По подразбиране Ubuntu вкарва максимума, който може да изцеди, като резолюция и цветове. Често пъти обаче режима е малко по завишен от нормалния режим за работа на монитора, особенно ако монитора е малко по стар модел. Ето защо се налага да се понапишат малко редове в xorg.conf и да се вкара видеото в правилния режим на работа.
Както повечето сте забелязали Ubuntu по подразбиране няма почти никакви настройки в xorg.conf

Ако ubuntu не е открило точните драйвери тогава няма да имате проблем с видеото понеже ще работи с драйвери, които няма да изтискват видеото на max.
От друга страна много често има проблеми с Ati драйверите и то не само под Linux. Драйверите за Ati са много тежки и ми се срува, че не са писани като хората. Аз лично никога не бих си купил видеокарта с Ati драйвери.
Вижте само една инсталация на Ati под windows примерно колко много неща допълнителни си инсталирва и колко време продължава инсталацията, могат да ти се скъсат нервите докато инсталираш. При Nvidia обаче нещата са много по различни.
Преди време и аз имах проблеми с настройката на видеото на една Ati видеокарта на ubuntu. С драйвери за Intel или Nvidia не съм засичал проблеми. Всичко си работи коректно.