Автор Тема: място на инсталиране на програми и някои връзки с графичните им среди  (Прочетена 2235 пъти)

carnelino

• Напреднали
  • Публикации: 24
  • Distribution: УСУ 5 (ubuntu)
  • Window Manager: Gnome, но иска KDE
  • za1 za Open Source
    • Профил
здравейте
имам малко неясноти  ??? относно много неща в линукса, но това е понеже съм млад и зелен във вашия форум.
та мисля да мигрирам от вина на линукс (убунту кубунту ксубунту) и сега съм си го пуснал през вируалбокс 3.0 , но се натъквам на следните въпроси.

1. къде, за бога, се инсталират програмите в коя или кой папки, не мога да ги намеря, няма ли нещо подобно на програм файлс, как е устроена тази архитектура?

2. мога ли да си инсталирам убунту и като ми омръзне да си сменя графичната среда да речем с КДЕ или др, както и колко пъти мога да го правя и може ли да имам 2 графични среди едновременно и да избирам с коя да си стартирам ОС. Колко трудно е за новак като мен (на 1 месец съм)

3. забелязах, че програми налични във КДЕ ги няма в ГНОМ, това означава ли че има връзка между програмите и средите (някой като опън офис го има и в двете). Мога ли да инсталирам програма предназначена за КДЕ в ГНОМ среда

4. като си дръпна някаква програмка невключена в хранилищата (от трети страни) трябва ли да гледам за коя среда е предназначена, има ли значение.

имам още доста въпроси, но вече взех да се обърквам и затова спирам и чакам отговорите ви
благодаря ви предварително
Активен

40VEK

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
Хората са писали тонове материали. За да ти се отговори на питанията трябва едва ли не да се напише книжка. Съвета ми е да потърсиш и прочетеш каквото намериш за основните неща. Все пак ще отговоря накратко, но със сигурност тези отговори ще доведат до нови въпроси и така нататък...
1. Къде се инсталират Програмите
/bin, /usr/bin, /usr/local/bin
споделените библиотеки - /lib, /usr/lib

2.Може. Не е трудно, трябва само да знаеш имената на мета пакета, който ти трябва.

3.Програмите, налични в KDE използват библиотеки QT и услуги на KDE. Това значи, че за да ги ползваш под Gnome ще трябва да се примириш да имаш инсталирани всички необходими техни зависимости. Същото се отнася за Gnome програмите под KDE. Тоест, можеш да ползваш каквито ти е кеф програми на едно място, просто се инсталират още много съпътстващи програми.

4.Като си дръпнеш програма, не включена в хранилището, нещата стават сложни. Гледат се зависимостите на изтеглената програма дали ще могат да се намерят в хранилището. Ако не - ще трябва да си ги доставиш ти или да ги компилираш, което не е лесна задача и си е направо голяма досада.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

milkonoj

• Напреднали
  • Публикации: 143
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
  • FreeWorld for FreePeople
    • Профил
4.Като си дръпнеш програма, не включена в хранилището, нещата стават сложни. Гледат се зависимостите на изтеглената програма дали ще могат да се намерят в хранилището. Ако не - ще трябва да си ги доставиш ти или да ги компилираш, което не е лесна задача и си е направо голяма досада.

Преди два месеца си инсталирах UfoAI и си я компилирах сам, че нещо не можах да намеря работещ .deb пакет. Баси мамата 13 часа компилиране.........
Активен

carnelino

• Напреднали
  • Публикации: 24
  • Distribution: УСУ 5 (ubuntu)
  • Window Manager: Gnome, но иска KDE
  • za1 za Open Source
    • Профил
здравейте,

радвам се, че точно ти ми пишеш, чел съм няколко броя на списанието.
като новак не знам как и с какво да започна и от къде също. може ли да ми препоръчаш нещо, било то от списанието или от този или др форум(за предпочитане на бг за да разбера нещата по-точно). да чета неща, които са жизненоважни и фундаментални (брех как го написах само) за да мога да си изградя някакво основа върху, която да надграждам.

