Автор Тема: Немога да подкарам Убунту...  (Прочетена 3220 пъти)

shoshon

• Гост
Re: Немога да подкарам Убунту...
« Отговор #15 -: Apr 25, 2009, 11:40 »
Щях да кажа "боли ме фара" :) , но няма. Истината е че не акцентирах в-у годините на монитора, а в-у това кава резилюция има и H/V Sync. Та... Убунту пуска некви стандартни, при това на макс. (1280x1024) Извод... монитора бърка. Не си правете излюзии, ако беше от драйверите нямаше изобщо да ви тръгне монитора. Та по горе прочетох че някои използвал vesa и всичко тръгнало... по скоро е пипнал нещо друго, Пусни си xorgconfig от конзолата.
За широкоекранни : 1650x1280 ( мисля че е толкова за челядта, любезно дала снимка на монитора си   :D )
За 5:3 1280:1024 или 1024:768
успех!  [_]3
Активен

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
« Отговор #16 -: Apr 25, 2009, 12:37 »
Не зная дали ми е стар монитора ,но аз съм с лаптоп дел 1501, амд турион64 и видео ати.След като замених 9.04 с 8.10 вече нямам този проблем. Аз не разбирам почти нищо от линукс,но ми направи впечатление че след инсталацията на 9.04 ати драйвърите бяха инсталирани автоматично ,а при 8.10 ги исталирах допълнително.Ако някой може да ми помогне да си оправя микрофона ,говорим за скаипа,аз чувам и вижадам перфекно ,но от другата страна не ме чуват.Микрофона не е вграден в лаптопа :)ще бъда благодарен 

Микрофона се оправя само от конзола, защото графичния инструмент не работи добре. пишеш в конзолата alsamixer и от там си оправяш микрофона. Работи без проблем после.
Колкото до драйверите които са инсталирани автоматично, винаги можеш да ги махнеш, също така можеш винаги да си добавиш/премахнеш опции в xorg.conf ако нещо не ти работи както си си искаш, било то резолюция, смяна на клавиатурна подредба, показване/скриване на логото на видеокартата, там я мястото за редактиране. По начало новите версии на ubuntu/debian имат много опразнен xorg.conf, но явно това ще му е предназначението за в бъдеще, да запълва дупки по драйверите.
Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.

believer

• Гост
« Отговор #17 -: Apr 25, 2009, 13:19 »
Аз не разбирам почти нищо от линукс,но ми направи впечатление че след инсталацията на 9.04 ати драйвърите бяха инсталирани автоматично ,а при 8.10 ги исталирах допълнително.
Точно за това говорим драйверите ти са инсталирани автоматично, но операционната система задава на монитора една идея по високи параметри за работа. Когато зададеш желаните параметри в xorg.conf проблемите ти ще се решат.
Не случайно дадох в предния си пост примерно редактиране на файла.
Незнайно защо но на някой по стари или слаби модели дисплеи го има този проблем. Специално при мен нямах проблем и автоматично се задаоха оптималните настройки за монитора без да бъдат преувеличени. Но да не забравяме все пак, че и монитора ми подържа доста високи стандарти за видео и системата ще се озори ако трябва да ги надхвърли.  8)
Но пак повтарям видеокартите Ati за мен са си капризни от страна на драйвери и често правят проблени.
Точно със Ati rad. 9550 доста съм се мъчел да я подкарам да заработи коректно на ubuntu 8.10. Дори когато всичко беше зададено перфектно имаше леко засичане или потрепване на видеото на моменти и с това така и не можах да се справя.
Има обаче някой други дистрибуции, които се справят безупречно със всякакви видеокарти Ati, ubuntu обаче поне в по-старите си версии има проблем с тях, иначе на 9.04 не съм пробвал как работят Ati.
« Последна редакция: Apr 25, 2009, 13:26 от believer »
Активен

bazu

• Напреднали
  • Публикации: 810
  • Distribution: Debian
  • superman
    • Профил
« Отговор #18 -: Apr 25, 2009, 13:21 »
От volume control където си усилваш и намаляш звука... влез в него с 9.04 май натискаш веднъж и ти излиза бутон за опции. Та натискаш него и виж дали те на "mute" Front Mic.
Активен

Ekspert

• Напреднали
  • Публикации: 801
  • Distribution: Debian Wheeze
  • Window Manager: Gnome 3
    • Профил
« Отговор #19 -: Apr 25, 2009, 13:58 »
От volume control където си усилваш и намаляш звука... влез в него с 9.04 май натискаш веднъж и ти излиза бутон за опции. Та натискаш него и виж дали те на "mute" Front Mic.

