Автор Тема: Да помогнем на братята американци  (Прочетена 46795 пъти)

phantomlord

• Напреднали
  • Публикации: 1832
  • Distribution: Debian Sid
  • Window Manager: KDE 4
  • Fall to your knees and bow to the Phantom Lord
    • Профил
Re: Да помогнем на братята американци
« Отговор #45 -: Jan 14, 2009, 21:48 »
Направо да ги съжалиш - купуваме пържените им  пилета, газираните им напитки, музиката, колите и дори войните им. А ако не искаме нещо да им купуваме.... значи ги крадеме :)
Не разбирам къде ти е логиката... Ами като не ги искаш, не ги купуваш. Но за да ползваш нещо, което искаш, трябва да си платиш за да го получиш.
« Последна редакция: Jan 14, 2009, 21:51 от phantomlord »
Активен

http://myfreesoft.net/phpBB2/index.php?c=7
Помогни си сам, за да ти помогне и Господ
Linux - connecting people...

ANTIADMIN

• Напреднали
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #46 -: Jan 14, 2009, 22:05 »
Логиката е горе долу подобна на тази - ако нямаш МС Уиндоус и Офис, няма как да се добереш до наредба от сайта на минитестерството. И там никой не те кара, но някакси си заставен пред свършен факт.
Който не скача е червен.
Който е против онлайн наблюденията, значи е терорист и не му чиста работата.
Който не купува от американците, значи е намерил друг "нелигитимен" според тях начин, да получи същата услуга.
Ето ти няколко примера :)

|, темата където ми каза, че съм завиждал на успелите хора като теб :)
Активен

tarator

• Напреднали
  • Публикации: 849
    • Профил
« Отговор #47 -: Jan 14, 2009, 22:38 »
Поре, никога не съм казвал, че някой ми завижда. Просто защото изобщо не ме интересува какво мисли някой за мен.

Незнанието на законите не е оправдание. Но вие много добре ги знаете законите, само дето не ви изнася да ги спазвате, затова си търсите оправдания :)
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

ANTIADMIN

• Напреднали
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #48 -: Jan 14, 2009, 23:15 »
Хм, законите, това е друга тема, дали трябва да ги има или не. Факт е, че в повечето случаи има закони не за да те закрилят, а да те ограничават. И да нямаше закон да караш със 120 в населено място, пак нямаше всеки да го прави, защото му е позволено. Хората ще са наясно с последствията, а не защото някакъв закон ще ги накаже или ще им вземе книжката.
Ти ми кажи дали в Америка не се злоупотребява със "законите" като всеки съди всеки за щяло и нещяло.
Аз не съм бил в США, но много ми е интересно в гетата дали се спазват законите или просто на никой не му пука за тези хора. Системи, законодателства, йерархии - всичко това не е направено за да живеем по-добре, чичец, а защото на някой му оттърва да е така, изнася му. Нито един строй и система не работи, историята го е доказала, въпреки това хора като теб са все още за законите и тяхното прилагане... пак на чат и конспирации го обърнах, ще ме прощавате ;D
Активен

Inferlin

• Напреднали
  • Публикации: 33
    • Профил
« Отговор #49 -: Jan 14, 2009, 23:18 »
Това е все едно, да ти искат пари защото си помирисал кебапчета от  някое заведение -  как така няма да се плаща - незаконно е.... и си крадец."Ама ти не си ги употребил" -  няма значение това е пряка производна на продукт, защитен с авторско право. "Ама цената на парата е по - висока от тази на кебапчетата" - няма значение - ние сме купили всички авторски права и ще определяме каквато си искаме цена. Давам такъв елементарен пример, защото виждам, че се налага :)

В момента (сигурно тук има с много по - висока юридическа култура от мен)  ако се приложи пряко закона за авторски права - ще излезе например, че читалните са незаконни и трябва да им пратят представителите от една няколко буквена организация, за да проверят имат ли договори за разпространение на информацията. Стигнало се е до невероятни правни и патентни абсурди и като цяло нещата се влошават. Естествено тези които искат пари за това, не са глупави... и ще си купуват законите (всичко вече е бизнес - авторски права, закони и т.нт.). Щом са си купили въпросните закони, значи са прави. Глупави са обаче, тези които ги защитават... безплатно :)

Не съм изобщо против системата за авторски права - такава система е необходима, но в момента тя е напълно изродена - стига се до там, че има корпорации, на които бизнеса им е само купуване, продаване и ПРОИЗВОДСТВО ?! на авторски права. Това е абсолютно раково образование в този си вид. Ако така продължава ще има и още една криза, породена от тези патентни балони.

