Автор Тема: Интернет с Ubuntu 8.04  (Прочетена 2853 пъти)

naskobs

• Напреднали
  • Публикации: 14
    • Профил
Интернет с Ubuntu 8.04
« -: Feb 11, 2009, 19:09 »
Здравейте, моля за малко помощ с настройките на интернета, защото от много време искам да пробвам линукс, но все не мога да му подкарам нета и за това го деинсталвам. Пускам нова тема, защото в повечето теми или никой не обяснява, или никой не описва как точно да се помогне. Ползвам Ubuntu 8.04 от диска на един приятел, нета ми е с модем, като чрез него ползвам интернет, телефон и телевизия. В уиндолс не ми се налага да пиша никакви пароли или юсер имена на този интернет, защото на стария ми се налагаше ръчно да ги прая, интернета ми е бургаски, компанията е SKAT,  с реално ип съм, марката на модема ми е ARRIS, Model:TM501A, при инсталацията на ubuntu позлвах 30 гб от харда. Надявам се да ми помогнете, защото ми писна да преинсталвам уиндолса през месец, а и бих желал да опитам нещо ново, както и ако мога да гледам сорса на програмите в линукс, понеже те са написани на С както и самата ОС до колкото разбрах (ако е възможно, защото чета книги за C, не че съм кой знай какъф факир). E, надявам се някой да ми помогне  :)
Активен

shoshon

• Гост
Re: Интернет с Ubuntu 8.04
« Отговор #1 -: Feb 11, 2009, 19:39 »
Въпросът е зададен малко неясничко, но ще се опитам да отгатна. Ако не е това решението здраве да е :)
Ще предположа че си с външен модем (т.е. тухличката кисне някаъде по пода) , а от там си свързан с LAN-кабел. Това предположение изключва търсенето на дайвери за модем.
До колкото разбрах настройките на Интернет-а ти се състоят главно в задаване на IP, SUBNETMASK, GATEWAY, DNS. Ако има нещо друго ( по договора си личи ... ) Моля кажи все пак.
Всички тези настройки се правят от NetworkManager-a на убунту. ( Иконката наподобява тази на Windows ). Когато кликнеш с десен бутон на него ще ти излезе Edit Connections. Ще ти се покаже лист с настроените връзки, като ethX е номера на връзката ( твоите май ще са така, но ако няма ethX - кажи ). Натискаш Edit и от там правиш настройки. Мисля че ще се справиш.
Ако търсиш и допълнителна информация може да погледнеш в http://www.google.com за /etc/network/interfaces и как се конфигурира, но това е ако искаш ръчна настройка.
А пък ако видиш много голям зор skype: linkin4o__ , но приемам само добре формулирани въпроси, на кирилица.
Дано да съм помогнал.
« Последна редакция: Feb 11, 2009, 19:43 от shoshon »
Активен

plamen_f

• Напреднали
  • Публикации: 1246
    • Профил
« Отговор #2 -: Feb 11, 2009, 19:46 »
Здравей,

По-важна от информациата за модела на модема е как е свързан към компютъра ти - по мрежов кабел или по USB кабел?

Предполагам само, че е с мрежов кабел - тогава има 2 варианта:
1. Модема сам да ти раздава всички настройки за мрежата - както предполагам е;
2. Да трябва да си настроиш IP адрес и NETMASK  на мрежовата карта на компютъра си на ръка (Ubuntu : System > Administration > Network) и да посочиш IP адреса на модема си за gateway. Тези данни не бива да се различават от настройките ти под Windows.

