Автор Тема: Лаптопа е доста горещ.  (Прочетена 2330 пъти)

bazu

• Напреднали
  • Публикации: 810
  • Distribution: Debian
  • superman
    • Профил
Лаптопа е доста горещ.
« -: Sep 08, 2009, 10:34 »
Забелязах, че лаптопа ми е доста горещ ако е на линукс, но ако върви под вистата (за която дават лаптопа, че трябва да се ползва) си е напълно номарлно и не топъл дори.
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
Re: Лаптопа е доста горещ.
« Отговор #1 -: Sep 08, 2009, 10:47 »
Предполагам че това е въпрос е не констатация Предполагам че те интересува сигурно нещо макар да не е много ясно какво Като хвърлих боб обаче (пък и картите това показаха) че проблема ти сигурно е в управлението на скоростта на процесора (cpuspeed/cpufreq) А може да е и в fancontroll ама като не знае човек какво го питат.......  (то бива да съм толкова тъп ама едно изречение да не мога да разбера....... ПОМОЩ!!!!!!)
Активен

aaaaaa

• Напреднали
  • Публикации: 971
    • Профил
« Отговор #2 -: Sep 08, 2009, 11:30 »
Моят лаптоп до сега е ставал горещ, само ако продължително време видео картата (nvidia quadro nvs140m) е работила в режим Performance. Ако видео картата на лаптопа ти поддържа динамична промяна на честотата на графичния процесор си струва да провериш в какъв режим е и как работи вентилаторът и. Обикновено графичните ефекти на работния плот (compiz, kwin в kde4 автоматично включва compositing ако драйверите и видео картата го поддържат) могат да я накарат да работи продължително време на високи режими. С две думи - каква ти е видео картата и какъв е процесорът? Ползваш ли 3д ефекти на работния плот? Без малко повече информация можем само да гадаем.
Активен

...to boldly go where no one has gone before...

zeridon

• Killmode enabled
  • Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 1398
  • Distribution: Debian/Ubuntu
  • Window Manager: console/Gnome
  • BOfH
    • Профил
« Отговор #3 -: Sep 08, 2009, 11:47 »
Забелязах, че лаптопа ми е доста горещ ако е на линукс, но ако върви под вистата (за която дават лаптопа, че трябва да се ползва) си е напълно номарлно и не топъл дори.
Марка и модел на лаптопа?
Дистрибуция?
Графична среда?
драйвери на видеото?
изход от sensors?
Активен

Внмимавай имам клещи за кабел
http://www.netsecad.com/
http://theregister.co.uk/odds/bofh/

wfw

• Напреднали
  • Публикации: 249
  • Window Manager: none
    • Профил
« Отговор #4 -: Sep 08, 2009, 13:07 »
офф: като сме почнали да споделяме, онзи ден компилирах ядро 2.6.27.10 на интел атом 270. нищо, че отне близо 5 часа, процесора повече от 50 градуса не качи :)
Активен

petar258

• Напреднали
  • Публикации: 398
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
« Отговор #5 -: Sep 08, 2009, 17:12 »
имам старичък лаптоп - Compaq N610C
забелязах че под линукс оборотите на вентилатора са по-ниски и се включва на следващата степен на по-висок градус отколкото под windows
това се оправя с ръчно включване на по-високи обороти, но е досадно защото трябва да се прави всеки път
проверката се прави с cat /proc/acpi/fan/*/state
а ръчно включване с echo 3 > /proc/acpi/fan/нещоси/state
трябва да имате root права за втората команда
друго по-опансо явление съм забелязал в процеса на инсталация на слак, тогава вентилатора изобщо не се включва и процесора вдига много висок градус, това се оправя с изключване на acpi - acpi=off в параметрите за начално зареждане
Активен

b2l

• Напреднали
  • Публикации: 4786
  • Distribution: MCC Interim
  • Window Manager: - // - // -
  • ...sometimes I feel like screaming... || RTFM!
    • Профил
« Отговор #6 -: Sep 08, 2009, 17:34 »
друго по-опансо явление съм забелязал в процеса на инсталация на слак, тогава вентилатора изобщо не се включва и процесора вдига много висок градус

Не съм съгласен! Моята температура на процесора не е по-висока от тази, когато лаптоп-а се ползва с XP.
Активен

"Човекът е въже, опънато между звяра и свръхчовека, въже над пропаст. Човекът е нещо, което трябва да бъде превъзмогнато." - Фр. Ницше

petar258

• Напреднали
  • Публикации: 398
  • Distribution: Ubuntu-mate 16.04, Windows 7
    • Профил
« Отговор #7 -: Sep 08, 2009, 17:45 »
друго по-опансо явление съм забелязал в процеса на инсталация на слак, тогава вентилатора изобщо не се включва и процесора вдига много висок градус

Не съм съгласен! Моята температура на процесора не е по-висока от тази, когато лаптоп-а се ползва с XP.

не твърдя че е така за всеки лаптоп, но явно има някои при които мениджмънта не е изпипан докрай
Активен

bazu

• Напреднали
  • Публикации: 810
  • superman
    • Профил
« Отговор #8 -: Sep 10, 2009, 11:42 »
Извинявам се, че не дадах никаква харектеристика на машината... силно съм разсеян. Та видето ати радеон hd3470 пуснат винаги компиз... процесор amd turion x2 64bit 2ghz марка лаптоп...  fujitsu siemens amilo pa 3553. Ам имам три дистрибуции Ubuntu 9.04 64bit; Sabayon 4.2 64bit; Slackware13 6bit и при трите си е с компиз...
Активен