Още един пример: кражба на кола е само "противозаконно отнемане" но четенето и разпространението на книга в интернет е "кражба на интелектуална собственост". При това книгата е на български класик, който няма наследници, а авторските права са собственост на едно голямо издателство. Как са получени и от кого са купени авторските права - за да ги продаваш нали трябва да си ги купил. Отговора е... не е задължително - авторските права просто са придобити от нищото с някакво юридическо салтомортале. Това за съжаление изобщо не е единичен случай, а е масова практика.

Трябва ли да се нарушават тези закони - не естествено. Добре, че за софтуера изобщо не се налага, особено след като почти за всичко има свободна алтернатива при това много по - добра. Дали е безплатно - почти. За проектите от които изкарвам някакви пари си плащам на авторите - най - малкото поддръжката в този случай е перфектна.

Напълно смешни са ми тези, които бягат в някоя страна (не е лошо - техен избор), и горе/долу са успели - то не че е трудно - там трябва да си пълен идиот, за да не можеш да си осигуриш някакъв стандарт и те поучават, че и казват, че си крадец. Явно има и някакъв проблем с комплекси за малоценност и така "индивида" се чувства силен и велик. Към такива клинични случаи, се отнасям предимно със съчувствие... евентуално.  Да, бях беден преди, и прекъснах трети курс в университета, защото трябваше да работя. Вероятно съм бил крадец, защото по това време четох книги предимно от интернет, а това по сега действащите закони е незаконно. Можех тогава да кажа "So Long and Thanks for all the Fish" и никога да не се върна. Вероятно съм бил крадец, както вече уточнихме и ще продължавам да бъда, що се отнася особено до книгите на едно определено издателство... но вероятно съм  и болен идеалист, щом съм в БГ (Пиша БГ, дори BG - и причината е, че "Обичам родината, но мразя държавата"). Да, дори толкова бях болен (идеалист), че дори бях кадрови военен за известно време. Бил съм дори с още по - абсурдна професия - счетоводител (професиите свързани с компютрите ги пропускам) и във всяко нещо съм се мъчил да бъда добър, защото "ако трябва да правиш нещо, то трябва да го правиш добре". Винаги съм си плащал и си плащам всички данъци и се мъча да направя нещо за... БГ. А какво направи ти ?... Просто избяга... Не става въпрос, само, че си заминал - това си е лично решение, но да заминеш и да наричаш бившите ти сънародници крадци, защото са бедни... това е... "Няма по - слепи" - но  нищо общо с Джо Холдеман. В много трудни моменти си мисля, че всъщност нещата са ОК - в крайна сметка не съм станал такова леке, а имаше всички необходими условия, за да стана :D
« Последна редакция: Jan 15, 2009, 00:25 от Inferlin »
Активен

VladSun

• Напреднали
  • Публикации: 2166
    • Профил
Re: ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА ЗА НАРОДА!!!
« Отговор #50 -: Jan 14, 2009, 23:25 »
В България хората искат хляб и зрелища. Разбира се — всичко безплатно. И майките си и бащите си ще продадат за нещо "безплатно", както и става всъщност. Няма значение, че всичко това им излиза през носа.

Бих предпочел да си теглиш една самокритика, вместо аз да те критикувам - няма да е много приятно.
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #51 -: Jan 15, 2009, 00:45 »
Inferlin, продължаваш да си търсиш оправдания. Забавно е, но за съжаление е и доста тъжно. :(

Не мисля, че трябва да правя нещо "за България", откъде пък ти хрумна това? :) И за града, в който съм се родил ли трябва да "правя нещо"? :) Както хората от един български град се местят в друг, така и аз се преместих от една държава в друга. Няма нужда от драми и сантименталности -- светът стана малък и всеки живее където му харесва.