...и ето отговорите доведоха...до още въпроси...(накратко)
1 тези папки са едни и същи за всички дистрибуции или не. мога ли да указвам патките за инсталация, например да ги направя не 3 а само 1 и там да бутам всичко в отделни папчици. а положението с библиотеките може ли да е същото.

2 може ли да имам 2 графични среди едновременно на една ос и да избирам коя да стартирам, като трябва ли за всяка графична среда да инсталирам една и съща програма, сиреч два пъти ли се инсталират

3 а като инсталирам програма за КДЕ на гном и обратно зависимостите автоматично ли ми се показват и инсталират или аз си ги търся, а после самите програми в какъв интерфейс са в гномски или не...

стига с въпросите, че и аз почнах да се объркам вече.

иначе свалям шапка на хората във този форум, колко бързо и адекватно реагират, хвала на инакомислещите!!!
Активен

40VEK

mikis

• Напреднали
  • Публикации: 746
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: KDE
    • Профил
tonitochev,

Цитат
За да ти се отговори на питанията трябва едва ли не да се напише книжка.
това е не просто добра идея, ами направо необходимост! Ако искаме хората да гледат на Линукс не само като шарения и 3d ефекти, ще трябва да напишем и достъпна документация на български език. Трябва да има едно място, където са обяснени всички тези неща, които вълнуват начинаещите - структура на файловата система, къде се инсталират програмите, къде библиотеките и документацията, какво означава инсталиране от source, какво е пакетна система, какви ги има, как се работи с тях и т.н. и т.н.
Аз самият съм се хванал да напиша нещо опростено във вид на HTML за един публичен компютър с Линукс, но едва ли ще стане скоро, тъй като имам много работа покрай дипломирането.
Като начало може да се пусне една тема, в която да се дават връзки към подходяща информация и да се дискутира структурата на документа. И сега има добри неща, които могат да се вземат за база, но идеята е да има едно място където да препратиш всеки начинаещ с такива въпроси. Даваш му линк и му казваш "ето тук секция 5.1.12 е обяснено" и готово.

--- край на off topic-а

carnelino,
въобще не се притеснявай да си задаваш въпросите. Само гледай да даваш достатъчно информация когато питаш, например каква дистрибуция ползваш, каква графична среда и такива работи. Можеш да ползваш и търсачката на форума, ще се изненадаш колко неща можеш да научиш докато търсиш решение на проблема си. Сега по въпросите:

1. Програмите в Линукс (попринцип) не се инсталират в конкретна директория като 'Program files', а се "разхвърлят" из дървото. Например изпълнимите файлове отиват най-често в /bin и /usr/bin, библиотеките, както е казал tonitochev, отиват в /lib, /usr/lib и т.н. Обърни внимание, че тук първата наклонена черта (първият слаш) има значение на "root", т.е. корен на файловата система. Всички останали директории се намират в "/".
Ако работиш с Debian базирана дистрибуция като Ubuntu, Xubuntu, Kubuntu, Sidux или пък самият Debian можеш да ползваш следната команда за да видиш инсталираните файлове от даден пакет:

Код:
dpkg -L [име-на-пакет]

Главни и малки букви имат значение.
Например ето какво излиза за текстовия редактор на KDE - KWrite:

Код:
dpkg -L kwrite
/.
/usr
/usr/share
/usr/share/doc
/usr/share/doc/kwrite
/usr/share/doc/kwrite/copyright
/usr/share/doc/kwrite/changelog.Debian.gz
/usr/share/doc/kde4
/usr/share/doc/kde4/HTML
/usr/share/doc/kde4/HTML/en
/usr/share/doc/kde4/HTML/en/kwrite
/usr/share/doc/kde4/HTML/en/kwrite/index.cache.bz2
/usr/share/doc/kde4/HTML/en/kwrite/index.docbook
/usr/share/lintian
/usr/share/lintian/overrides
/usr/share/lintian/overrides/kwrite
/usr/share/applications
/usr/share/applications/kde4
/usr/share/applications/kde4/kwrite.desktop
/usr/share/kde4
/usr/share/kde4/apps
/usr/share/kde4/apps/kwrite
/usr/share/kde4/apps/kwrite/kwriteui.rc
/usr/bin
/usr/bin/kwrite
/usr/lib
/usr/lib/libkdeinit4_kwrite.so
/usr/share/doc/kde4/HTML/en/kwrite/common

