да му опонирате и говрите на неразбираем за него език, с цел да го обедите че не е прав. Нали това е идеята на линукс, че той може да се ползва като нормална ОС, от всички и че дори той може да е на родния ви език - да ама само за някои. Може би проблема е в мен, но нещата който успях да си пригодя за мойте нужди се броят на едната ми ръка, и те се свеждат до някакво налучкване със много голям брой преинсталции на Линус, сравнение с на Уиндоус. Истината е че това нещо трябва да се учи и то на разбираем език, за повечето който сам сигурен че е български. Въпроса е как не се намериха няколко доброволци да обеснят на дълго и на широко как става, щом на английски има толкова много кники то поне няколко да бяха преведени - без да броим тези от книжарниците които са по 30-60лв. Искам да ви кажа че истинско Линукс общесво в България скоро няма да има защото ОС не е достъпна за обществото и щом нещата в други държави се получават то проблема е в нас и най-вече в тези който веднъж успяли да се справят с даден проблем след това го забравят и не споделят.

МОЖЕ ДА СИ СЕ РАДВАТЕ НА СВОБОДАТА, НО АКО ПРОДЪЛВАЖАТЕ В ТОЗИ ДУХ ЩЕ СТАНЕТЕ ЗАТВОРЕНА ОБЩНОСТ А НЕ ОТВОРЕНА.
Активен

trafik77

• Напреднали
  • Публикации: 51
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Истината за Linux
« Отговор #1 -: Jan 05, 2009, 01:49 »
Вбесен и тъжен - така се чувствам в момента. Незнам защо всички когато някои ви каже, че Линукс не е лесен вие веднага сте готови да му опонирате и говрите на неразбираем за него език, с цел да го обедите че не е прав. Нали това е идеята на линукс, че той може да се ползва като нормална ОС, от всички и че дори той може да е на родния ви език - да ама само за някои. Може би проблема е в мен, но нещата който успях да си пригодя за мойте нужди се броят на едната ми ръка, и те се свеждат до някакво налучкване със много голям брой преинсталции на Линус, сравнение с на Уиндоус. Истината е че това нещо трябва да се учи и то на разбираем език, за повечето който сам сигурен че е български. Въпроса е как не се намериха няколко доброволци да обеснят на дълго и на широко как става, щом на английски има толкова много кники то поне няколко да бяха преведени - без да броим тези от книжарниците които са по 30-60лв. Искам да ви кажа че истинско Линукс общесво в България скоро няма да има защото ОС не е достъпна за обществото и щом нещата в други държави се получават то проблема е в нас и най-вече в тези който веднъж успяли да се справят с даден проблем след това го забравят и не споделят.

МОЖЕ ДА СИ СЕ РАДВАТЕ НА СВОБОДАТА, НО АКО ПРОДЪЛВАЖАТЕ В ТОЗИ ДУХ ЩЕ СТАНЕТЕ ЗАТВОРЕНА ОБЩНОСТ А НЕ ОТВОРЕНА.
   theviking87  никой не се е родил научен  предполагам когато си започнал с Windows  е било същото, е Linux не е Win различен е и започваш от начало ,все повече хора се интересуват от Linux това че ти не се интересуваш достатачно е твой проблем ,защото има достатачно материали   .Аз започнах да се занимавам с Linux преди една година в началото не знаех нищо  сега се оправям .Къде е проблема според теб ?

А и книгите които купуваш са писани от хора които разработват Linux те трябва да получават пари  от някаде 
« Последна редакция: Jan 05, 2009, 02:56 от trafik77 »
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #2 -: Jan 05, 2009, 07:08 »
От година и половина се прави вестникът Home Linux, а още преди това си поддържам сайта. Всички материали са на български. Ето:
http://mylinuxtoni.site88.net/
http://homelinux.web44.net/
На тези две места мисля че ще намериш почти всичко, необходимо за новак.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

