Автор Тема: Jabber - протоколът на бъдещето?  (Прочетена 8182 пъти)

SoulSeller

• Участници
  • Публикации: 8
    • Профил
1. Използвате ли Skype и какво мислите за нещата, нашумели преди време по негов адрес?
2. Какво ви е мнението относно Jabber, потребител ли сте?
3. Колко от вас използват само и единствено Jabber, а съвместно Jabber и Skype?

Други методи за комуникация?

Искам да попитам вас, хората уважаващи отвореният код и да разбера какво мислите по тези въпроси. Любопитството ми беше подтикнато от множеството положителни/отрицателни отношения по въпроса, насочени към двете страни. Мислите ли, че след време комуникациите в реално време ще претърпят промени в положителна посока? Надявам се да се създаде една цивилизована дискусия.

---
Темата НЕ я пускам с цел спорове, безсмислени обиди и нападки. Единственото, което целя е да разбера вашето компетентно мнение.
« Последна редакция: Jan 16, 2009, 01:23 от SoulSeller »
Активен

ANTIADMIN

• Напреднали
  • Публикации: 660
  • Distribution: Windows XP Pro latest updates
  • ANTIADMIN
    • Профил
Активен

tarator

• Напреднали
  • Публикации: 849
    • Профил
Re: Jabber - протоколът на бъдещето?
« Отговор #2 -: Jan 15, 2009, 22:06 »
Използвам skype много рядко, предимно да говоря с роднини в България. Използвам сравнително често google talk, който обединява jabber и aim. Говоря често (>1-2 пъти седмично) с 1-2 приятеля, които се преместиха надалеч. С останалите не по-често от веднъж на няколко месеца. Основната форма на комуникация, която използвам е email.
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

plandz

• Напреднали
  • Публикации: 535
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #3 -: Jan 15, 2009, 22:16 »
GoogleTalk за Линукс ли?Има ли такова нещо вече?Ако да,къде е?
Активен

Ако се чувствате добре,не се тревожете.Ще ви мине. - Murphy's Laws

tarator

• Напреднали
  • Публикации: 849
    • Профил
« Отговор #4 -: Jan 15, 2009, 22:21 »
не използвам видео или аудио на google talk, просто си пиша текст.
Активен

A gentleman is one who is never rude unintentionally. - Noel Coward

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
« Отговор #5 -: Jan 16, 2009, 00:18 »
Нямам какво да допълня към Порчето или Красьо. Имам няколко познати и приятели със Скайп или ИСКю, но те вече са убучени, че там не могат да ме намерят никога, нищо, че имам регистрации.

Помолих админите на форума преди време да добавят редче за Жабер. То не е в моментна комуникация и не получава иконка, което си е дискриминация, но поне вече го има. Призовавам да си попълвате това редче. Иначе има доста голяма вероятност, когато имате нужда от помощ, не аз ами някой наистина знаещ да не се свърже с вас.

От сметката изключвам "краставици с копър и айран", защото той е повелител на вселената и помощ не му е нужна.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

zeridon

• Killmode enabled
  • Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 1398
  • Distribution: Debian/Ubuntu
  • Window Manager: console/Gnome
  • BOfH
    • Профил
« Отговор #6 -: Jan 16, 2009, 09:57 »
go_fire: без лични нападки моля

Иначе да имам jabber и го ползвам активно като основен метод за комуникация. Все още ползвам транспорти за комуникация с други мрежи но наистина само jabber ползвам. Skype го ненавиждам и в червата си и няма да си сложа. Не мога да си позволя някаква програмчица да ми яде минимум 10% cpu заради няколко съмнителни удоволствия които са реализирани и в други доста по отворени приложения.
Активен

Внмимавай имам клещи за кабел
http://www.netsecad.com/
http://theregister.co.uk/odds/bofh/

BULFON

• Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 478
  • Distribution: Fedora
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
« Отговор #7 -: Jan 16, 2009, 11:38 »
Под Линукс ползвам pidgin, като в него са активирани ICQ/AIM и JABBER/GTALK. ICQ по исторически съображения, JABBER заради GTALK. Под windows - miranda + gtalk.
skype съм го инсталирал два пъти и двата пъти ми се стори много сложен за работа и много мигаше. струва ми се ненужно средство, но пък аз съм малко особен и мисля facebook също за сложно и ненужно средство, така че мнението ми по този въпрос не тежи много.
Активен

фонокартен телефонен апарат

ЗибелтБг

• Напреднали
  • Публикации: 1302
  • Distribution: Kubuntu 14.04 Realtime 3.12.0-rt2 JACK Audio Connection Kit
  • Window Manager: KDE 4.13.3 !!! VLC-настр-Аудио-SRC-Sinc function(best quality)
  • М
    • Профил
« Отговор #8 -: Jan 16, 2009, 13:05 »
     Докато от Jabber - няма да има гласов и видеоконтакт със хора използващи Skype няма има голям смисъл да ползваме Jabber !
Активен

Кубунту  със Realtime Kernel дава звук, който няма нищо общо с другите дистрибуции...Линукс е за галеници на Боговете-не е за простосмъртни...при прекомпилиране-make menuconfig, Under ‘Processor type and features’, Scroll  down to ‘Timer Frequency’ and set this to 1,000Hz!!! за 3.12 иска lzop

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Jan 16, 2009, 18:32 »
Извинявам се Зеридон. Този мъж ме беше раздразнил в друга тема и постъпих глупаво. Ще се постарая вече да не го правя и да спазвам що годе причичен тон.

