Автор Тема: Немога да подкарам Убунту...  (Прочетена 3235 пъти)

Botman

• Участници
  • Публикации: 10
    • Профил
Здравейте! От известно време се запалих по убунтуто и реших да си го инсталирам на моя компютър. Та сега започнаха проблемите още с инсталирането... Веднага след като зареди извежда няколко пъти този екран: . Скрива се и излиза този: и дотук... Нищо повече немога да направя... Четох доста, ама така и неразбрах какво трябва да се направи :( Видео картата ми е ASUS A9550. 1-во беше Убунту 8.10 след това го ъпгрейднах на 9.04 и неработи!

ПС Преинсталирах изцяло Убунту 9.04 в началото след задължителния рестарт на инсталацията се вижда всичко перфектно, работи си добре и после като го рестартирах отново се появи същия екран и нищо.... Моля ви каже те какво да направя :(:( Благодаря предварително!
« Последна редакция: Apr 24, 2009, 19:54 от Botman »
Активен

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
Re: Немога да подкарам Убунту...
« Отговор #1 -: Apr 24, 2009, 20:54 »
Същия проблем имах като теб.почваше едно жестоко товарене на компа та чак всичко забиваше.Даже мишката ми не мърдаше.След малко излизаше точно същия екран като твоя.Видеокартата ми е intel и е с правилния драйвер.При мен обаче различното е това,че го направи точно два пъти,откакто изобщо имам линукс на компа .Версията на убунту която ми го направи този номер е 8.10.Преди това не съм имал проблем.Не съм намерил решение на проблема досега.
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
« Отговор #2 -: Apr 24, 2009, 21:44 »
пусни тук xorg.conf да видим какво има вътре, също и модела на монитора.
« Последна редакция: Apr 24, 2009, 21:46 от Ekspert »
Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #3 -: Apr 24, 2009, 21:52 »
Няма xorg.conf файл това е при инсталация. И на мен 8.10 ми да де тази грешка
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

lessotto

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #4 -: Apr 24, 2009, 22:20 »
ПРИ МЕН СЕ ПОЛУЧИ СЪЩОТО НЕЩО,СЪЩО ТАКА ТОВА СЕ СЛУЧИ И ПРИ ВЕРСИЯ8.10 И МИСЛЯ ЧЕ Е СВЪРЗАНО С ДРАИВАРИТЕ НА ВИДЕО КАРТАТА.ПРИ 8.10 ИНСТАЛИРАХ ДРАИВЪРИ ЗА АТИ И ПРОБЛЕМА СЕ РЕШИ,НО ПРИ ТАЗИ ВЕРСИЯ9.04 МИ ПОКАЗА ЧЕ ИМА ИНСТАЛИРАНИ ДРАИВЪРИ,НО НАЙ ВЕРОЯТНО НЕ СА СЪВМЕСТИМИ .ЗАЩОТО КАТО ДОБАВИХ АТИ КАТАЛИСТ ЦЕНТЪР МИ КАЗА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ОТКРИЕ ДРАИВЪРИ ЗА ДА РАБОТИ .АКО НЯКОЙ МОЖЕ ДА ПОМОГНЕ ЩЕ СЪМ БЛАГОДАРЕН.
Активен

shoshon

• Гост
« Отговор #5 -: Apr 24, 2009, 23:00 »
Няма никава връзка с драйверите. имате стари монитори, а резолюцията е твърде голяма. Имал съм същия проблем.
Редкатирате xorg.conf и сменяте резолюцията на по ниска. после рестарт на xorg
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #6 -: Apr 24, 2009, 23:03 »
Няма никава връзка с драйверите. имате стари монитори, а резолюцията е твърде голяма. Имал съм същия проблем.
Редкатирате xorg.conf и сменяте резолюцията на по ниска. после рестарт на xorg

Пич проблема е следния: след като бъътне диска с Ubuntu 8.10 и като даде install че екрана стана като на картинките по-долу.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

Botman

• Участници
    • Профил
« Отговор #7 -: Apr 24, 2009, 23:10 »
Здравейте! Значи успях да намеря този файл за който говорите, и пуснах настройката vesa и тръгна после няма проблеми други засега  ::) Незнам при другото момче как ще се оправи... Благодаря за всичко, пак ще се чуваме  :P  :)
Активен

b2l

• Напреднали
    • Профил
« Отговор #8 -: Apr 24, 2009, 23:22 »
При мен е все едно да подкараш на лаптоп XP, без вградени SATA драйвъри и с гаден биос, на който не може да смениш ATAP-и то.
Активен

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #9 -: Apr 24, 2009, 23:28 »
http://www.orderbg.com/images/aimages3/Philips-200CW8FB.jpg.Как мислиш?Дали ми е стар монитора?И въпреки всичко го направи на 2 пъти.Е, сега вече съм с убунту 9.04 и дано го няма проблема.А и ме мързи да търся проблема де ;D.Така или иначе..............
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

