Автор Тема: ubuntu 8.10 проблем след ъпдейт  (Прочетена 1383 пъти)

pontiak4

• Участници
  • Публикации: 4
    • Профил
здравейте всички ! съвсем наскоро си инсталирах ubuntu 8.10 и още с първото ъпдейтване изникна проблем , не ми  показва графичната среда след рестарта
преди ъпдейта бях с ядро 2.6.27-7 а след това с 2.6.27-11  Рестартирах още няколко пъти като пробвах да заредя с предишното ядро но пак зареди без графика . По точно работи нормално до момента в който трябва да си въведеш потребителското име и паролата, и след това ,празен екран :( . Графичната ми карта е nvidia6600 .
благодаря на всички съпричастни предварително !
Активен

pontiak4

• Участници
    • Профил
Re: ubuntu 8.10 проблем след ъпдейт
« Отговор #1 -: Feb 04, 2009, 19:29 »
пробвах да добавя друг потребител за да видя дали не съм омазал някой от важните файлове в домашната ми директория, но ефекта е същия когато вляза след рестарт ми показва празен екран.
иначе другите конзоли си работят ,само тая с графичнта среда е омазана :)
     дори незнам дали се изразявам разбираемо ,защото съм доста зелен с понятията и названията в линукс
благодаря за вниманието!
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #2 -: Feb 04, 2009, 20:38 »
кофти работа. ами вероятно не ти е сработил драйвера. Виж в /etc/X11/xorg.conf дали в секция дивайс има някаква заредена енвидия.
Друго нещо е да не е почистена системата след ъпгрейд .
Виж в секцията  /var/log каква грешка ти дава за xorg и gdm.
За почистване на системата пробвай това
sudo apt-get autoclean

а в /etc/X11/xorg.conf
в началото има един коментиран ред #
 sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
може да ти свърши работа. просто изпълни командата

Активен

pontiak4

• Участници
    • Профил
« Отговор #3 -: Feb 04, 2009, 23:20 »
мерси   tyuio   , наистина в конфигурационния файл няма заредена никаква nvidia .Пробвах и с командата ,но не се получи и започвам да си мисля ,че с ъпдейта е инсталиран драйвър който не е за nvidia дори си мисля ,че ми се мярна нещо за radeon ,но незнам дали е възможно да се ъпдейтне файл и да зареди драйвър за device който не съществува в компа ???
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #4 -: Feb 05, 2009, 00:38 »
разгледай тук и по други места как да си инсталнеш на ръка от конзолата драйвера ако е от това. Макар че би трябвало да се включи друг, веселка например "vesa" провери ли логовете ? виж:
man gdm
Активен

arda_kj

• Напреднали
  • Публикации: 631
  • Distribution: Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
  • Window Manager: Gnome/KDE
    • Профил
« Отговор #5 -: Feb 05, 2009, 02:48 »
мерси   tyuio   , наистина в конфигурационния файл няма заредена никаква nvidia .Пробвах и с командата ,но не се получи и започвам да си мисля ,че с ъпдейта е инсталиран драйвър който не е за nvidia дори си мисля ,че ми се мярна нещо за radeon ,но незнам дали е възможно да се ъпдейтне файл и да зареди драйвър за device който не съществува в компа ???

Ами като няма заредена nvidia вземи я напише, че да я зареди. В мястото за посочване на драйвер или напиши nvidia , който е комерсиалния вариант или напиши nv , който е свободния вариант (той си идва по подразбиране със Xserver-а). Редактираш запазваш настройките и рестарт на X-server-а. Оттам като си оправиш графичната среда и можеш да се логваш дооправяш ако трябва нещо.

Една бележка - свободния драйвер може да няма 3D. Но първата цел е да си подкараш графичната среда оттам лесно може да си редактираш и инсталираш каквото си поискаш.

Vesa драйвера го ползвай в краен случай - само ако не сработят горните два варианта.
Активен

Debian Sid/Unstable; Ubuntu 12.04
"За да открием истината, е нужно поне веднъж в живота си да подложим всичко на съмнение" - Р. Декарт

tyuio

• Гост
« Отговор #6 -: Feb 05, 2009, 08:27 »
Проблема е че не винаги става само с описване в хсървъра на драйвъра.
Активен

jivkojj

• Напреднали
  • Публикации: 139
    • Профил
« Отговор #7 -: Feb 05, 2009, 11:36 »
И аз имах същия проблем, пак с нВидия, но с кубунту 8.04. След един ъпдейт просто не искаше да зарежда правилния драйвер. Зареждаше не новия, а стария и съответно изобщо не стихаше до графична среда а само до оня идиотски прозорец където да избираш драйвери и естествено не работи. Решението беше след пускане на системата, да вляза в конзола, да спра nvidia и да пусна nvidia-new (мисля че така бяха имената). Нищо не можа да помогне да го подкарам нормално за да се запуска при зареждане - и драйвери махах, и на ръка ги трих и преименувах новия на стар, но не можа да се прилъже.
Накрая ми писна и минах прибързано на 8.10 и там попаднах на все още бъгавото кде 4.1, че от немай къде временно на гном :(, но това е вече друга история.
« Последна редакция: Feb 05, 2009, 11:38 от jivkojj »
Активен

pontiak4

• Участници
    • Профил
« Отговор #8 -: Feb 05, 2009, 15:03 »
навярно ако се бях помъчил още малко можеше и да постигна някакъв резултат, а и нищо да не бях направил то поне нещичко щях да понауча от цялата информация на която се натъкнах ,обаче избрах по лесния вариант :(
 преинсталирах убунтуто обаче сега незнам кой от тия  245 ъпдейта  е бил проблемния и затова засега мисля да не ъпдейтвам докато не ми остане повечко свободно времв за да прочета кой за какво служи
  Благодаря за всички съвети ,сега наистина разбирам защо линукс е по добър (преди ако уиндоуса ми се скапеше почти винаги се налагаше преинсталация ,а тук може ако разбираш малко да си оправиш бъркотията) ,надявам се и аз някога да мога да помогна на някой позакъсал и малко съжалявам ,че не се препорих докрай ,но никога не е късно :)винаги мога да реша да ъпдейтна :)
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
apt-get на Ubuntu?
Настройка на програми
Lamer 8 13692 Последна публикация May 29, 2009, 22:35
от go_fire
Раздавам Дискове на UBUNTU
Живота, вселената и някакви други глупости
IvanST 31 21287 Последна публикация Jan 25, 2005, 16:16
от Joro
apt-get на UBUNTU