tonitochev,За да ти се отговори на питанията трябва едва ли не да се напише книжка.
това е не просто добра идея, ами направо необходимост! Ако искаме хората да гледат на Линукс не само като шарения и 3d ефекти, ще трябва да напишем и достъпна документация на български език. Трябва да има едно място, където са обяснени всички тези неща, които вълнуват начинаещите - структура на файловата система, къде се инсталират програмите, къде библиотеките и документацията, какво означава инсталиране от source, какво е пакетна система, какви ги има, как се работи с тях и т.н. и т.н.
Аз самият съм се хванал да напиша нещо опростено във вид на HTML за един публичен компютър с Линукс, но едва ли ще стане скоро, тъй като имам много работа покрай дипломирането.
Като начало може да се пусне една тема, в която да се дават връзки към подходяща информация и да се дискутира структурата на документа. И сега има добри неща, които могат да се вземат за база, но идеята е да има едно място където да препратиш всеки начинаещ с такива въпроси. Даваш му линк и му казваш "ето тук секция 5.1.12 е обяснено" и готово.
--- край на off topic-аcarnelino,въобще не се притеснявай да си задаваш въпросите. Само гледай да даваш достатъчно информация когато питаш, например каква дистрибуция ползваш, каква графична среда и такива работи. Можеш да ползваш и търсачката на форума, ще се изненадаш колко неща можеш да научиш докато търсиш решение на проблема си. Сега по въпросите:
1. Програмите в Линукс (попринцип) не се инсталират в конкретна директория като 'Program files', а се "разхвърлят" из дървото. Например изпълнимите файлове отиват най-често в
/bin и
/usr/bin, библиотеките, както е казал tonitochev, отиват в
/lib, /usr/lib и т.н. Обърни внимание, че тук първата наклонена черта (първият слаш)
има значение на "root", т.е. корен на файловата система. Всички останали директории се намират в "/".
Ако работиш с Debian базирана дистрибуция като Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Sidux или пък самият Debian можеш да ползваш следната команда за да видиш инсталираните файлове от даден пакет:
Главни и малки букви имат значение.
Например ето какво излиза за текстовия редактор на KDE - KWrite:
dpkg -L kwrite
/.
/usr
/usr/share
/usr/share/doc
/usr/share/doc/kwrite
/usr/share/doc/kwrite/copyright
/usr/share/doc/kwrite/changelog.Debian.gz
/usr/share/doc/kde4
/usr/share/doc/kde4/HTML
/usr/share/doc/kde4/HTML/en
/usr/share/doc/kde4/HTML/en/kwrite
/usr/share/doc/kde4/HTML/en/kwrite/index.cache.bz2
/usr/share/doc/kde4/HTML/en/kwrite/index.docbook
/usr/share/lintian
/usr/share/lintian/overrides
/usr/share/lintian/overrides/kwrite
/usr/share/applications
/usr/share/applications/kde4
/usr/share/applications/kde4/kwrite.desktop
/usr/share/kde4
/usr/share/kde4/apps
/usr/share/kde4/apps/kwrite
/usr/share/kde4/apps/kwrite/kwriteui.rc
/usr/bin
/usr/bin/kwrite
/usr/lib
/usr/lib/libkdeinit4_kwrite.so
/usr/share/doc/kde4/HTML/en/kwrite/common
Някои програми, обикновено комерсиални, се инсталират "ала-уиндоус" в една директория - най-често
/opt.
Тук е моментът да кажа, че софтуерът в Линукс (по-точно GNU/Linux) се организира в т.н.
пакети. Една програма може да се състои от един или от множество пакети. Между тях има т.н.
зависимости, т.е. за да работи една програма е нужно да се инсталират и други пакети. Обикновено тези други пакети са различни библиотеки, които се ползват и от други програми.
2. Можеш спокойно да имаш няколко графични среди едновременно. Аз например имам инсталирани KDE, GNOME и Xfce, макар за работа да ползвам единствено KDE. Дистрибуцията, образно казано представлява една торба софтуер, структуриран по определен начин. Можеш да добавяш и махаш пакети, налични в хранилищата.
"Хранилище" означава интернет-сървър/и, към който пакетната система се обръща за да изтегли новите версии на програмите, които ти трябват. Тази организация позволява много бързо и лесно обновяване на цялата система.
При Ubuntu и Debian, графичната среда по подразбиране е GNOME, при Kubuntu - KDE, а при Xubuntu - Xfce. Това
не означава, че ако искаш да минеш от GNOME на KDE трябва да смениш дистрибуцията. Аз например ползвам KDE под Debian Testing.
3. Програмите се инсталират глобално за дистрибуцията и могат да се ползват от всяка графична среда. Това което се случва и е адски досадно е, че не се показват всички програми в главното меню. В този случай имаш две възможности - или да ползваш пригодените за целта програми тип "app finder", които търсят и добавят в основното меню липсващите записи или да си редактираш менюто и да ги добавиш сам. Аз ползвам втория начин.
4. Не е нужно да гледаш за каква среда е пригодена програмата. Трябва да гледаш в какъв вид е свалена - source код, source или бинарен пакет. Ако е пакет трябва да гледаш дали е за твоята пакетна система. Например не е препоръчително да инсталираш RPM пакети на Debian базирани дистрибуции.