Warstomp

• Напреднали
  • Публикации: 344
  • Distribution: Debian, Ubuntu
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 05, 2009, 09:45 »
И аз изпитах същото при първият сблъсък с линукс. Оставих го настрана и не се занимавах повече от година с него. Когато реших, че трябва пак да опитам и че задължително трябва да се науча, Незнам дали заради хъса, с който бях започнал този път, но се получи. Според мен има една невидима граница, която ако се премине веднъж, връщане назад няма. Проблема е че отначало изглежда като стена. За една година видях колко много се беше развил линукс и това продължава и до този момент. От една страна инсталирането и управлението на дистрибуциите се улеснява постоянно, а от друга, новите неща, които съм научил ми помагат много.
Успех при втория опит ;)
Активен

lunarvalleys

• Гост
« Отговор #4 -: Jan 05, 2009, 11:59 »
па аз никога не съм се борил особено мноо с Линукс, не съм го научил, ма го ползвам  ^-^ ^-^ ^-^
Активен

task_struct

• Напреднали
  • Публикации: 576
  • Distribution: Kubuntu 14.04
  • Window Manager: KDE 4.13
    • Профил
« Отговор #5 -: Jan 05, 2009, 13:52 »
Имам чувството, че напоследък се напълни с хора, които да отварят очите на другите за Линукс :D Това до някъде е радващо, защото явно все повече хора опитват Линукс :) Та, искам да ги попитам, когато видяха за пръв път Windows, Мак или там на каквото са работели преди. Още от първия ден ли започнахте да си инсталирате драйвъри, приложения и да настройвате всичко,? Ходехте ли да се оплаквате по форумите  на тези операционни системи, че няма уроци на български? Сигурен съм, че отговора е не.

Активен

"Minds are like parachutes. They only function when they are open." - James Dewar

irc.freenode.net  / #linux-bg

m0rph

• Напреднали
  • Публикации: 271
    • Профил
« Отговор #6 -: Jan 05, 2009, 14:56 »
Вижте сега...истината е, че на Уиндоус (тъй и тъй сте започнали да говорите за него) започваш да инсталирваш драйвери ако не първият ден то поне до края на седмицата. Работата е там, че в 99% процента от менюалите за уиндоус съдържат под 20% текст. Всичко останало са картинки, а самия текст - "цъкнете там два пъти, след това от новопоявилия се прозорец цъкнете Next" и така нататък.
Всъщност реално погледнато с това изречение се описва и цялата работа с уиндоус. Дори и преинсталацията е такава. Аз лично съм започнал от уин 3.11, минал съм през всички версии на този ОС, а някаде май 2000 реших да пробвам Lin-a. Първите ми впечатления бяха точно като на Стефан Павлов и theviking87 разликата е, че бяха умножени по 100, защото по онова време 90% от дистрибуциите не бяха "user freandly". В последните години това се промени драстично, но обикновеният ундоус потребител иска работата му да се свежда до "цъкнете там два пъти, след това от новопоявилия се прозорец цъкнете Next ...". Не са много хората готови да похабят десетки часове изучавайки скриптовете (имам предвид повечето "конфигурационни файлове на лин") и командите на конзолата. Вярно, че в крайна сметка не са никак трудни, ама човек трябва да започне да чете и да влага мисъл в четенето, да го разбере (което за марзеливото ни общество е доста трудно).
Та да се върнем на драстичната промяна....да появиха се дистрибуции като u(k,edo)buntu който се опитват да улеснят потребителя, но са и направени така, че да имаш разбираем дотъп до конзола, и конфигурационни фаилове. Главната уплаха идва именно от първата среща с конзолата(която е неизменна част). Почити винаги се налага да се качи някой драйвер(или да се бърника някаде) който изискава конзолна намеса, а това от своя страна води до няколко часа ровичкане и четене по разни менюали.
Това няма да се промени. Хората не разбират смисъла на двете ОС.
Едната е направена с цел да можеш да я модифицираш както си искаш. Дава ти пълна свобода на действие и контрол над машината.
Другата е за хора на който не им пука за това и искат просто да си щракат в игричките, да гледат клипчета в youtube и vbox, и когато се наложи да понапишат някой текст.
Вярно последното можеш да го правиш и в лин без проблеми (пък и напълно законно и без пари), но несъмнено ще се сбъскаш в даден момент с конзолата.
Това цялото изказване беше доста офтопик. Да се върна на поста на theviking87. Както каза книги има в книжарниците, не виждам какъв е проблема. До тях обикновенно седят подобни но за Уин-а на същата цена, но два пъти по-тънки. Все пак превода на 400-500 страници си е не малко труд и цени от рода на 40-50 лева ми се струват нормални за такива книги (изключвам тези на Уиндос който трябва да струват не повече от 10). Отностно статий и материали ти препорачвам сайтовете който даде tonitochev (ако не те мързи да четеш и усмиляш прочетеното, разбира се ;) ).

