Автор Тема: Питане за преносим твърд диск.  (Прочетена 1115 пъти)

kill_u

• Напреднали
  • Публикации: 1058
  • Distribution: Ubuntu 9.10
  • Window Manager: Gnome
  • Out of here....
    • Профил
Здравейте
Днес си взех Transcend 500GB 2.5 inch. Но се наложи да го форматирам в НТФС. Убунту на лаптопа го разпознава без проблеми но взех да се притеснявам дали няма да стане проблем в записването. Тоест като записва убунто файлове върху него да не скапе информацията понеже в миналото имаше някакви проблеми с писането върху НТФС.
А НТФС избрах защото ще се прехвърля на повече компютри и ме съмнява някой от другите да има линукс,
Активен

Всеки пост - отговор на въпрос!!!
Gnu/Linux user 411527

bazu

• Напреднали
  • Публикации: 810
  • Distribution: Debian
  • superman
    • Профил
Re: Питане за преносим твърд диск.
« Отговор #1 -: Sep 13, 2009, 21:48 »
От две години имам линукс паралелно с уиндоус и съответно си пазя информацията в НТФС и за 2 години един байт нямам провален. (и както обичат да викат по форумите) дерзай... (мразя ги тези "дерзай" и "има ли почва в нас... нещо си")
« Последна редакция: Sep 13, 2009, 21:55 от bazu »
Активен

zeridon

• Killmode enabled
  • Administrator
  • Напреднали
  • Публикации: 1398
  • Distribution: Debian/Ubuntu
  • Window Manager: console/Gnome
  • BOfH
    • Профил
« Отговор #2 -: Sep 14, 2009, 14:19 »
Последните итерации на ntfs-3g са доста добри. Лично аз не ги ползвам но съм чувал учудващо позитивни изказвания.
Активен

Внмимавай имам клещи за кабел
http://www.netsecad.com/
http://theregister.co.uk/odds/bofh/

RealEnder

• Напреднали
  • Публикации: 160
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Unity
    • Профил
« Отговор #3 -: Sep 14, 2009, 14:23 »
Стига да не забравяш да го umount-ваш след запис, всичко ще е наред. Под Ubuntu минава през fuse, което малко бави, но така или иначе всичко ще си е ОК.
Активен

believer

• Гост
« Отговор #4 -: Sep 14, 2009, 14:42 »
Аз лично съм имал един път проблем при запис на NTFS не загубих кой знае каква информация но не беше приятно.
Накрая се наложи да си форматирам на ново дяла имаше проблеми и с файловата система.
Не изключвам и възможността повредата на файловата система да е довела до загубата на информация а не самото писане по NTFS.
Какво точно обаче е повредило файловата система и дали причината за това е, че Линукс пише върху HTFS мога само да гадая.
Иначе хард диска ми е в изправност и няма повредени сектори.
Каквото и да си говорим обаче си има риск за информацията с писането по NTFS.
Да не забравя да спомена и факта, че това ми се случи преди някъде 1 година а от тогава до сега има доста обновявания на драйверите.
Активен