Автор Тема: Freeduino SB има ли къде да се купи от БГ?  (Прочетена 1536 пъти)

sdr

• Напреднали
  • Публикации: 655
    • Профил
 Здравейте, знам че темата не е за този форум ама понеже навремето въртяхте реклами за този контролер та реших да попитам има ли къде лесно да се купи от БГ и ако някой се е занимавал, каква функционалност се движи по това USB и какви драйвери трябват за да се подкара комуникацията към компютъра

Мерси предварително за отзивите :)
Активен

lastcyrol

• Напреднали
  • Публикации: 125
  • Distribution: Ubuntu
  • Window Manager: Gnome
    • Профил
Re: Freeduino SB има ли къде да се купи от БГ?
« Отговор #1 -: Sep 24, 2009, 18:33 »
Аз преди време търсих... и не намерих. Поръчах си от тук варианта с miniUSB type B.
Джаджата я бива Има 6 цифрови волтметъра(analog inputs) с прецизност 10бита и още 14 цифрови вход/изхода, от които 3 ли бяха, 4 ли могат да се ползват, като аналогови изходи, така да се каже(PWM).
Струва ми се, че в някои случаи с подходящо програмиране може да замести осцилоскоп, да не казвам какви възможности има в авто-индустрията. Освен това bootloader-а е голяма работа и се работи по USB, без програматор. На убунту и дебиан върви супер лесно. Няма проблем с драйверите. Изисква просто поддръжка за ftdi чипа, каквато струва ми се я има навсякъде.
Активен

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
« Отговор #2 -: Sep 24, 2009, 20:01 »
Мога да усигуря сглобен контролер. Точно за приложението което ще реализираш. Пиши лично съобщение за да се разберем. Цената е по-ниска а възможностите (като желязо) - по добри.
Може с Boot loader но заема доста от ефективната памет. Може и с PonyProg при което се ползва цялата му памет за полезно приложение. Порта си е RS232 ако е необходимо да се ползва през УСБ външно му се закача тапата. Това дава възможност устройството да се изкара на 10-20 метра от компа - докато УСБ не позволява повече от 3-4 метра.
УСБ-то е преходник USB-RS така че се открива като сериен порт.
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"

Robotev

• Новаци
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
« Отговор #3 -: Sep 24, 2009, 22:54 »
Ардуино може да се купи в България от магазин Роботев.

http://www.robotev.com/index.php?cPath=1_21

платките са налични на склад и доставката отнема 2 до 3 работни дни.

За да си комуникира Ардуино платката с компютъра през USB е нужно да се инсталират драйвери за FTDI чипа. Драйверите са включени в пакета с IDE-то за Ардуино, последната версия може да се изтегли от http://code.google.com/p/arduino/

Активен

sdr

• Напреднали
  • Публикации: 655
    • Профил
« Отговор #4 -: Sep 25, 2009, 09:42 »
Мерси на всички поръчах си от роботев и поразгледах книжките там :) много яко. Ако сега някой каже дали може да се намери подобна платформа самоче за по-сериозно DSP около 500Mbps и ако може на същата цена ще е супер :) Че сега ще комутирам видео сигнала ама ако можеше и да стане върху обратния ход щеше да е още по-добре :)
Активен

victim70

• Напреднали
  • Публикации: 454
  • Distribution: Gentoo, Ubuntu
  • Window Manager: Kde Xfce
    • Профил
« Отговор #5 -: Sep 25, 2009, 19:50 »

Че сега ще комутирам видео сигнала ама ако можеше и да стане върху обратния ход щеше да е още по-добре :)
Мисля че за тази цел AVR контролерите са твърде неподходящи. Има реализации на игри и дисплеи - но за това се изисква доста професионална оптимизация и писане на асемблер - С се забравя в този случай.

самоче за по-сериозно DSP около 500Mbps

Това какво трябва да значи - мегахерци мегафлопове DSP-то не е лан карта за да се оценява с Mbps.
Ако е мегахерци - има но не са приложими за любителско изпълнение, поради проблеми със състезания по шините - никой не ползва такива платки. Проблеми възникват от всеки кабел на тези честоти. Обикновенно се проектира платка и си има строги правила за проектиране.
Решението за комутация на такъв сигнал се нарича FPGA или CPLD. Никъде не се залага на контролер или процесор да го върши. Както и магическата думичка DSP крие необходимост от познания от доста сложна материя, която само 30-40% е софтуер, другото е хардуер.
Препоръка от мене - пази портовете на ардуиното, нямат никаква защита, и може бързо да 'олекнеш' с един процесор.
Активен

"Господи, дай ми сила да променя нещата които немога да приема,
дай ми търпение да приема нещата които не мога да променя,
и ми дай мъдрост, да правя разликата между двете"