Брей чак пръстите ме заболяха от писане. Отдавна не се бях изказвал тук.
Айде с здаве и успехи през новата година.  [_]3
« Последна редакция: Jan 05, 2009, 15:32 от m0rph »
Активен

edmon

• Гост
« Отговор #7 -: Jan 05, 2009, 15:19 »

НЕ СИ МУ ПЪРВАТА НЕ СИ МУ И ПОСЛЕДНАТА НА ЛИНУКСА,
се пее в една песен.
дето си говори така....
може много да ти се обеснява и да се опитват да те убеждават....
ПОВЯРВАЙ МИ
в момента се нуждаеш само и единствено от едно дружно съфоррумско:
АБЕ Я ХОДИ СИ Е.БИ !
Ще ти мине и на друг акъл ще дойдеш:)
сполай ти
Активен

laskov

• Напреднали
  • Публикации: 3182
    • Профил
« Отговор #8 -: Jan 05, 2009, 15:44 »
edmon обикновено е краен. Аз няма да кажа "АБЕ Я СИ ..." , но и такива дълги текстове не чета.
Активен

Не си мислете, че понеже Вие мислите правилно, всички мислят като Вас! Затова, когато има избори, идете и гласувайте, за да не сте изненадани после от резултата, и за да не твърди всяка партия, че тя е спечелила, а Б.Б. (С.С., ...) е загубил, а трети да управлява.  Наздраве!  [_]3

Златко

• Напреднали
  • Публикации: 2147
    • Профил
« Отговор #9 -: Jan 05, 2009, 16:57 »

Ха добре дошъл! Не се притеснявай, дръпнатия нрав, грубостта и попръжните са в кръвта на техничаря, каквито са по-голямата част от ползващите Линукс, т.е. това си е част от играта. Има и приятни изключения, разбира се.
Да, Линукс общност в България скоро няма да има поради редица причини, да не изброявам.

Що се отнася до другото, препоръчвам ти да намериш човек, който срещу заплащане (тук поне се наблюдава ентусиазъм и радост от споделянето на Лунукс) или почерпка да ти инсталира и настрои всички дреболийки. После няколко месеца само цъкай в Интернет и се наслаждавай на тази ОС, а обновяване на софтуера прави само с графичните инструменти. През това време ще научиш това онова, ако имаш желание и любопитство.
Ето аз например, като ламер, не съм преинсталирал от 3 години, само си обновявам. Но не ми трябва да ръчкам насам-натам, просто си ползвам компютъра да си свърша работата, а не да експериментирам.  ;)
Активен

Без правила няма игра

ANTIADMIN

• Напреднали
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #10 -: Jan 05, 2009, 19:51 »
Първият път като "посегнах на линукс" (¢linux-bg.org) бях много въодушевен. Беше сусе, но не ми хареса, защото вървеше много бавно. После разбрах, че сусе не е линукс, а дистрибуция. Открих slackware! Беше ми много интересно, не съм писал домашни, седял съм с дни пред компютъра, да чета, да се образовам. Чел съм слаккнигата, слакфорума-всички теми, книги за юникс(това звучи като Юнус, телевизорите) и след време бях полубог(това е майтап) После почнах да се ровя за програмния език Ц-е ;D , после за скриптовия баш, и след това и все още за перл, мрежи, протоколи... С 2 думи, освен че се хваля ;D , искам да ти кажа, че хората които пишат тук, са направили най-малкото това, което и аз, а по-голямата част 10 пъти повече, било заради интерес и хоби като мен или защото им е професия, но те са инвестирали време, за да научат нещо. Някои даже са решавали проблеми, когато го е нямал гугъл и сами са прекарвали дни пред компа, за да си пусна даден компонент на пц-то под линукс.
Ти си влязал и ревеш, че никой не те тормози да четеш, да ти го наблъска в главата наготово, това не е идеята зад линукс, а зад уиндоус, където може да ревеш на съпорта или да ги заплашваш. Не се опитвай да рекетираш с "така няма никой да ползва линукс в България". Това е по тази причина тъпо, защото всеки който го мързи да учи, така или иначе няма да обикне линукс, бсд, мак или нещо различно уиндоус, където също е чел или някой приятел му е показал как да цъка. Разписах се нещо. ;D
Активен