Да от там се прави, но доста често не работи коректно. През конзолаката е по-добре
Активен

Извинението е като ЗАДНИКА. Всеки си го има.

Kras

• Напреднали
  • Публикации: 155
  • Distribution: Arch
    • Профил
« Отговор #20 -: Apr 25, 2009, 15:10 »
Преди съм имал подобен проблем с  Ubuntu не се сещам кое...
Още на първия екран му давах F4 мисля и от там избирах safe grafical mode или нещо такова и всичко се оправяше. Сега няма начин в новата версия да са я махнали тази функция така че пробвай с F2-F6 все ще я намериш.
Активен

Botman

• Участници
  • Публикации: 10
    • Профил
« Отговор #21 -: Apr 25, 2009, 19:33 »
believer сложих това, което си написал, замених файла, рестартирах и се оправи, изключих компа, включих го и пак се прецака ....  ??? ??? ???
Активен

tarball

• Напреднали
  • Публикации: 896
  • Distribution: Arch linux;Debian Testing; Ubuntu
  • Window Manager: KDE;MATE;Xfce
    • Профил
« Отговор #22 -: Apr 25, 2009, 21:41 »

За широкоекранни : 1650x1280 ( мисля че е толкова за челядта, любезно дала снимка на монитора си   :D )
За 5:3 1280:1024 или 1024:768
успех!  [_]3

1680x1050;16:10 това е резолюцията. ;)
Активен

Едно време бях спортен тип,сега съм...само тип!
The Future is OPEN!

believer

• Гост
« Отговор #23 -: Apr 26, 2009, 07:23 »
believer сложих това, което си написал, замених файла, рестартирах и се оправи, изключих компа, включих го и пак се прецака ....  ??? ??? ???
Може нещо да не си направил както трябва дай да видим xorg.conf, няма да е зле да пуснеш и последният лог на xserver. пиши и каква ти е точно видеокартата и каква максимална резолюция носи.
Активен

Botman

• Участници
  • Публикации: 10
    • Профил
« Отговор #24 -: Apr 26, 2009, 14:40 »
Цитат
Може нещо да не си направил както трябва дай да видим xorg.conf, няма да е зле да пуснеш и последният лог на xserver. пиши и каква ти е точно видеокартата и каква максимална резолюция носи.
Здравей, ето какво казва Everest:
Цитат
Монитор:   
   Модел DELL M782
   Вид на монитора 17" CRT
   Съотношение на картината 4:3
   Хоризонтална честота 30 - 85 kHz
    Вертикална честота 50 - 160 Hz
    Максимална разделителна способност 1280 x 1024
   Поддържани видео режими:
      640 x 480     160 Hz
      800 x 600     130 Hz
      1024 x 768    105 Hz
      1152 x 864    90 Hz
      1280 x 1024   75 Hz

Видео карта:
   Видеокарта Asus A9550
   Тип шина AGP 8x @ 8x
   Размер на видеопаметта 128 MB
    Честота на графичния процесор 250 MHz  (реален: 250 MHz)
    Честота на RAMDAC 400 MHz

Ето какво има в xorg.conf:
Цитат
Section "Device"
   Identifier   "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
   Identifier   "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
   Identifier   "Default Screen"
   Monitor      "Configured Monitor"
   Device      "Configured Video Device"
EndSection

В момента е така както беше в началото... Незнам защо са се изтрили настройките които аз преписах от теб. Направих го със "sudo nano...", каот влезнах с Live CD-то. Някакви идеи? Незнам дали трябва още инфо да давам, незнам от къде мога да видя последния лог на xserver :(

P.S. Значи намерих къде е един от проблемите. Когато го сменям от LiveCD-то не се запаметява (незнам защо) след това като вляза от харддиска ги орпавям нановол Пускам го и излиза съобщение, че неможе да намери драйвери Нвидиа и че системата тръгва в график-лоу режим. Побъзиках се с конф файла и след като премахнах Driver   "nvidia" от секция Device проблема изчезна и сега си работи коректно всичко. Обаче сега не ми работи нито 1 визуален ефект и най-вероятно (от това което съм изчел до този момент) нямам и 3Д... Как да ги изтегля тези драйвери или нещо друго да се направи  ??? Направо незнам нататък как ще карам, толкова проблеми само със стартирането имам   :'(  :'(  :'(
« Последна редакция: Apr 27, 2009, 01:04 от Botman »
Активен