С удоволствие бихме ползвали транспортер за скъпа, zibeltbg. Ама я познай, защо няма такъв. И все пак не смятам, че е чак такава загубата му. Мода като всяка друга, ще мине. Не съм и убеден, че е нужна интеграция с този клиент. Точно както нищо не би ме спряло да ги джиткам на ГНУ/Линукс, дори никога да не се беше раждал wine проекта.
« Последна редакция: Jan 16, 2009, 19:15 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #10 -: Jan 16, 2009, 19:36 »
И аз скоро си регистрирах jabber id ама като не мога да убедя познати да се регистрират..... ;D
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

nedpetko

• Напреднали
  • Публикации: 445
  • Distribution: Debian GNU/Linux
  • Window Manager: KDE
    • Профил
« Отговор #11 -: Jan 16, 2009, 21:57 »
/леко офт
Добре, като се разприказвахме по темата няма ли да препоръчате някои клиенти?
Пробвам с kopete ама нещо ме издразни!
Активен

Debian amd64 squeeze/sid

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #12 -: Jan 16, 2009, 22:19 »
Препоръчвам ти Gajim.С гном работи идеално,но и с кде не е зле и там се държи добре.Много приятен интерфейс има.
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
    • Профил
« Отговор #13 -: Jan 16, 2009, 23:25 »
Ами пиджина върши чудна работа, но само за текстов чат. Иначе е най-удобен.

Аз ползвам http://psi-im.org/. Най-много ми харесва.  Qt e. Проблема е, че не може да го бутнеш в trаybar, кoето ме дразни.

http://www.gajim.org/ е много близък до пиджина, ама емотите (и картинките за състояния) му ме дразнят страшно, а поне в Дебиан не видях как да ги заменя с тези на пси. Иначе този май е най-функционален и винаги пръв внася нововъведенията в протокола (по-точно разширенията му).

http://kf.jabberstudio.org/ го няма в Дебиан и не съм го пробвал.

http://www.imendio.com/projects/gossip/ е вградения в Гном- горе долу става, ако си на тази среда и не ти се инсталира допълнително. Големия му проблем е общия за Гном- H(monkey)IG. Иначе се описва обикновено като красив и спретнат. Аз лично и един раговор не можах да проведа през него, защото ми иска парола за някакъв портфейл за пароли, който нито съм създавал, нито парола съм му давал. Не приема админската, а обикновения ми потребител няма парола.

От Ясен Праматаров знам, че има два клиента за боза- http://winjab.sf.net/ и http://exodus.jabberstudio.org/. Нито един от двата не съм пробвал, няма на какво. На нито един от всичките ми компютри, нямам такава "ОС". За тях май най-добър вариант е GTalk и/илиGMail. Първото няма как да пробвам. Опитвал съм второто, много е приятно, но определено има някакъв проблем и забавяния във връзката и следоватено "моменталността" на комуникацията. Може в моя телевизор да е проблема.

Ползвал се бил и в мрежа за микроблогване-Jaiku, ама аз това микроблогването не мога да схвана що за чудо е и не ползвам. Тази май е собственост на Гошо, така че едва ли е изненада.
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

SoulSeller

• Участници
  • Публикации: 8
    • Профил
« Отговор #14 -: Jan 17, 2009, 00:26 »
Наистина се радвам, че има хора от вас, които го използват. Аз лично ползвам само и единствено Jabber, както и транспорт към MSN най-вече (не ме винете). Джабърските ми контакти са точно 9 (за сега), но важно е качеството. Още един глас за http://gajim.org. Аз също съм "малко особен" в това отношение, както се изрази BULFON. За мен това е програмата. Не харесвам и facebook, но това е друга тема.

Относно клиентите, които go_fire изброи, съветвам по-новите потребители на услугата да изпробват всички и да преценят за себе си кой най ще им допадне.
Списък на най-популярните клиенти: http://www.jabber.org/web/Clients

Според мен не е лоша идея да си направим и стая, но това в случай, че всички са съгласни. С интерес следя темата.
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
Достъп от Gaim до ICQ през Jabber
Настройка на програми
phantomlord 2 1547 Последна публикация Feb 16, 2006, 21:46
от
Криптиране на съобщенията с Jabber(Psi)
Настройка на програми
plandz 5 2596 Последна публикация Mar 15, 2009, 21:36
от plandz