Botman

• Участници
    • Профил
« Отговор #10 -: Apr 24, 2009, 23:56 »
Кофти аз след като изключих компютъра после пак се прецака и сега и с Live CD нестава дори  :( :( :( Монитора ми е DELL M782 . Много е гадно, тамън помислих, че се е оправил проблема и сега пак ;(
Активен

bazu

• Напреднали
  • Публикации: 810
  • Distribution: Debian
  • superman
    • Профил
« Отговор #11 -: Apr 25, 2009, 00:55 »
Дравейрете и с правилния BusID трябва да се нацели... голяма е играчка аз лично три месеца се учих и то сам... Още незнам какво е BusID, но по късмет с различни комбинации се оправя... :) Аз съм ати радеон и проблема става ако искаш 3д ускорение да правиш а по дефаулт (май така се изговаря на английски) иска да ги пусне поне при убунту... и та за това е така.
Активен

believer

• Гост
« Отговор #12 -: Apr 25, 2009, 07:40 »
По подразбиране Ubuntu вкарва максимума, който може да изцеди, като резолюция и цветове. Често пъти обаче режима е малко по завишен от нормалния режим за работа на монитора, особенно ако монитора е малко по стар модел. Ето защо се налага да се понапишат малко редове в xorg.conf и да се вкара видеото в правилния режим на работа.
Както повечето сте забелязали Ubuntu по подразбиране няма почти никакви настройки в xorg.conf :)
Ако ubuntu не е открило точните драйвери тогава няма да имате проблем с видеото понеже ще работи с драйвери, които няма да изтискват видеото на max.
От друга страна много често има проблеми с Ati драйверите и то не само под Linux. Драйверите за Ati са много тежки и ми се срува, че не са писани като хората. Аз лично никога не бих си купил видеокарта с Ati драйвери.
Вижте само една инсталация на Ati под windows примерно колко много неща допълнителни си инсталирва и колко време продължава инсталацията, могат да ти се скъсат нервите докато инсталираш. При Nvidia обаче нещата са много по различни.
Преди време и аз имах проблеми с настройката на видеото на една Ati видеокарта на ubuntu. С драйвери за Intel или Nvidia не съм засичал проблеми. Всичко си работи коректно.
Активен

believer

• Гост
« Отговор #13 -: Apr 25, 2009, 09:00 »
По принцип ако има проблем с видеорежима то той ще се види и при пускане на Live CD и може да се потърси решение на проблема още преди инсталацията.
Ако само резолюцията не е правилната но се вижда на екрана тогава е по-лесно да се експериментира за коригиране на проблема. Иначе ако нищо не се вижда предлагам да редактирате xorg.conf така.
Ето моя xorg.conf с настройки за Nvidia как изглежда:
Код
GeSHi (Bash):
  1. Section "Monitor"
  2. Identifier "Configured Monitor"
  3. EndSection
  4.  
  5. Section "Screen"
  6. Identifier "Default Screen"
  7. Monitor "Configured Monitor"
  8. Device "Configured Video Device"
  9. DefaultDepth 24
  10. EndSection
  11.  
  12. Section "Module"
  13. Load "glx"
  14. EndSection
  15.  
  16. Section "Device"
  17. Identifier "Configured Video Device"
  18. Driver "nvidia"
  19. Option "NoLogo" "True"
  20. EndSection

Ето как ще изглежда същия файл но със зададена резолюция:
Код
GeSHi (Bash):
  1. Section "Monitor"
  2. Identifier "Configured Monitor"
  3. EndSection
  4.  
  5. Section "Screen"
  6. Identifier "Default Screen"
  7. Monitor "Configured Monitor"
  8. Device "Configured Video Device"
  9. DefaultDepth 24
  10. Subsection "Display"
  11.        Depth       8
  12.        Modes       "1024x768" "800x600" "640x480"
  13.        ViewPort    0 0
  14.    EndSubsection
  15.    Subsection "Display"
  16.        Depth       16
  17.        Modes       "1024x768" "800x600" "640x480"
  18.        ViewPort    0 0
  19.    EndSubsection
  20.    Subsection "Display"
  21.        Depth       24
  22.        Modes       "1024x768" "800x600" "640x480"
  23.        ViewPort    0 0
  24.    EndSubsection
  25. EndSection
  26.  
  27. Section "Module"
  28. Load "glx"
  29. EndSection
  30.  
  31. Section "Device"
  32. Identifier "Configured Video Device"
  33. Driver "nvidia"
  34. Option "NoLogo" "True"
  35. EndSection

С този xorg.conf, който е по-горе, видеокарта GF7300GT и с ето този монитор:
Цитат
Samsung Модел: SyncMaster 226BW Диагонал: 22'' 16:9 Wide Резолюция: 1680 x 1050 Яркост: 300 cd/m2; Контраст: 3000:1 Време на реакция: 2 ms Ъгъл на наблюдение: 160/160 DVI: D-Sub 15 pin + DVI-D...
нямам никакви проблеми.  8)
Успех! :)
« Последна редакция: Apr 25, 2009, 09:11 от believer »
Активен

lessotto

• Новаци
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
« Отговор #14 -: Apr 25, 2009, 10:27 »
Не зная дали ми е стар монитора ,но аз съм с лаптоп дел 1501, амд турион64 и видео ати.След като замених 9.04 с 8.10 вече нямам този проблем. Аз не разбирам почти нищо от линукс,но ми направи впечатление че след инсталацията на 9.04 ати драйвърите бяха инсталирани автоматично ,а при 8.10 ги исталирах допълнително.Ако някой може да ми помогне да си оправя микрофона ,говорим за скаипа,аз чувам и вижадам перфекно ,но от другата страна не ме чуват.Микрофона не е вграден в лаптопа :)ще бъда благодарен 
Активен