Това е все едно, да ти искат пари защото си помирисал кебапчета от някое заведение - как така няма да се плаща - незаконно е.... и си крадец."Ама ти не си ги употребил" - няма значение това е пряка производна на продукт, защитен с авторско право. "Ама цената на парата е по - висока от тази на кебапчетата" - няма значение - ние сме купили всички авторски права и ще определяме каквато си искаме цена. Давам такъв елементарен пример, защото виждам, че се налага

В момента (сигурно тук има с много по - висока юридическа култура от мен) ако се приложи пряко закона за авторски права - ще излезе например, че читалните са незаконни и трябва да им пратят представителите от една няколко буквена организация, за да проверят имат ли договори за разпространение на информацията. Стигнало се е до невероятни правни и патентни абсурди и като цяло нещата се влошават. Естествено тези които искат пари за това, не са глупави... и ще си купуват законите (всичко вече е бизнес - авторски права, закони и т.нт.). Щом са си купили въпросните закони, значи са прави. Глупави са обаче, тези които ги защитават... безплатно

Не съм изобщо против системата за авторски права - такава система е необходима, но в момента тя е напълно изродена - стига се до там, че има корпорации, на които бизнеса им е само купуване, продаване и ПРОИЗВОДСТВО ?! на авторски права. Това е абсолютно раково образование в този си вид. Ако така продължава ще има и още една криза, породена от тези патентни балони.
Още един пример: кражба на кола е само "противозаконно отнемане" но четенето и разпространението на книга в интернет е "кражба на интелектуална собственост". При това книгата е на български класик, който няма наследници, а авторските права са собственост на едно голямо издателство. Как са получени и от кого са купени авторските права - за да ги продаваш нали трябва да си ги купил. Отговора е... не е задължително - авторските права просто са придобити от нищото с някакво юридическо салтомортале. Това за съжаление изобщо не е единичен случай, а е масова практика.
Трябва ли да се нарушават тези закони - не естествено. Добре, че за софтуера изобщо не се налага, особено след като почти за всичко има свободна алтернатива при това много по - добра. Дали е безплатно - почти. За проектите от които изкарвам някакви пари си плащам на авторите - най - малкото поддръжката в този случай е перфектна.
Напълно смешни са ми тези, които бягат в някоя страна (не е лошо - техен избор), и горе/долу са успели - то не че е трудно - там трябва да си пълен идиот, за да не можеш да си осигуриш някакъв стандарт и те поучават, че и казват, че си крадец. Явно има и някакъв проблем с комплекси за малоценност и така "индивида" се чувства силен и велик. Към такива клинични случаи, се отнасям предимно със съчувствие... евентуално. Да, бях беден преди, и прекъснах трети курс в университета, защото трябваше да работя. Вероятно съм бил крадец, защото по това време четох книги предимно от интернет, а това по сега действащите закони е незаконно. Можех тогава да кажа "So Long and Thanks for all the Fish" и никога да не се върна. Вероятно съм бил крадец, както вече уточнихме и ще продължавам да бъда, що се отнася особено до книгите на едно определено издателство... но вероятно съм и болен идеалист, щом съм в БГ (Пиша БГ, дори BG - и причината е, че "Обичам родината, но мразя държавата"). Да, дори толкова бях болен (идеалист), че дори бях кадрови военен за известно време. Бил съм дори с още по - абсурдна професия - счетоводител (професиите свързани с компютрите ги пропускам) и във всяко нещо съм се мъчил да бъда добър, защото "ако трябва да правиш нещо, то трябва да го правиш добре". Винаги съм си плащал и си плащам всички данъци и се мъча да направя нещо за... БГ. А какво направи ти ?... Просто избяга... Не става въпрос, само, че си заминал - това си е лично решение, но да заминеш и да наричаш бившите ти сънародници крадци, защото са бедни... това е... "Няма по - слепи" - но нищо общо с Джо Холдеман. В много трудни моменти си мисля, че всъщност нещата са ОК - в крайна сметка не съм станал такова леке, а имаше всички необходими условия, за да стана