Иначе много им е лесно на хора, които не са автори на нищо да си намират оправдания -- бедни били, това, онова, третото и т.н. Само и само да не признаят че са крадци :)
« Последна редакция: Jan 15, 2009, 00:48 от tarator »
Активен

ANTIADMIN

• Напреднали
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #52 -: Jan 15, 2009, 00:56 »
Интересно. Бай Иван като взима по 230 лева на месец, а Джон Смит по 2300 кой от двамата ще си позволи двд или цд диск? Явно в научните среди летите много на високо ;D
Всъщност като бяха разправиите за торентите се видя кой и защо реве за авторски права ;) Кажи на някой да те бутне леко, че се излагаш вече, супа. :)
Активен

ANTIADMIN

• Напреднали
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #53 -: Jan 15, 2009, 01:00 »
И сега се сетих, като гледах интервю с един от най-големите продуценти в Германия, той каза, че групите или изпълнителя, не печели много от дисковете като причината не са торентите, а това че докато се стигне до него баницата се цепи на много парчета. Затова него не го бърка дали някой тегли от нета пиратска музика. Музикантите днес изкарват пари с концерти. За актьорите няма да говоря, те са си бездарници, софтуер не крада, книги си купувам. Абе общо взето наруши принципа ти да не говориш за нещо, от които не отбираш. ;D
Активен

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #54 -: Jan 15, 2009, 01:03 »
Ами бай Иван като не може да си го позволи няма да си го купи. Не съм чул още някой да е умрял защото не е могъл да гледа някой филм или да чуе някоя песен.

И аз искам като бившия ми шеф Audi RS4, ама като не получавам заплата като неговата и няма как да си го купя. Но не ми е хрумнало да открадна едно :)
« Последна редакция: Jan 15, 2009, 01:05 от tarator »
Активен

VladSun

• Напреднали
  • Публикации: 2166
    • Профил
« Отговор #55 -: Jan 15, 2009, 01:16 »
Ами бай Иван като не може да си го позволи няма да си го купи. Не съм чул още някой да е умрял защото не е могъл да гледа някой филм или да чуе някоя песен.

Що да краде?

http://techdirt.com/articles/20060227/0211220.shtml

Въпросът, който в такъв случай ме вълнува е: "Защо мен ме крадат"?
Активен

KISS Principle ( Keep-It-Short-and-Simple )
http://openfmi.net/projects/flattc/
Има 10 вида хора на този свят - разбиращи двоичния код и тези, които не го разбират :P

ANTIADMIN

• Напреднали
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #56 -: Jan 15, 2009, 01:16 »
А според теб, ти защо изкарваш по-малко от бившия ти шеф? Той по-умен/способен ли е или повече работи от теб? :)
Друго ми е интересно сега, Уиндоус като пуснаха 7-цата с окрадения като дизайн десктоп от опън сорса, щото това въртящото го има много отдавна, това кражба ли се води? Или като 90% от хората не знаят че има такова нещо в убунту, значи е ново? :)
Активен

tarator

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #57 -: Jan 15, 2009, 01:25 »
Не ме интересува дали е по-умен или не, не му завиждам и на заплатата. Разликата обаче е факт, но вместо да си търся оправдание защо имам право да открадна RS4, не го правя :)

Не знам за какво "въртящо" говориш, Windows не ме интересува.
Активен

Inferlin

• Напреднали
  • Публикации: 33
    • Профил
« Отговор #58 -: Jan 15, 2009, 01:29 »
Да точно както и предполагах, диагнозата ти напълно се потвърждава. :) .

Не съм крадец, защото нищо не съм взел принадлежащо на друг. Пък и има "Невинен до доказване на противното". Забравяш, че живея в страна където се оцелява, и мога да ползвам доста добре законовите недомислици (просто се налага) и съм чист като изворна роса :D Дори за няколко години имах собствен бизнес и чрез няколко прости трика и много малко пари си бях решил всички лицензни проблеми за софтуера. Едва ли е правилно, но беше напълно законно. Предполагам, че номера и сега действа :D

И да тъжно е... но единствено това, че ще свързват страната с такива като теб, които наричат сънародниците си крадци. Просто модерна версия на Бай Ганьо - видял малко свят...  и "Пази боже сляпо да прогледа". Нищо ново под слънцето - и това ще отмине :).
« Последна редакция: Jan 15, 2009, 01:32 от Inferlin »
Активен

ANTIADMIN

• Напреднали
  • ANTIADMIN
    • Профил
« Отговор #59 -: Jan 15, 2009, 01:34 »
Е нали бай Иван ще си каже - Брей, искам да си купя диск, ма не става, защо ли?
А ти си казваш - И аз искам Ауди, но не мога да си го позволя, какво да направя?
Никой не говори за завист, пак се изпускаш ;D
Активен