Здравейте,
Искам да предупредя, че съм изключително "бос" в линукс среда...
От известно време съм се заинатил да си правя NAS и все още не съм решил точно какво да ползвам дали FreeNAS или OpenFiler, FreeNAS е много леко и удобно, единственото което ме спира да го използвам е, че не мога да експандвам, мигрирам даден RAID ARRAY (да добавям дискове след време). От друга страна OpenFiler има такава възможност, но ми е изключително трудно и нещата там стават бавничко особено за новаци.
Системката накратко е: AMD Athlon64 Venice 3500+ на Nforce4 дъно..
така сега към въпроса...
На OpenFiler се опитвам да инсталирам драйвер за процесора за да може докато машината е в idle да ми свали волтажа и честотата от 2200 на 1000 Mhz и съответно да пести електричество както и да намалим топлината. ОС е с кернел
2.6.29.6-0.6.smp.gcc3.4.x86_64 (SMP) и нямаше инсталиран cpufreq... инсталирах cpufrequtils 0.3 през conary (тук няма apt-get) и когато му дам:
# cpufreq-info
cpufrequtils 0.3: cpufreq-info (C) Dominik Brodowski 2004
Report errors and bugs to linux@brodo.de, please.
analyzing CPU 0:
driver: powernow-k8
CPUs which need to switch frequency at the same time: 0
hardware limits: 1000 MHz - 2.20 GHz
available frequency steps: 2.20 GHz, 1000 MHz
available cpufreq governors: userspace, performance
current policy: frequency should be within 1000 MHz and 2.20 GHz.
The governor "userspace" may decide which speed to use
within this range.
current CPU frequency is 2.20 GHz (asserted by call to hardware).
Пише, че има съответния драйвер, но на governor е userspace. Опитах се да добавя нов governor ondemand powernowd-k8, но ми дава грешка, че такъв просто няма. След още ровене из нета стана чсно че просто трябва да си добавя модула, но:
# modprobe powernow-k8
FATAL: Module powernow_k8 not found.
отивам във: /lib/modules/2.6.29.6-0.6.smp.gcc3.4.x86_64/kernel/arch/i386/kernel/cpu/cpufreq
но там има само: acpi-cpufreq.ko
След това реших, че може би в този кернел няма драйвер за AMD, отивам на сайта дърпам последния 2.10.0 и дотам... просто powernow-k8.c и powernow-k8.h ми пише, че трябва да ги сложа в:
arch/i386/kernel/cpu/cpufreq и след това да прекомпилирам
The powernow-k8.c and powernow-k8.h files should be
placed in the arch/i386/kernel/cpu/cpufreq directory.
The kernel will then need to be rebuilt and the system
rebooted. Builds of the 64-bit arch/x86_64 kernel use
the same source files.
Така и не разбрах къде точно да ги сложа, просто в /usr/src имам само debug

Или по някакъв друг начин се добавят модулите... не ми е ясно.
Много ще съм благодарен, ако някой ми помогне да разреша този рпоблем.
Предварително се извинявам ако питам много глупави неща и/или ако нещо подобно е било разисквано.