Аз не разбирам почти нищо от линукс,но ми направи впечатление че след инсталацията на 9.04 ати драйвърите бяха инсталирани автоматично ,а при 8.10 ги исталирах допълнително.
Точно за това говорим драйверите ти са инсталирани автоматично, но операционната система задава на монитора една идея по високи параметри за работа. Когато зададеш желаните параметри в xorg.conf проблемите ти ще се решат.
Не случайно дадох в предния си пост примерно редактиране на файла.
Незнайно защо но на някой по стари или слаби модели дисплеи го има този проблем. Специално при мен нямах проблем и автоматично се задаоха оптималните настройки за монитора без да бъдат преувеличени. Но да не забравяме все пак, че и монитора ми подържа доста високи стандарти за видео и системата ще се озори ако трябва да ги надхвърли.

Но пак повтарям видеокартите Ati за мен са си капризни от страна на драйвери и често правят проблени.
Точно със Ati rad. 9550 доста съм се мъчел да я подкарам да заработи коректно на ubuntu 8.10. Дори когато всичко беше зададено перфектно имаше леко засичане или потрепване на видеото на моменти и с това така и не можах да се справя.
Има обаче някой други дистрибуции, които се справят безупречно със всякакви видеокарти Ati, ubuntu обаче поне в по-старите си версии има проблем с тях, иначе на 9.04 не съм пробвал как работят Ati.