За по-лесно погледни поне този линк:
http://www.debianadmin.com/ubuntu-networking-for-basic-and-advanced-users.html

Ако имаш пак въпроси питай - ще ти се помогне.
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #3 -: Feb 11, 2009, 20:06 »
Гледам че момчетат са се заели с нета така че минавам на другия полу въпрос. :)
Да на всички отворени програми можеш да видиш кода стига да не е под формата на .deb това са компилирани програми и няма как да им прочетеш кода. За да разглеждаш кода на ползваните програми трябва да си добавиш хранилищата със сорс, да си отваряш архивите и да си ги пипаш. После си има нужните инструменти да се компилират чак до деб пакети и да си ги инсталнеш на системата.
Активен

naskobs

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #4 -: Feb 11, 2009, 21:01 »
Ами търсих договора, но в него нямаше SUBNETMASK, GATEWAY, DNS, но мисля, че в уиндолс в CMD то имаше команда, с която ти излизаха май тея неща.. ше я потърся как беше. А колкото до модема, свързан е чрез мрежов кабел като от него излизат кабелите за нета, телефона и телевизията като всеки кабел си отива към съответното устройство, а кабела за нета влиза в лан картата на компюъра.
Сега ще разгледам линка от   plamen_f но ако знаех тези SUBNETMASK, GATEWAY, DNS.  мисля, че до сега щях да съм се оправил, но и доставчика ми е един калпав, но поне не зимат много пари.. е цената определя качеството сега.
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #5 -: Feb 11, 2009, 21:04 »
командата в уиндовс ако не ме лъже паметта е :
ipconfig /all
Активен

naskobs

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Feb 11, 2009, 21:09 »
командата в уиндовс ако не ме лъже паметта е :
ipconfig /all
Да аз я намерих в нета и казах на един приятел да я пробва при него бачка.. но при мен само се появява за някакви части от секундата и изчезва...
Активен

tyuio

• Гост
« Отговор #7 -: Feb 11, 2009, 21:14 »
ами не ползвай run иди в аксесоари там някъде има терминал пусни него първо после изпълни командата. ти айпито лесно може да го видиш и маската е лесна за правене :) ако не успееш така
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #8 -: Feb 11, 2009, 21:16 »
Охх дълга и широка... Потърси ме в skype ще ти обясня за 1 мин какво да направиш.
П.П. Как така няма DNS ? NETMASK ? GATEWAY? Не е никакъв реален IP тогава,а всичко върви през DHCP. ( Поне аз така мисля)
« Последна редакция: Feb 11, 2009, 21:18 от shoshon »
Активен

naskobs

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #9 -: Feb 11, 2009, 21:24 »
Не че няма DNS NETMASK GATEWAY, а просто когато напиша командата и прозореца само се показва за някакви части от секундата и изчезва, което е странно, защото преди не беше така
Активен

naskobs

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #10 -: Feb 11, 2009, 21:27 »
Добре сега излязоха и сега ще пробвам по линка на plamen_f
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #11 -: Feb 11, 2009, 21:29 »
Запиши си ги на листче, и моля те съобши какво си записал ( не цифри , а просто... какво ), че да знаем какво си видял :)
Активен

naskobs

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #12 -: Feb 11, 2009, 21:33 »
Ами аз направо print screen, иначе там има IP Adress Subnet Mas Default Gateway DHCP Server DNS Server нешо друго трябва ли ?
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #13 -: Feb 11, 2009, 21:36 »
Абсолютно нищо :) Радвам се че бързо се опраяш. Да помагаш на такива хора е удоволствие :)
Т.е. Записалси следната информация:
IP: xxx.xxx.xxx.xxx
NETMASK 255.255.255.0 (Верятно )
Gateway xxx.xxx.xxx.1 (ВЕроятно )
DNS xxx.xxx.xxx.xxx (Или същия като GATEWAY )
Ако тея неща ги имаш всичко е наред.
« Последна редакция: Feb 11, 2009, 21:38 от shoshon »
Активен

naskobs

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #14 -: Feb 11, 2009, 21:43 »
Ами да аз сега направо ги качвам на телефона и от него ще ги гледам и въведа на линукса, но не знам, когато избирам и въвеждам настройките на нета на кое да дам на Wired conection modem conection или  phone conection
Активен

Подобни теми
Заглавие Започната от Отговора Прегледи Последна публикация
apt-get на Ubuntu?
Настройка на програми
Lamer 8 13323 Последна публикация May 29, 2009, 22:35
от go_fire
Раздавам Дискове на UBUNTU
Живота, вселената и някакви други глупости
IvanST 31 20768 Последна публикация Jan 25, 2005, 16:16
от Joro
apt-get на UBUNTU