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #11 -: Jan 05, 2009, 20:37 »
Истината за линукс е.......НЯКЪДЕ ТАМ ;D.Четене му е майкатааааа(и бащата де да не го ощетяваме и него).Четене до зацикляне(разбирай до слагане на очила).Линукс не може да се налее в главата и да станеш някакъв гений на конзолата после.Почни от леки дистрибуции с големи форуми и документация(че и със снимки) като например убунту или сусе или каквото там намериш.Отдели си много време и почни по метода проба-грешка(какво ли би станало ако........и ако вземе че стане....блъскай гугъл до посиняване да намериш решение сам).Аз така в началото правех.Понякога даже умишлено съсипвах по нещо за да мога да му схвана принципа и да го оправя.Когато разбереш поне донякъде философията на линукс ще ти е много по-лесно.На мен това умишлено съсипване на дадено нещо по системата най-много ми помогна.В началото тествай,експериментирай,съсипвай докато понаучиш нещо.Ако инсталираш примерно убунту и го тунинговаш с какви ли ти не тапети,икони и compiz и повече не пипнеш нищо никога няма да се научиш.........Може да хвърлиш после и едно око на BSD системите да видиш и там как са нещата.Това е свързано с много свободно време,желание за експерименти и разбира се машина,на която да се упражняваш ;)Грабне ли те крастата няма отърване.Аз Поспрях с експериментите въпреки,че понякога правя де,но сега ме е зачешала крастата нетърпимо и се опитвам да се разубедя да си взема един тестов Dell optiplex втора ръка за да си ръчкам на него каквото ми дойде(BSD,Arch,Gentoo-все дълбока вода).Не успявам обаче да се саморазубедя и вече едва издържам да не натисна бутона:Поръчка ;D и да го взема.Когато се запалиш ей до такива неща води линукс ;D.Та да използвам темата и да помоля някой за помощ да се опита да ме разубеди да не направя тази глупост и да си взема един тестови Dell,че не успявам да се устискам и ще направя някоя глупост ;D ;D ;D ;D ;D
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

senser

• Напреднали
  • Публикации: 1328
    • Профил
« Отговор #12 -: Jan 05, 2009, 20:48 »
Та да използвам темата и да помоля някой за помощ да се опита да ме разубеди да не направя тази глупост и да си взема един тестови Dell,че не успявам да се устискам и ще направя някоя глупост ;D ;D ;D ;D ;D

абе я най-добре си го вземи това Делл-че и си го ръчкай на воля  ;D [_]3
ми тъй де - що да се лишаваш като ти се иска........
Активен

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #13 -: Jan 05, 2009, 21:28 »
senser,
Не богохулствай моля те,че тъкмо това ми трябва.Ръката ми вече притрепва на мишката... ;D ;D ;D.А какво ми се иска......проблема е,че друго трябва да ми се иска............ ;D ;D ;D ;D,а не да седя и да настройвам линукс системи ;D ;D ;D
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
« Отговор #14 -: Jan 05, 2009, 21:55 »
Чувал съм, че Dell - овете били много капризни машини. Аз пробвах на един познат да му инсталирам Уиндоус и Линукс. Не стана. Поемаше само Vista, XP го отхвърли безцеремонно, а като стартирам жив диск с Мандрива, почна да вие една аларма, не ти е работа. Сложих си тапи на ушите и пуснах мандривата да се инсталира - не успя да прехвърли файловете и блокира тотално. С Дебиан нетинстал нямаше аларма и се инсталира, ама нета не можах да пусна заради МАК адреса на ланката. Единствено Виста се инсталира, но проклетията не си намери ланкартата и пак нямаше интернет, дори като вкарах мак адреса. Абе скапана работа.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Бисквитките на linux-bg.org
Предложения за подобрения на сайта
ogi 0 12062 Последна публикация Apr 29, 2002, 21:40
от ogi
Лаком Linux