Някои програми, обикновено комерсиални, се инсталират "ала-уиндоус" в една директория - най-често /opt.
Тук е моментът да кажа, че софтуерът в Линукс (по-точно GNU/Linux) се организира в т.н. пакети. Една програма може да се състои от един или от множество пакети. Между тях има т.н. зависимости, т.е. за да работи една програма е нужно да се инсталират и други пакети. Обикновено тези други пакети са различни библиотеки, които се ползват и от други програми.

2. Можеш спокойно да имаш няколко графични среди едновременно. Аз например имам инсталирани KDE, GNOME и Xfce, макар за работа да ползвам единствено KDE. Дистрибуцията, образно казано представлява една торба софтуер, структуриран по определен начин. Можеш да добавяш и махаш пакети, налични в хранилищата. "Хранилище" означава интернет-сървър/и, към който пакетната система се обръща за да изтегли новите версии на програмите, които ти трябват. Тази организация позволява много бързо и лесно обновяване на цялата система.
При Ubuntu и Debian, графичната среда по подразбиране е GNOME, при Kubuntu - KDE, а при Xubuntu - Xfce. Това не означава, че ако искаш да минеш от GNOME на KDE трябва да смениш дистрибуцията. Аз например ползвам KDE под Debian Testing.

3. Програмите се инсталират глобално за дистрибуцията и могат да се ползват от всяка графична среда. Това което се случва и е адски досадно е, че не се показват всички програми в главното меню. В този случай имаш две възможности - или да ползваш пригодените за целта програми тип "app finder", които търсят и добавят в основното меню липсващите записи или да си редактираш менюто и да ги добавиш сам. Аз ползвам втория начин.

4. Не е нужно да гледаш за каква среда е пригодена програмата. Трябва да гледаш в какъв вид е свалена - source код, source или бинарен пакет. Ако е пакет трябва да гледаш дали е за твоята пакетна система. Например не е препоръчително да инсталираш RPM пакети на Debian базирани дистрибуции.
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
понеже съм млад и зелен във вашия форум.
Виж какво приятел, да вземеш да се стегнеш !!!!! Няма такова нещо като млад и зелен в Linux Системата се развива толкова бързо че всеки е млад и зелен в известен смисъл. Има неща които обаче могат да се научат и това е начина на мислене. Просто забрави windows-кия начин на мислене - не забравяй че тава тук е СВОБОДНА операционна система. Ако имаш някакъв въпрос или проблем то вероятно вече е описан и му е дадено решение. Извода от това е - научи се да търсиш информация. Научи се да си формулираш проблемите Научи се да разбираш какво точно искаш. Запомни че информацията ти е под носа и само трябва да се пресегнеш и да си я вземеш. Когато сам намериш решение на проблема - това е най-точния отговор. Когато питаш и ти отговорят, отговора може да породи нови въпроси или да не пасва на системата ти. Например аз съм с Fedora и за мен въпросите ти 2,3 и 4 са абсолютно бесмислени.
1. Просто седни и почети малко базова информация зада можеш да си формулираш проблемите защото правилно зададения въпрос е 50% от решението.
http://wiki.linux-bg.org/index.php?title=%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0
http://www.linux-bg.org/cgi-bin/y/index.pl?page=article&id=advices&key=379756576&act=add_report&cmd=rate&plus=1
2. Прегледай дистрибуциите например от тук http://distrowatch.com/ и си избери такава каквато ще ти задоволи нуждите/любопитството максимално (ако го беше направил 2,3 и 4 въпрос нямаше да ги има)
3. Чети съобшенията на системата
4. RTFM
5. Не забравяй най-важното - ТИ имаш силите да си решиш проблемите сам, но ако ти е необходима помощ тук ще получиш подкрепа
Активен

