Автор Тема: Виртуализиране на видео карта  (Прочетена 1400 пъти)

Chrono

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
Здравейте.
Ползвам Линукс вече втора година, и не се каня да спирам в обозримото бъдеще.

Но, докато бях на Уиндоус, вложих известно количество пари в него, и сега не искам да се окаже, че съм ги хвърлил на вятъра.
А именно - игрички. Всички знаем, че за Линукс ги няма. Също така повечето от нас знаят, че са абсолютно страхотни,  а компютърът не е единствено за работа.

Подкарах VMWare(легално и безплатно, на всичкото отгоре!), и там пускам неща от калибъра на Diablo 2.

Но, видео картата ми не работи с VMWare, така че по-новите неща от Steam абсурд да тръгнат.
Картата ми е Radeon hd 4830, под Убунту 8.10 си има 3D ускорение.

При текущата ситуация трябва често да рестартирам(съответно ме мързи да рестартирам за 30 минути работа, и стоя по 2 дена на Уин).

Въпросът ми е - има ли виртуална машина, която да може да работи с картата ми? А ако няма - има ли карта от същия клас, близка по цена, с която това да е в възможно?
Активен

neter

• Global Moderator
  • Напреднали
  • Публикации: 3408
  • Distribution: Debian, SailfishOS, CentOS
  • Window Manager: LXDE, Lipstick
    • Профил
Re: Виртуализиране на видео карта
« Отговор #1 -: Sep 08, 2009, 16:50 »
VirtualBox дава поддръжка за 3D ускорение, но не знам какво е положението с Ati картите. Занимавката с тия карти все куца работа излиза :)
Активен

"Да си добре приспособен към болно общество не е признак за добро здраве" - Джиду Кришнамурти

v_badev

• Напреднали
  • Публикации: 1355
    • Профил
« Отговор #2 -: Sep 08, 2009, 17:43 »
VirtualBox ползва код от Wine за DirectX, така че по-добре пробвай да си пуснеш игрите с Wine. Колкото ще работят с него толкова ще работят и с VirtualBox.
Активен

c2h5oh

• Напреднали
  • Публикации: 675
  • Distribution: CentOS 7.4 Fedora 28
  • Window Manager: Plasma Desktop
    • Профил
« Отговор #3 -: Sep 08, 2009, 17:49 »
Искаш ли DirectX - само cedega му е майката
Активен

zeridon

• Killmode enabled
  • Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 1398
  • Distribution: Debian/Ubuntu
  • Window Manager: console/Gnome
  • BOfH
    • Профил
« Отговор #4 -: Sep 09, 2009, 12:46 »
Краткият отговор е "НЕ"

Дългият отговор: Всички подобни продукти които поддържат инсталация на windows във виртуална машина реално те изолират виртуалната машина от хардуера по един или друг начин. Така че директен достъп до хардуера няма (Има и изключения все пак)

Най доброто състояние на нещата е при VMWare ESX но сега само заради една игра не ми се струва разумно да се хвърлят толкова пари. А и допълнително изобщо не съм сигурен че който и да е хипервайзор/емулатор ще се съгласи да предаде пълен контрол над видеото на някоя виртуална машина, това води до много повече проблеми от колкото удобства.
Активен

Внмимавай имам клещи за кабел
http://www.netsecad.com/
http://theregister.co.uk/odds/bofh/

Chrono

• Участници
  • Публикации: 3
    • Профил
« Отговор #5 -: Sep 11, 2009, 01:10 »
Здравейте!

Нямах предвид 100% контрол без никакъв междинен слой, а каквото и да е хардуерно ускорение.

Според господата от: http://communities.vmware.com/docs/DOC-1287
мога да подкарам игри от калибъра на Left4Dead и F.E.A.R., но те са тествали основно на Mac(т.е. списъкът с работещи карти не ми помага особено). Значи все пак може да се направи.

Но, явно сдобиването със списък на поддържани карти е по-трудната част.
Активен