tonitochev

• Напреднали
  • Публикации: 699
  • Distribution: Kubuntu and Xubuntu
  • Window Manager: KDE 4
    • Профил
carnelino, напълно ми е ясно, че всеки новак в една или друга степен изпитва трудности при овладяването на новата за него операционна система. Все още помня личните си търсения. Общо взето, почти още в началото разбрах, че Линукс не се учи по форумите. При мен положението беше кофти, защото английски не знам, а и Google все още не предлагаше онлайн преводач. За щастие руският го знам (по мое ученическо време се изучаваше задължително) и много неща съм научил от руски източници.
Точно по тази причина подкарах два сайта в помощ на новаците:
http://mylinuxtoni.site88.net/ - тук съм публикувал мои статии и преводи
http://debianhome.wordpress.com/ - това е зона на любимата ми дистрибуция
Мисля, че в първият сайт имам една статийка, която ще отговори на въпросите ти. Освен това, и linux-bg има доста статии по въпроса.
Колкото до написването на книжка - мислил съм по въпроса, но все пак мисля, че има много по-добри от мен, способни да напишат нещо наистина качествено и полезно. А и свободно време трябва все пак. Колкото го имам съм го посветил на вестника.
Активен

Debian
 http://debian-az-propaganda.blogspot.com/
вестник за GNU/Linux  http://vestnik.hbcom.info/news.php
 http://tonitochev.net16.net/

jazz_man

• Напреднали
  • Публикации: 73
  • Distribution: CentOS 5.2
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
@off
Тони,добър си приятелю ,ти даваш много  :)
Най-голямата сила на Линукс си остава обмена на информация м/у свободомислещи хора.Тя и така се ражда в мрежата.В тази система няма по-по-най.Понякога ми става мъчно за идеологията на  Линукс,когато чета постове на разни смешници,хорица дето си мислят че са постигнали страшно много и едва ли не са хванали Господ за шлифера и ми идва да ида и да му начукам канчето  >:(
Поздрави от един твой стар съфорумец от друг форум
М.
Активен

go_fire

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 8911
  • Distribution: Дебиан Сид
  • Window Manager: ROX-Desktop / е17
  • кашик с гранатомет в танково поделение
    • Профил
@off

jazz_man като ти гледам дистрото, ме навяват някакви мисли за студ, дъскорезници, бакалии, музика, индийци... Ако е така много поздрави от мен. :D

A що се отнася по темата, май точно Тони е правилния човек за такава задача. На никой от нас или не му пука, или не може, или не иска. А той май вече има материал почти за една тухла четворка написан последните две-три години, само трябва да го свърже :)
« Последна редакция: Jul 04, 2009, 12:50 от go_fire »
Активен

В $por4e2 e истината  ;)

Aко даваха стипендия за най-глупави, щях да съм човека с най-много Mини Kупъри

Reborn since 1998 || 15.09.2007 totally М$ free && conscience clear

jazz_man

• Напреднали
  • Публикации: 73
  • Distribution: CentOS 5.2
  • Window Manager: GNOME
    • Профил
@off
Абе същият съм - само дето вече не съм дърводелец,има малко раздвижване в хармонията  ;D
Намерих си банда (канадски музиканти).Явих се на прослушване и ме харесаха,даже тази вечер свирим в някакъв  блус/джаз клуб  в Торонто.Проблема е че се свири 2-3 в месеца и съм принуден за сега да работя и друго
Поздрави
« Последна редакция: Jul 04, 2009, 22:21 от jazz_man »
Активен

bop_bop_mara

• Напреднали
  • Публикации: 2433
  • Distribution: Debian Testing
  • Window Manager: LXDE
  • Cute and cuddly
    • Профил
Погледни http://www.ubuntupocketguide.com/index_main.html. Като се появи преди няколко месеца ми се стори доста подходящо за някой, който е абсолютен начинаещ в Убунту, дано да ти помогне.
Активен